“Kotorsko srce” ovogodišnji dobitnik nagrade “21. novembar“

12

Po tradiciji svakog 21. novembra na dan Opštine Kotor, najzaslužniji građani i pravna lica dobijaju nagradu grada.

Ove godine najveće priznanje grada Kotora dobili su volonteri tima pod nazivom “Kotorsko srce”, za humanitarno djelovanje i požrtvovanost u brojnim akcijama pružanja pomoći građanima Kotora u periodu pandemije virusa COVID-19.

Opštinski žiri u sastavu mr Vesna Vičević predsjednica i članovi dr Edita Starović, dr Bruna Lončarević, prof. Ljubenko Borović, mašinski inženjer Tvrtko Crepulja, prof. Marina Dulović, grafička dizajnerka Radmila Beća Radulović sa 6 glasova za i glasom protiv Ljubenka Borovića, donio je odluku da ova nagrada ode u ruke volontera “Kotorsko srce“.

Tim volontera pod nazivom “Kotorsko srce“ osnovan je spontano početkom mata ove godine kada je koronavirus počeo da uzima maha i u Kotoru i kada se trebalo organizovati za pomoć i akciju svima onima kojima je potrebna.

Ruka pomoći najpotrebnija je starima, samim i bolesnim ljudima, jednom riječju ranjivim kategorijama stanobništva i svima koji su u to vrijeme morali biti u kući, poštujući mjere nadležnih, priča za Skala radio Ranko Borozan, osnivač i vođa tima volontera okupljenih u “Kotorskom srcu”.

Prvo je urađen raspored dežuranja po svim mjesnim zajednicama u kotorskoj opštini od strane volontera, a budući da je u to vrime saobraćaj bio u prekidu vrlo odgovorno volonteri su prišli i prevozu radnika na posao i sa posla.

Ubrzo su postali zvanični distributeri pomoći ispred opštine Kotor, socijalne službe i Crvenog krsta Kotor i CK Crne Gore, a takođe su dijelili i sanitetski, medicinski materijal i ljekove ispred svih kotorskih apoteka.

Volonteri, njih oko 60 su stizali do ranjivih kategorija ljudi kako u samom urbanom jezgru grada tako i u ruralnom dijelu u zaleđu opštine Kotor.

Na njihovoj facebook stranici su bili dostupni brojevi telefona svih aktivista. Volonrteri su vrlo brzo našli zajednički jezik sa ljudima u svojim mjesnim zajednicama, budući da ih u svojim sredinama prepoznaju i da im vjeruju.

“Ovaj posao i zadatak  obavljen je bez i jedne jedine mrlje. Paketi pomoći su distribuirani na  2.245 kućnih adresa, oko 730 radnika smo odveli, ali i vratili sa posla, ostvarili smo oko 600 kućnih posjeta“, kaže Borozan i ističe izuzetno dobru saradnju sa Udruženjem paraplegičara opštine Kortor koje im je ponudilo njihovo specijalno vozilo.

U ime “Kotorskog srca” Ranko se zahvalio gospodinu Zoranu Radimiriju na izvanrednoj saradnji.

Inače sav raspoloživi vozni park 40 automobila i 4 kombija je od samih članova tima “Kotorsko srce”.

Borozan se u ime volontera posebno zahvalio predsjedniku opštine Kotor u bivšem sazivu Željku Aprcoviću na nesebičnoj pomoći.

Na ogromnoj pomoći volonterima, zahvalnost i Maksimu Mandiću komandiru Službe zaštite i spašavanja opštine Kotor, predsjedniku UO Crvenog krsta Neđu Moškovu, Ilku Maroviću dugogodišnjem sekretaru Crvenog krsta i Anet Marović koja sada obavlja ova posao.

Prostorije Crvenog krsta tada i danas su na raspolaganju volonterima koji i dalje rade, pa se njihove crvene majice mogu primijetiti po gradu i ovih dana.

Ovaj posao prati emocija, posebno izražena u susretima sa starim i nemoćnim kojima je više od lijeka i kruha potrebna samo lijep riječ i blagi osmjeh.

Bilo je i dramatičnih situacija, a Borozan posebno izdvaja prijateljstvo volontera sa bakom Darinkom u selu Dragalj o kojoj i danas brinu, a koja ih dočekuju sa osmjehom i jabukom.

“Za nagardu nijesmo radili, ali je ova nagrada motiv više da još bolje i organizovanije radimo i budemo sa onima kojima je pomoć potrebna. Kotorsko srce nijesu samo volonteri, to je čitav grad za koji radimo”, naveo je Borozan.

Nagrada nam nije bila priortitet i zato smo sigurni da svi naši građani mogu da okrenu brojeve telefona volontera iz “Kotorskog srca” koje za njih jače kuca, poručio je Borozan u svoje i ime ovih humanih ljudi.

12 KOMENTARI

 1. Kako ste zamaštrakali, a đe su prethodni zaslužnici, njih ste pozaboravljali ?
  Lijep impuls za buduća zalaganja, traže se “sirotinjske majke” .

 2. Ranko,Dragana,Duška i ostali sretna vam ova nagrata i da vaše veliko srce bude još veće za sve ljude koji vas vole.

 3. Milo mi je zbog Ranka sto se vratio na pravi put. Eto svako grijesi, pa i on ,a i brat mu. Neka se konacno opametio, vrijeme mu je vise zbog godina.

 4. Nagrada je otisla u prave ruke. Ona je dokaz da covjek dok god zivi i ispravlja se. Ranko je presao put od sitnog prevaranta i dugogodisnjeg robijasa do istinskog dobrotvora i to treba naglasavati. Nasao je sebe jer on ima ljudskog u sebi i pored onoga sto je ranije radio. Mnogi prigovaraju da je bio spijun ali je sada najbolje pokazao ko je zaista – Dobrotvor!
  Bravo i cestitke ziriju koji je uradio sjajan posao. Cestitke i Skali na izvrsnom novinarskom radu.

  Zivjelo kotorsko srce!

 5. Moje cestitke za “Kotorsko srce”, za njihov humanitarni rad, nesebicnost, trud, ljubav… Nagrada je stigla u prave ruke. Pozdrav za Ranka, Dusanku i kompletan tim. Od srca.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]