Kotoru se vraća status matice Bokeljske mornarice

47
Skupština Bokeljske mornarice Kotor

Skupština Bokeljske mornarice Kotor

sa Skupštine Bokeljske mornarice Kotor

Poslije 40 godina, izmjenom Statuta  Bokeljske mornarice, Kotoru se vraća staus matice koji mu je stoljećima pripadao, čulo se na sinoćnjoj Skupštini podružnice Bokeljske mornarice Kotor.

Ovim se ukida podružnica Kotor, odnosno podružnica se transformiše u matičnu organizaciju sa podružnicama Tivat, Herceg Novi i Beograd.

Iz imena se briše Bokeljska mornarica 809. tako da će ubuduće naziv organizacije biti Bokeljska mornarica Kotor.

Druga važna odluka je da admiral ponovo postaje glavna ličnost u Bokeljskoj mornarici sa pravom veta koje mu je dato na sve odluke ukoliko smatra da nijesu u interesu Bokeljske mornarice, uz prijedlog da se admiral  bira konsenzusom.

Izbor viceadmirala i predsjednika Upravnog odbora mornarice prepušten je Kotoru i zadržan je deleagtski sitem sa istim brojem delegata, kako za maticu tako i za podružnice.

Ovakav stav o izmjenama Statuta mornarice koji je uradila posebna radna grupa, a kome su se suprotstavljale podružnice Tivta i Herceg Novog, dok je pozitivno mišljenje imala podružnica Beograd, uslijedio je nakon dugih pregovora i okruglog stola koji je okupio stručnu i naučnu javnost.

Tada je jednoglsano podržan stav da Kotor mora da vrati status matice, rekao je Aleksandar  Dender, predsjednik Upravnog odbora Bokeljske mornarice.

Govoreći o istorijatu ove najstarije bratovštine mornara na svijetu, stare 12 vjekova Dender je istakao da se Bokeljska mornarica kroz vrijeme morala prilagođavati političkim, ekonomskim i društvenim prilikama, a danas stoji pred velikim izazovima.

U eri globalizacije, kada dolazi do izjednačavanja kultura, jezika, običaja, identiteti su izuzetno važni, a Bokeljska mnornarica je, kazao je on, najveća vrijednost koju su nam preci ostavili.

Između dvije skupštine učinjen je značaj napredak organizacije rada podružnice Kotor naročito u organizaciji odreda u  svečanostima na kojima  je nastupao, što je bilo očito na Tripundanskoj proslavi kada je u odredu učestvovalo više od 80 mornara i časnika.

Pohvaljen je izuzetan rad Odbora sa mladima koji je doprinio da se u Bokeljsku mornaricu primi više od 20 mladih članova a rađeno je i na obnovi fonda odora i oružja.

Aktivnosti su u 2014. godini bile takođe usmjerene na promociji i radu opisa Bokeljske mornarice na listu UNESCO i stvaranje uslova za izbor admirala i ostalil funkcija u mornarici.

Posebno je na Skupštini istaknut sluh i pomoć opštine Kotor za dobijen prostor koji je adaptiran za rad mornarice.

Na kraju je Skupština Bokeljske mornarice podružnice Kotor za admirala predložila prof. dr Antona Sbutegu, a tajnim glasanjem između dva kandidata Ilije Radovića i Saše Miloševića, Radović je predložen za ponovnog viceadmirala, dok je za predsjednika Upravnog odbora predložen dosadašnji predsjednik Aleksandar Dender, a za zamjenuika Brano Maslovar.

47 KOMENTARI

 1. Gledam početne komentare , kao raštrkani napad neuigranog tima na nedostojnog protivnika.
  Ali zato taj protivnik ima uigranu odbranu. Ona je slabija, bez kvaliteta, ali kada je uigrana onda to daje privid rezultata, a ne njihove kvalitetne igre i talenta
  A to sto neke neupućene optužuju Skalu što objavljuje , govori o njihovoj uskogrudosti i ubjeđenju da su ONI ti koji znaju istinu.i odmah im je sve ĐELOŠTINA, ona odmah ubija argumente neistomišljenika, po njima\
  Svakako se od vulgarnih riječi treba klonit, ali misliti za nekog da nema intelektualnog kapaciteta i morala je u demokratskom svijetu dozvoljeno.
  Beštimavanje ostavite za doma.
  Eto Sbutege su i u svom mjestu i gradu familja za ponos, pa vi veslajte i dalje , biće vam lakše, zar ne škaljarina?

