Kotoru predsjedništvo u Forumu jadransko – jonskih gradova

0
učesnici Foruma

U Peskari je održana XVI plenarna sjednica Foruma Jadranskih i Jonskih gradova, sa temom ‘Projekti i upravljanje Strategijom jadransko jonskog makroregiona i obaveze gradova članova Foruma’.

Na sjednici je odlučeno da se predsjedništvo nad ovom prestižnom organizacijom nakon dvogodišnjeg potpredsjedavanja dodijeli Opštini Kotor, tako da će gradonačelnik Kotora prim. dr Aleksandar Stjepčević u narednom periodu biti predsjednik Foruma.

Događaju su u ime Opštine Kotor prisustvovale koordinator kancelarije za međunarodnu saradnju Jelena Stjepčević i savjetnica za međunarodnu saradnju i projekt-koordinator Lena Pasinović.

Jadransko-jonski makroregion predstavlja novi oblik saradnje između regiona u Evropi u smislu što većih mogućnosti korišćenja postojećih instrumenata EU fondova.

Strategija EU za Jadransko-jonski makroregion počiva na podsticanju ‘plavog rasta’ tj. razvoju pomorske ekonomije te saobraćajnih i energetskih veza, zaštiti životne sredine i razvoju održivog turizma.

Strategija jadransko jonskog makroregiona (EUSAIR) predstavljena je 18. novembra 2014. godine u Briselu, a postaje operativna u januaru 2015. čime se uvećava odgovornost lokalnih vlasti u pogledu efektivne implementacije razvojnih programa i korišćenja fondova Evropske Unije koji će na ovaj način postati dostupni.

Članstvo u Forumu jadranskih i jonskih gradova nudi mogućnost stvaranja jakih partnerstava u narednom programskom periodu Evropske Unije, imajući u vidu da buduća strategija Evropske Unije za jadranski i jonski region kao i novi programi teritorijalne saradnje predstavljaju dobru priliku za razvijanje zajedničkih inicijativa u ovoj oblasti.

Forum broji 50 članica, gradova koji se nalaze na obalama Jadranskog i Jonskog mora, Grčke, Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Albanije, Hrvatske i Crne Gore.

Iz naše zemlje članovi Foruma su Kotor, Bar, Budva i Ulcinj.

Cilj Foruma je očuvanje prirodnih vrijednosti jadransko-jonskog basena, unaprijeđenje saradnje u regiji, širenje mira i prijateljstva.

Forum jadranskih i jonskih gradova je priznat od strane Evropske Unije od koje treba da dobije finansijsku podršku iz evropskih međunarodnih fondova za projekte i inicijative koje su u skladu sa planom i programom Foruma.

Forum promoviše inovativne forme decentralizovane saradnje i partnerstva između lokalnih vlasti zemalja članica.

(Saopštenje iz kabineta kotorskog gradonačelnika)

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].