Kotorsko zdravstvo spremno dočekuje turističku sezonu

2
Kotor

zdravstvo

Kotor, grad kulturnog, tranzitnog, kruzing i izletničkog turizma godišnje posjeti između 550 i 600 hiljada turista.

Kruzerima i jahtama doplovi oko 320 hiljada, a skoro još toliko dođe kao izletnici ili turisti avionima, autobusima i u sopstvenoj režiji.

Neki od njih zatraže i zdravstvenu zaštitu u dva kotorska doma zdravlja, onom centralnom u Dobroti i onom u industrijskoj zoni, Opštoj bolnici Kotor, Psihijatrijskoj bolnici u Dobroti i risanskoj Specijalnoj bolnici.

Dočeka ih spemno medicinsko osoblje, svjesno da u slučaju potrebe radno vrijeme zna da bude znatno duže od propisanog.

Domovi zdravlja i bolnice opremljeni su kvalitetnom dijagnostikom, za koju bi, bar po onome što smo imali priliku da vidimo, moralo biti više specijalista kako bi i reakcija ljekara bila na odgovarajućem nivou.

Dom zdravlja Kotor

U kotorskom Domu zdravlja i ovoga ljeta radi turistička ambulanta, kako bi gosti Kotora dobili blagovremenu pomoć i medicinsku njegu na primarnom nivou.

Turistička ambulanta radi i na dječijem odjeljenju i za odrasle, pa su svi turisti koji zatraže pomoć medicinski obezbijeđeni bez ikakvih problema, što se pokazalo pozitivnim i u prethodnom periodu, kazala je vd direktorica Doma zdravlja Tatjane  Kondanari.

Iskustva pokazuju da se najveći broj turtista za pomoć u Domu zdravlja obraćao zbog uobičajenih, takozvanih ljetnih stomačnih tegoba, ali i glavobilja i vrtoglavica, jer turisti često pretjeraju boraveći na suncu i u najtoplijem dijelu dana kada je jako UV zračenje, kaže Kondanarijeva koja je u stalnoj komunikaciji sa ljekarima Doma zdravlja.

“Takođe su evidentne povrede u sabraćajnim udesima, ali i prilikom kupanja u moru. Kod djece je to povraćanje, trovanja hranom, temperatura”, kazala je ona.

Turistička ambulanta radi u dvije smjene.

Jutarnja je od od 7 do 14 sati, a popodnevna od 14 do 21.

Uporedo sa smjenama Turističke ambulante su i smjene izabranog doktora za odrasle i izabranog ljekara za djecu.

Ukoliko se djeca jave sa povredama tokom jutarnje smjene, primaju ih pedijatri a kasnije, nakon druge smjene se upućuju u Zavod za hitnu medicinsku pomoć, objašnjava Kondanarijeva.

Kotorski Dom zdravlja je potpuno spreman za sezonu, što se tiče medicinske opreme i ljekova kao i potrebnog kadra, što po riječima

Kondanarijeve znači da je turistima obezbijeđena sva neophodna pomoć koju zatraže u ovoj ustanovi.

Opšta bolnica Kotor

Kada je u pitanju kotorska Opšta bolnica, primijetno je da nedostaju luksuzno opremljeni apartmani.

Bar njih nekoliko koji bi zadovoljili potrebe visokoplatežnih gostiju koji u naš zaliv dolaze skupim jahtama ili privatnim avionima.

Primjera radi, dubrovačka bolnica godišnje od takvih pacijenata zaradi više od dva miliona eura.

Kotorska Opšta bolnica, kako nam je rečeno ne oskudijeva u kadrovima, a ni opremi, mada bi poželjno bilo da je više specijalista iz pojedinih oblasti.

Savremena dijagnostika pruža potrebnu sigurnost pacijentima, ali ono što je primijetno je loša opremljenost bolesničkih soba krevetima i posteljinom.

Samo pojedine sobe imaju svoje kupatilo, a to je već standard koji UNESCO-v Kotor sebi ne smije da dozvoli.

Pojačan saobraćaj, velike vrućine i umor najčešći su razlozi saobraćajnih nesreća, a povrijeđeni se prebacuju u kotorsku Bolnicu gdje im se pruža sva potrebna zaštita.

Jedan dio staje je bolnicu a drugi, koji imaju lomove prebacuju su o risansku Bolnicu koja je za to specijalizovana.

Psihijatrijska bolnica u Dobroti je prebukirana jer ima mnogo više pacijenata nego prostora.

Vremenske promjene veoma utiču na psihu i kod zdravih, a posebeno kod psihički osjetljivih osoba i mogu dovesti do pogoršanja već postojeće psihijatrijske bolesti, kazala je dr Marina Roganović, subspecijalista za bolesti zavisnosti.

Stoga ona savjetuje da hronični psihijatrijski pacijenti redovno dolaze na kontrole i urednu piju terapiju.

Zbog porasta broja turista u sezoni, zbog godišnjih odmora očekujue se veći broj pacijenata.

Mnogi podrazumijevaju da je relaksacija najbolja uz upotrebu alkohola i drugih psihoaktivnih supstanc, pa su to dodatni problemi za Psihijatrijsku bolnicu u kojoj očekuju i povećan broj korisnika  psihoaktivnih supstanci.

Bolnica može da primi ograničen broj pacijenata jer je već u njoj veliki broj hospitalnih pacijenata, pa dr Roganović preporučuje što više ambulantnog liječenja u ovim slučajevima.

U risanskoj Bolnici je takođe povećan obim posla u toku turističke sezone.

Ali, kako nam je rečeno iz dežurne službe, na to su decenijama navikli pa sezonu dočekuju spremni i sa kapacitetima, opremom i ljekovima.

Doduše, kažu da nema neke bitnije razlike tokom godine jer su česte saobraćajne nesreće, zbog kojih se najčešće dolazi u ovu bolnicu tokom čitave godine.

Slavko Mandić

2 KOMENTARI

  1. Slavko, a sto ne pitate kondanarijevu kako su primili u radni odnosu doktoricu sa stranim drzavljanstvom preko veze, cija diploma nije ni priznata u CG? Da na racun crnogorskih obveznika doceka penziju.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]