  • TOČNO, PRČANJOTU, SVE JE TOČNO, PA KO PIŠTI, NEKA SE PITA ZAŠTO PIŠTI, JER SVE JE U NJEMU, A NE OKO NJEGA !

 2. Zamjeram ovom portalu što objavljuje komentare koji omalovažavaju i vrijeđaju na najprimitivniji način naše sugrađane, istaknute Kotorane. Sramota je da dozvoljavate svakoj šuši i maruši da pod lažnim imenima ili koristeći nick pljuje po ljudima. Gadi mi se ova đeloština i malograđanština. Sugerišem komentatorima da prvo nabave zrcalo i dobro se pogledaju, pa kad ugledaju “suvu” inteligenciju onda udju na ovaj portal i daju komentare za ostale. U tom slučaju, mislim da bi imali po đe koji komentar – s vremena na vrijeme. Inteligencijo Kotorska iz mišije rupe!!!

  • Tebi je ime ,,skaljarica” ? Mislim da si ti ona koja je na ovom portalu stalno prisutna i vergla ,,djelostina, malogradjanstina i misje rupe”. Daj nesto novo kad tako lako sudis o necijoj inteligenciji.,, Divim” se tvojoj floskuli ,,gledamja u zrcalo” , to je davno ukradeno prenosno znacenje nekog pametnog lika koje ti samo pozajmljujes. Budi originalna, koliko si kriticna prema Skali i njenim ,,grijesima”.
   Skala izvjestava, slusaoci reaguju, koliko ce biti umjereni, zavisi od njihove kulture, sto ne znaci da ne mogu iznijeti svoj stav o nekome ko se eksponira, svakako ne sa rjecnikom gore potpisane ANE. Ona je na dnu kulture u obracanju, pa sama sebe brise ko nije njenog kova.
   Tako ,,skaljarice” , moje misljenje je da ce tesko , za dugo biti nekog u Kotoru poput pok Milosa Milosevica i don Branka Sbutege. Njih sam slusala i divila im se, a kad po tvome, ,,gledam sebe u zrcalo” , nastojim da od TAKVIH nesto naucim i budem bolja, Lile mi svakako kao ni njegova alternativa, ne mogu biti osobe vrijedne postovanja i to nije djelozija i malogradjanstina, nego MISLJENJE, zasnovano na sopstvenom iskustvu.

 3. Pazi Slavko metak.Da ti ne dođe od tvojega miljenika Sbuteke multipraktika. Ljubite mu vi d… ali se zna ko je ko. Šjor Sbutega slavu crpci od jednoga drugoga koji je bio vrijedan toga. Ovo mu je njegov Mentor iz Lud, zb unjen darivao. jada li je Bokeljska mornarica sa takvima. Još bi bolje bilo da je Italijan, Hrvat, Rus sam sebe predložio. Kakav je god bolji je od ovoga svaštara I grebatora. Adio vi štreberi

  • ..su dio “projekta”- od Kotora stvoriti-jevropsku fosu-“akvarijum”u kojem će se morati “silom na sramotu”-“mrijestiti” ovakvi afioksusi-bezkičmenjaci-poput gospodina pod “šifrom-“la merda tzv.S..gadijada”! Malo je reći sramno je-i promislit-a kamo li ih promicati na ovaj Potal-zarad “užitka širokih narodnih masa”-koje se na žalost evo više od kvarta od vijeka “dave u fosana”-svojih miljenika-idola-koćenih i okoćenih uoči “okupacije naše domovine od bande kaspina sa Dedinja…!
   O porodici Sbutega-neću ovom prilikom-jer bi povrijedio ne samo Veliku i Zaslužnu Porodicu-ne samo Prčanja nego i mnogo šire-đe su se mnoge Sbutege dokazle u nauci,prosvjeti…ISKAZUJUĆI LJUCKE VRIJEDNOSTI! Zato i nije vrijeme-“kontriranja” sa anonimusima-amfioksusima-bezličnjacima-koji svoju “obiteljsku nemoć”ljucko posrtanje-liječe Plemenitim Sbutegama! I zavšiću Njegoševom jednom “današnjom živom istinom-aktuelnom”:” SVAK SE RODI DA PO JEDNOM UMRE-…VAŠA BRUKA I SRAMOTA-ANONIMČE “S..gadijada” ŽIVLJEĆE DOVIJEKA”!
   Lijep pozdrav iz sunčanog i ubavog Prčanja-sa pjene najljepšeg mora i zaliva na svijetu-nota bene CRNOGORSKOG!

