Kotorsku zaobilaznicu opstruisala domaća struka

25
Kotor

Marija Ćatović

Priča o gradnji prijeko potrebne zaobilaznice u Kotoru, čija glavna saobraćajnica lagano tone od tereta i sve intenzivnijeg saobraćaja, traje gotovo šest godina.

Ko i zašto zaobilazi ovo pitanje od vitalnog značaja za ovaj grad, njegove građane i turiste,

Skala radio ponovo je pitao gradonačelnicu Mariju Ćatović.

Ona je podsjetila da je zaobilaznica državna investicija jer je riječ o regionalnom putu.

Da bi pomogli i ubrzali posao, opština Kotor je na sebe preuzela da uradi projektnu dokumentaciju koju je na vrijeme završila.

Međutim, saglasnost na projekat nije dobijena, jer je tadašnji Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture Kotor tražio razne dodatne elaborate za koje je opština krenula u izradu, objašnjava Ćatovićeva.

“Posebno začuđujuće prezentacija projekta zaobilaznice stručnjacima UNESCO-a u Sankt Peterburgu, kojima se pokazao netačan projekat zaobilaznice. Kako je prezentovano, zaobilaznicom bi se presjeklo brdo od Veriga do Veriga. Dakle, predočeno je da će se raditi takva zaobilaznica, što ni u kom slučaju nije bila istina”, kazala je Ćatovićeva i podsjetila da je Kotoru potrebna  planirana zaobilaznica oko grada na potezu od tunela Vrmac do Ljute.

“Na sastanku u Sankt Peterburgu sam tada reagovala zajedno sa ambasadorkom UNESCO-a, što su prisutni shvatili i da se tada nije reagovalo, UNESCO-vi stručnjaci bi potpuno zabranili gradnju zaobilaznice. Zaključeno je  da predstavnici IKOMOS-a dođu u Kotor, sagledaju stanje i daju prijedlože trasu izgradnje zaobilaznice. Nakon njihovog obilska i mišljenja Irine Bokove, generalne sekretarke UNESCO-a, koja je ovog ljeta posjetila Kotor i kazala da potpuno shvata ovaj infrastrukturni problem grada Kotora, očekuje se pozitivno mišljenje kako bi opština i Vlada krenuli u gradnju zaobilaznice”, kazala je gradonačelnica Ćatović.

“Za sve ove godine koliko sam predsjednica opštine, moj osjećaj je da nekim ljudima nije na prvom mjestu interes grada već  lični interesi i međusobne netrpeljivosti.To je, tipično kotorski. Neki koji imaju  lični animozitet prema meni rade u inat, što je žalosno. Nasuprot tome, ja volim da slušam ljude od struke, očekujući njihova rješenja i odgovor kako i na koji način graditi ovaj put. To se nije desilo kada su u pitanju stručnaci iz tadašnjeg Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture, danas rascijepanog na dvije jedinice Uprave za zaštitu kulturnih dobara  i Centra za konzervaciju i areologiju. U svijetu se timski radi, bez obzira da li se međusobno vole ili ne vole, slažu ili ne. Timski se brže radi i dolazi do rješenja”, zaključila je Ćatovićeva, vjerujući da će konačno struka dati zeleno svijetlo za početak gradnje kotorske zaobilaznice.

25 KOMENTARI

 1. Evo ga stigao je Bokelj-s’uspješnog gostovanja sa portala “javniservis.me” i Portala analitika-pun utisaka o svome podrijeklu? Dragi Bokelj-bio,bio i da mu se zafalim što je i tvoju famelju izveo na pravi put i školovao vas-pa ste od loših čobana-priučenih bravara oštrača dikila,lopata,krampova,kosijera.. u “vašu kraljevinu jugoslaviju”-strigli u njegovu Jugoslaviju,do tzv.uparvitelja-mazača stroja,indžinijera i kapetana sa opskurnim znanjem brez akademskih zvanja-što se vidi po tvom nivo obrazovanja-stečenom u ” obiteljski gabinetima”? E moj Bokelj-zbora nema,ti si etalonirani “intelektđus”-kršćanin,koji poštiva mrtve bez obzira na vjeru,naciju,rang…? Vidi se da si do skoro bitisao u mom blagu-stadu pasući zelenim padima Vrmca-prestavljjući pretke u pravome smislu-kršćane-i prije rušenja Njegoševog groba(1916) i do dana današnjega-od zla oca i gore matere!!! Nego,skoro da zaboravim,da te pitam:kad kreće realizacija programa pomidžbe “autonomije Boke”(Skala radio Kotor-maj 2012 god.)-zbog budućnosti “vaše djece”- sastavljena od “srba i hrvata”-uz tvoj krćanski referen:”i Grbljani su Bokelji”? Istin za volju-ti tom prilikom zaboravi-da treba pitati većnski narod u Boki-Crnogorce,koji eto po tvojim “aršinima” nalažu “logorsku vatru”Crnogorski badnjak-ispred svoje crkve u starom gradu-Kotoru,kao izbleja :”neprimjereno-nespojivo biću starim Kotoranima i Kotoru gradu (skala radio Kotor,mart 2013 godine)?!

