Kotorski zavod za gluve transformiše se u Resursni centar

5
Aktivnosti u Zavodu

Borislav Kašćelan

Borislav Kašćelan

Kotorski zavod za školovanje i rehabilitaciju lica sa poremećajima sluha i govora se transformiše u Javnu ustanovu Resursni centar, koji će se pored osnovnih poslova i djelatnosti vaspitanja, obrazovanja, habilitacije, govorne, slušne i profesionalne rehabilitacije baviti širim poslovima surdologije, audiologije, logopedije, psihologije i elektro akustike, kaže Borislav Kašćelan, direktor ovog Zavoda.

Centar će prije svega pružati stručnu i savjetodavnu uslugu drugim vaspitno-obarzovnim ustanovama koje se bave djecom sa posebnim potrebama, kao i obuku nastavnika koji će se direktno baviti ovom kategorijom.

U buduće, ovaj kolektiv više će se baviti dijagnostikom, ranim otkrivanjem, skriningom, podešavanjem slušnih pomagala, a obavljaće se i obuka svih zainteresovanih za učenje znakovnog jezika.

Kašćelan najavljuje i veću međunarodnu saradnju i razmjenu teorije i prakse, a poseban akcenat biće dat na saradnji sa roditeljima.

Resursni centar ima stručni, prostorni i tehnički kapacitet za preuzimanje odgovornosti, kao i da odgovori na sva pitanja iz oblasti surdo-audiologije i logopedije.

Spuštena je granica borbe protiv gluvoće, formirani su stručni timovi za nesmetan i svestran razvoj gluve ličnosti i njihovu integraciju u savremene tokove života i rada, kazao je Kašćelan.

Još jedna novina je otvaranje Sezorne sobe, koja je do sada najbolje opremljena soba u jugoistočnoj Evropi, neophodna za sezornu integraciju.

Kašćelan objašnjava da sezorna integracija predstavlja način na koji nervni sistem prerađuje informaciju iz čula, i predstavlja neuro-biološku aktivnost u tijelu.

Za rad u ovoj sobi, pored stručnjaka iz kotorskog centra, radiće i klinički psiholog.

5 KOMENTARI

  1. Samo sam htela da vas zamolim da mi proverite dali Rada Ostoji nosi Olive i aparat koji joj je mola saradnica predala. Veoma mi je vazno jer Rada dugo nije nosila aparate a ja sam joj ovde u Danskoj isprogramirala pa sam zainteresovana dali joj odgovaraju a i njea Tetka iz Berana se jako brine.
    Unapred puno pozdrava i hvala
    Momirka Dasic Vulevic iz Kopenhagena

  2. Zavod za gluve je evropski . zašto govorite napamet. Pođite i uvjerite se . Boro će vas domaćinski dočekati i sve vam pokazati.Eksperti svjestki su odali prizanje ovoj instituciji a mi ćemo ga blatiti.

  3. Mladi ce doci poslije njegove penzije. Posto se zavod preporodio od kada je gospodin Kascelan na celu istog.

  4. kada ce neko drugi doci na mjesto direktora Zavoda. Zar ne postoji neko mladji koji bi bio rukovodilac ili to mora biti jedan do njegove penzije.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].