 4. Послао сам и допис да појачају самозаштиту над објектима, људством и средствима за производњу. Прво увежбавају гађање покретних мета. Друго прелазе по двадесетак километара – што значи да одржавају физичку спрему. Треће организовани су по систему тројки… а тројке су Ђуро, шта? (Основне јединице диверзантских група) Успут, разговарају са сељацима… Данице, зашто разговарају са сељацима? (Па питају где има фазана). Данице, Данице… разговарају са сељацима да виде какво је располозење у народу!

 5. Čiča Toni multipraktik. Ostalo mu je još da bude gradonačelnik pa šef države. Zajebaše ga za knjigu o Kotoru a već je bio rasporedio pineze.

  • Uz ovo ime zaista ne ide prva rijec druge recenice ,,Z…………”
   To govori o kulturi potpisane, a ne o Sbutegama.
   Dube, znam da moras i ovakve prostake objavljivat, Pozdrav Tebi

  • Ajme meni ća je ova Ane od grandece satkana. Ako je lipa kako je i puna ženstvinosti, mora bi je nekako upoznat.
   Lipo je vidin produhovjenu, nižnu, krasoticu neviđenu

 6. Kakav lobi Masonske lože. Dr Sbutega, ambasador, pjesnik, filozof, književnik, publicista, muzičar. Možda i atomski fizičar. Ko zna. Njega je davno mencovao Dender za amirala jer će mu što kanut. Ktorske lajondre neka se srame za riječi upućene dondu Lilu. Pih. Oni laju a isti ga tapšu. Žao mi je šro onaj sindikalni nije dobio podršku kad je već pisao depešu koja je čitana pred trustom mozgova.

  • Što ćete neko je rođen za sve. Kuća mu ga daje! Crknite od ljubomore i đeloštine!
   Gospodine Ambasadore ovo samo može Kotor mada u svom selu je najteže uspjeti.Pop je jedino mogo biti Vaš cijenjeni brat.

  • Ti, sa tim smijesnim, dubokim umom izmisljenim imenom, nemoj sa tolikom sigurnoscu o navodnom ,,tapsanju”. ,,Dondo Lile” za mene nije covjek kojemu pripada to mjesto. Niti mu se javljam, a ne da ga tapsem. Posredno znam od clana moje porodice dosta o njemu i njegovim moralnim kvalitetima .
   Ko hoce da je u javnom zivotu mora biti svjestan da ce biti izlozen raznim misljenjima.

  • Misliš li ,,sbutegariJADO” da su lajondre te iste osobe koje uzdižu Miloša Miloševića ???!!! Što misliš, zašto za njim ne laju ni dok je bio živ ni danas, kad ga više nema ?
   Koji će to kotoranin ,,lajat” , kako ti kažeš, za onakvom prezencom?
   Možda je tebi Lile tata pa si pristrasan, ili kakvi mentor od lajanja, a onaj sindikalni je taman parta Lilu po mnogo čemu, a pokojni Milošević je isuviše daleko bio u svakom pogledu od tih maleckih ljudi, isto tako u svakom pogledu, osim što sindikalac ima kilažu

 7. Za presjednika bi najbolje bio onaj iz Starijeh mlina pa nek ide sve do djavola…cuvar kamene plastike…

 8. Sram da vas bude, taj LIle je vukao mornaricu i davao joj se cijelim bićem.Trebalo je biti častan i njega predložiti za admirala.Toni. Zna se ko ga je stvorio.Mnogo je veliki genije koji sve zna od diplomatije, privrede, turizma, biznisa, pomorstva,poezije,mode,istorije, slikarstva.Možda će mu biti sljedeća funkcija predsjednk općine a onda i države.Smiješan je kao i oni kojima je on autoritet.