  P.S…ekskluziva za “druga besposličara” koji u dokolici-brba po tuđicama-i onamo đe se Jole ,iz poštovanja prema tebi-kršćaninu, ne češe-nego sdušno ostavlja prostor tebi …besposličaru da osobenim nosom počešeš-ta nedostupna mjesta-spasioca tvoje duše i tvojih vrlih pdaka?

 2. Blagota,reklo bi se da si jedan od vodećih “portparola” SuDoPeračica-na dvoru Gospodara Crne Gore u Podgorici?Odmori-ili se prestavi-znamo vas dobro još iz doba “vašije proslava” -“srpske vaše tader nove godine”13/14 januara 1989 godine-kada ste ovjekovječeni slavom “slobinih pionira”-oburdali legalnu i legitimnu vlast u Kotoru- i danas “prispjeli do zlatnih orlića” kako vas prestavi vaš R….sa “pjace od salate”-na ononom predizbornom mitingu maja 2014,u Rožajama !
  Kada bi u Kotoru postojala “Banka zaveštanja organa”-post skriptum vaših nedjela,bio bi slobodan predložiti Vam da : “VAŠE OBRAZE” zaveštate-za presađivanje oliti pravljenje opanaka -od takve kože-koje bi nosili vaši potomci zaključno sa “sukurdovom”-devetim koljenom! Oj haaa Blagota-blago kući đe se ne pilite…?! Na žalost-preko norme se kotite-ka žuti mravi!!!

 3. ..”druga besposličara”-kad vi niste bili(ni smjeli) na “zidane mostove-blajburge”-proslave pogibija vaših sramnih prdaka,smatrao sam da je dovoljno vidjeti je na TV-uživati u paradi koja je iznikla iz Crnogorskih i Srpskih pušaka i bajoneta 16/20 oktobra 1944 godine!!Kada su slavna Crvena Armija i Titova Armija predvođena Crnogorcem i Španskim borcem Pekom Dapčevićem oćerala za vazda gazde vaših predaka-koji vam nisu izbijali iz guzica okupatora od 12.jula 1941 do 15.maja 1945!!
  Lijep pozdrav iz ubavog i revolucionarnog rodnog mi Prčanja-bastiona slobode pasanih vjekova svih vjera i nacija!!!!

  • vjerovatno si spijao da bi napisa izvjestaj ko je iz kotora posa u beograd da ucestvuje na paradu i doceka putina

   • Išli su mnogi, išli. O trošku Komiteta.
    Umra je srećan i zadovoljan. U grejs periodu.
    A 6. juna 1980., ni mjesec dana od ukopa, dinar
    preko noći se sunovrati za 36% !
    Uvede nam Milka par-nepar. Bonove.
    Nema kafe, nema deterdženta…

 4. ivo kucu,samo se ti cesi”dje te zasrbi”-istina i ne brini-ali uz moj savjet neka ti “mestri” promijene taj cep mnogo se cujes ispod njega-čapa…?