  • ……….KOJA KANONADA TOPOVA , UDRI JAČE POSLUŠNIČE.
   JE, BOME LILE JE ČITI REMORKER ZA MORNARICU, VUKO JE TAJ MNOGO ŠTOŠTA,
   A NE MISLIŠ DATI OZBILJNO DA JE ON ZA ADMIRALA, NEĆEŠ GA DATI UPOREĐIVAT SA PREDHODNICIMA !
   NEMOJ KUĆO, AJ SE OLADI MALO I NE MENCUJ SBUTEGE JER IM SIGURNO NISI NI DO ČLANAKA A NE DO KOLJENA

 9. Ako je Lile izbor Kotoru, onda adio Kotoru, njegovoj tradiciji, kulturi i osobenosti,
  Srdacan pozdrav Skali, mojoj dragoj poznanici Dubi, sto nas obavjestavaju i o lijepim i o ruznim vijestima, jer na vecinu njih ne mozemo uticati

  • ….ali zato znaju koje je vjere i nacije(nepodobne) Lile? Da,bome? Zato na “S”-ilvino “S”- nabolje boga mi paše njenoj kulturi,tradiciji i osobenosti..-vinja?

    • Koliko se ja razumijem u “PRZENTACIJU”kvaliteta i kvantiteta-ti ćeš moj lipi OPA…morati unutrašenje zidove u obiteljskoj kući da pretvoriš u ZRCALA-kako bi ste svi mogli stati u NJEMU-i time zadovoljiti Njegoševe kriterijume :” VEPAR SEBE GLEDA U ZRCALU…”! Ne mrzi-jer od mržnje se gine…ka od tebe R Đ E!

  • Slažem se Silva, ja nijesam kotoranka, ali sam dovoljno dugo tu da sam mogla da spoznam značaj i veličinu ljudi poput pokojnih Miloša Miloševića i Branka Sbutege. Pred njihovom izlaganjima čovijek je ostajao nijem jer nije postojala riječ divljenja, makar meni.
   Ljudi poput I.R. i S.M. ne zavrijeđuju ni da budu u Mornarici a ne da pretenduju njenim čelnicima

 10. prvo:
  Čuješ ovoga ” sa Mula” kaže: sa Dobrote, sa Stoliva !!!??
  Dubravka možete li vi nesto o ovom pravopisu …
  Mi iz Stoliva uvijek isamo smo IZ Stoliva nikada SA Stoliva i IZ Dobroote .. ko je ikada cuo SA Dobrote….?
  drugo:
  Dr Vladislav Brajković, prof Miloš Milošević, Dr Slavko Mijušković i mnogi nisu bili pomorci a bili su admirali… Zna se koje kvalifikacije treba da ima sadašnji admiral… Ne treba da se bije sa gusarima, nego da zna kako će u ovim teškim vremenima za tu instituciju naći načina da opstane a to su diplomatija, politika, veze poznanstva u visim krugovima tamo gdje ima moći i novca…

  • [email protected] se vazda se Marineca znala okrecat niz vjetar. Mijenjala je kape troroge sa ruskim kalpacima, nosila cese 4s, pisala i cestitala pad Lovcena, pratila plivace maratonce…

 11. Ljudi nemojte Radovica, molim vas.
  A nemojteeeeeeeeeeeeeeeee
  Muka mi je i vidjet ovo a ne da vjerujem da je zbilja tako
  Kotoreeeeeeeeee jadan li siiiiiiiiiiiii

  Svako postovanje cijeloj familji Sbutega, valjalo bi da kap. Milan bude umjesto brata

 12. ….a presiedau(iz partije u stranku i obratno) u trpezu i na mikrofon-o la la…?! A znade li neko-koliko triba da ima covik “mornarickog staza-aktivnosti”-u MORNARICU BOKEZA u Kotoru-da bi sia oliti presiedava u trpezu ili na mikrifon je vas…?

 13. …kao sto nisu nikad vidjeli brod ni Rudi Đunio,ni akademik Slavko Mijusković,ni akademik Vlado Brajkovic,ni Milos Miloševic-a bili su vrli admirali! Ado moj-kako su zapjenusile ove( a troce )”pomodarke morske ko-ko-ske-eee…”?

 14. Molim vas da mi kažu ovi što predlažu funkcije u mornarici zašto nije dr Milenko Pasinović predložen za admirala. Jeli zato što živi u Crnoj Gori u Kotoru i na Ljutoj? Ili treba da nam admiral živi vanka a radi u Kotor?
  Ili Pasinović nema dobre prijateljske i privatne veze po kojima se bira za ovu funkciju. Sramota naša ko zna koja po redu!