 5. ivo kućo-trebao bi da znaš što je komentar filovan istinom-a što je komentar filovan lažima? Koji te više iritira-nije teško potrefiti?! Sticajem okolonosti-ja se do daljnjeg potpisujem na svoje komentare! A to što se ti kiješ-a kritikuješ-vjerovatno pripadaš komentatorima-koje po malo-a češće češka istina-uzbuđuje vam savjest-ne baš prečistu? Jer da nije tako-ti bi ovaj moj komentar “raskupusio”-da iđe možeš u njemu naći to što ima u tvojim komentarima pod raznim špic nametima-ili kako ih poznata novinarka Marija Čolpa-naziva SRAMNIM-svaki onaj nepotpisni?!
  ivo kućo,oko mojih komentara i mog neznanja…što je komentar-priznajem ti si u prednosti-jer u ruci držiš miša-pa “ožež markiša” i pređi na drugi portal-da bi zaštitio svoju puritansku dušu…?

 6. citam ove komentare i nemam svoj, od tolikih ,,mudrostti”.
  A izgleda ni ,,Jole………: ne zna sto je KOMENTAR , nego razveze. Vidim, nisam jedini koga to iritira, a SKALI svaka cast ne tolerantnosti…….
  Licno, DUGE ,,KOMENTARE” NE CITAM

 7. E, Majo sad si ga i ti uprskala. Što ne kažeš koji su to ljudi? Svi znaju da su ti opstruirali i zaobilaznicu i polaznu stanicu za žičaru Ružica, Ljesarka i Đaga. Đaga ti je pride objedinio tri ljetnja festivala u jedan i preoteo ih od opštine. Zna se zbog čega – pinezi, pinezi i samo pinezi.
  Zašto kriješ ove “stručnjake”, koji veze sa strukom nemaju?
  Da si na vrijeme aktuelizovala ovo podmetanje “klipova u točkove” druga bi pjesma bila. Ovako, se Kotor zaobilazi u širokom luku, đe mogu dovatit ovi “stručnjaci” sa svojim poslušnicima.

  • xa sad je gotovo, Maja ode i za njom ostadose ni zapoceta obecanja,da je na vrijeme podigla krivicnu prijavu protiv gore spomenutih ljudi doslo bi i do krize vlasti na drzavnom nivou a taj rizik se ne bi smjeo preuzet zbog “sitnice” poput kotorske zaobilaznice tako da je u pravu opozicija kad kaze da se sad zabrana gradnje zaobilaznice koristi kao alibi za prethodnih sest godina nerada.

 8. Mi smo da se obilaznica napravi samo za pješake i berače ljubičica uz put. Da bude uska staza po mogućnosti kozja da se na nju prodava kozji sir i preradjevine od rogatih životinja. Biće nama dobro zaobić, preć i uteć okolo grada !!

 9. To će pozlatiti ograditi i ugraditi se oni kandidati što pucaju za budućeg predsjednika opštine Kotor. kad sam u Dan juče pročitao nijesam se iznenadio. Oj Kotore da ti nije mora ……

 10. Dijagnoza koju je dala gospođa gradonačelnica Kotora,stoji-ali je nepotpuna,jer gospođa Marija nije imenovala bolest,koja nagriza razvoj Kotora.u pasanim vremenima-i trajaće do kraja inkubacije-još najmanje 15.godina? Polazeći od strukture- bića bolesnika-oboljelih davne 1988/1989 godine,dade se zaključiti da se radi o bolesti-zvana G u b a,u medicini poznata kao Lepra-infektivna Hansenova(Miloševićeva) bolest-tip lepromatrozna,čije vrijeme inkubacije traje od par mjeseci do 40 godina?! Što bi naš narod rekao:”ko živ ko mrtav”?
  Poznato je da se ova infektivna bolest pojavila u našemu gradu prije “kvarat od vijeka”-tačnije 13/14 januara 1989 godine i traje do dana današnjega-sa inkubacijom-u produženom trajanju(najmanje 40.godina?)-do januara 2029 godine?
  Bolest,kao bolest-kao i svaka bolest ne bira-nego napada?! Interesanatno da je u srednjem vijeku guba-lepra smatrana za kaznu grijeh-pa se to tumačilo-mislililo da se bolesnik kažnjava za preljubu (Vikipedija)?

  No, ostavimo medicinu stručnjacima-ljekarima-a mi se okrenimo istini-kako i zašto je došlo do pojave pandemije ove bolesti u našoj drevnoj opštini -Kotorskoj? Zato i postavljam-pitanje svim znatiželjnicima-puritancima,kako bi ste se vi osjećali da ste u koži oboljelih od ove opake infektivne bolesti?
  Nastanak bolesti-neodvojivi je dio “istorijskih događanja” u našem drevnom gradu iz januara 1989 godine,kada su današnji “kočničari razvoja Kotora”,tada u stanju inkubacije bolesti -gubavci( od nekoliko mjeseci ljeto 1988-zima 1989),se zarazili ,i oburdali legitimnu i legalnu vlast u Kotoru-u sklopu širenja Hansenove(Miloševićeve) bolesti? Istin za volju ,ta pandemija nije zahvatila i ostale građane-prije svih današnje nosioce opštinske vlasti(Mariju Ćatović i njene partijske i radnosposobne sradnike u oponašanju vlasti ) u Kotoru-liši kooperanata(kolicije)? Jer,oni tada nisu bili ni na “repu događanja naroda”-pa ih zato i zaobilazi infekcija?! Zato kažem ja sebi:nije nikakvo čudo što su ovi gubavci-oboljeli od lepre-ovako nasilnički-nekooperativno nastrojeni-pa nikako da skinu noge sa sa pomoćnih kočnica voza koji nas vozi u rikverc-zbog sanacije pruge-koja se finansira iz “Evroatlanskih pristupnih fondova?
  Moja dijagnoza ide u drugom pravcu:da nije lako trpjeti za gospodara-nekoga koji se nije ni”oznojio u borbi za demokratski peobražaj naše tadašnje države-ispiljene iz komunističkog inkubatora? Što ima za posledicu-da se sa pravom ovi gubavci-bolesnici “borbe za vlastitite interese”suprostavljaju-“nemrčipuškama” ,kojima ABlejanje-kontrarevolucija nije uništila sva njihova lična dobra-
  :obraz,čast,poštenje,nasleđe od predaka i td i its! Ali zato,danas,bez skropula uživaju slasti i časti Vlasti-koju su dobili -na dar-od svojih oponenata “kočničara”- brez metka ispaljneoga-po ugledu na okupatora kasapina sa Dedinja-koji je takođe dobio na poklon ,brez metka ispaljneoga-našu bivšu domovinu SRCG-SFRJ..(sasvim slučajno?) od istih “darodavaca- tuđe imovine-g u b a v a c a?!

  Uz pozdrav iz ubavog Prčanja,čistunci-puritanci čuvajte se g u b e-lepre?

 11. Ipak, treba razlikovati struku od stručnjaka. Na žalost, mnogi stručnjaci, iz raznoraznih razloga, nijesu poštovali struku. Kada je o zaobilaznici riječ, imam svoj stav, ali vjerujem da je gradonačelnica uložila dosta napora u smislu rješavanja ovog dugogodišnjeg pitanja, koje se, na žalost, kada je odnos prema Kotoru, ne samo u ovom slučaju, identifikuje kao komunalni a ne nacionalni problem. A Kotor je nacionalna kulturna baština. Ne ide jedno sa drugim.Pitanje saobraćaja kroz ovaj grad je u funkciji njegove zaštite, ne od devastacije već od katastrofe.
  A, da li je neko razmišljao da se ni zaobilaznica ne može izgraditi za naredne, minimum, tri do četiri godine. A što do tada? Saobrćajnica na rivi će potonuti pod teretom šlepera, građevinskih mašina, cisterni sa prikolicama itd.
  Predlažem da se pozove odgovorno lice Regionalnog centra za UNESCO, da dođe u Kotor i predloži rješenje, jer Kotor, morate priznati, ne može ići u Podgoricu kao što je mogao „ Jugopetrol“, ali može odgovorno lice doći u Kotor

  • Evo predloga za privremeni spas rive. Svim šleperima, teškim građevinskim mašinama i cistijernama sa prikolicama zabraniti ulaz u tunel sa tivatske strane, pa neka idu preko catare. Za prevoz robe do Kotora i Risna, neka robu prekrcaju negdje u zonu u manje kamione i tako je prebace do odredišta.

 12. Majo u zadnje će početi kad ti ne budeš na vlast.Samo neka krene ova rabota pa nije bitno ko je koliko učinio a ko ne.Možda će se onima koji te ne vole više neko drugi sviđeti pa će ubrzati stvar i napraviti zaobilaznicu hahahah.

 13. E da je struka nego NESTRUČNI pravnici to jest pravnice. Znaju to i ptice na grani a one sjede ne zelenu granu i još cvrkuću iza partijskih maski.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]