  • Radović ? Adio baraka moj Kotore ko te predstavlja !!!!!!!!!!!!!!!
   A protukandidat je ista fela kao on, Saša Millošević
   KATASTROFA

 15. Bravo i sve čestitke rukovodstvu Bokeške mornarice što je vratio Kotoru ono što mu pripada jer ne može se staviti u podružnice. Grad,centar i matica vazda bio i biće! Pozdrav za Dendera.

 16. Može li iko objasniti zašto nekome ko je godinama bio viceadmiral i učio od pok. uvaženoga dr Miloša Miloševića i sporovodio njegove ideje a to je kapetan Radović ne može logično nastaviti kontinuitet i on biti novi admiral’? Ili se to politički bira Sbutega koji nikada broda nije vidio , mornar nikad nije bio ako neće postarost.
  Njegov brat Milan jeste i on produžava pomorsku tradiciju te kuće. Kakve igre koje ne prestaju godinama u mornarici i u Kotoru???Ztao nama ne ide mnogo toga. Pitam se do kada?

  • Admirali BM su rijetko bili pomorci ili kapetani. Prije Miloša je bio Vlado Brajković, profesor i dekan Pravnog fakulteta u Zagrebu. Peraštanin. Jedno doba Rudolf Đunio, i tako redom. Mi građani i ulica , sa našim željama ne biramo Admirala. Na izbor svakako utiču, godine, opšte političko opredjeljenje ,multinacionalizam, međunarodni položaj i ugled, porodično porijeklo i tradicija, a sve to čini izglednost da će na duži period obnašati funksciju razumno, staloženo i očuvati BM od mogućih spletki ili bilo kakvih sukoba ili cijepanja. Ova organizacvija je mnogo više nego neki plivački klub, ili lovačko društvo. Nesmije se pogaziti ugled koji se čuva vjekovima. ko zna kava su istoriska vremena pred nama.

 17. Lijepo je čuti ovu vijest ali u upravi mornarice u Kotoru je takvo lakrdijaštvo i neozbiljnost naravno čast izuzecima.To ne priliči tradiciji jedne organizacije kom bi se ponosili i mnogo razvijeniji od nas.

 18. Velika radost.

  Neka vam je na čast i da su vam muke uslišene.
  Sretno i da se držite još 100 godina.
  Pozdrav od Sa mula, sa Prčanja, sa Dobrote sa Stoliva iz Tivta, iz Novoga, iz Krtola iz Grblja.

 19. KUKU KOTORU AKO SU MU RADO….. I MILOŠ…… KANDIDATI
  JAO NAMA BEZ SLAVNIH PREDAKA
  PUSTITE IH DA S MIROM POČIVAJU I NEMOJTE OVE NEPRIKLADNE PERSONE KANDIDOVAT, BOLJE DA MORNARICE NEMA, NEGO DA JE IMA SA NJMA NA ČELU !!!!!
  IMA LI JOŠ KOTORANA, IMA LI NEKOG DA PODIGNE GLAS PROTIV ŠLJAMA, NELJUDSKOSTI I GLUPOSTI
  NEKA JE VJEČNA SLAVA MILOŠU MILOŠEVIĆU !

   • Buon giorno tebi iz mula. !
    Normalno da Tripun ne zna sve o jednom od najvećih Bokelja kojim se ponosi svaki iole normalni kotoranin – Milošu Miloševiću.
    Biće ne zna koji je kolur najviše volio, što je najviše volio za marendu.
    Ili ti imaš neke posebne ćakule nastale u smrdljivim krugovima?
    Ne znaš ti ,,sa mula” sve ni o sebi, samo misliš da znaš. Sve ono što ti je šporko ti si već zaboravila, kao da nisi učinjela ili učinio, ne znam kojeg si roda. Muči tu i ne mencuj ovog Velikana samo imenom, jer to kod tebe ima prizvuk omalovažavanja, stidi se ……….kad obraza nemaš.

   • što trtljaš ti, SA MULA. ….
    Ne znaš ni da se ,,ne znati” piše odvojeno, a ne da ti tuko ili tukane pričaš priče o Milošu Miloševiću !!!!
    Htio bi da podržim inicijativu za svaki značajni status u Boki familji Sbutega, pa i ovaj, a isto tako, da sa indignacijom odbacim predloge Radović and Saša M., ali kako vidim, prvi je, na žalost B. Mornarice već usvojen ili sam brzopleto pročitao, idem nešto rabotat, da me prođe rabija od nepravde i tuposti ljudske

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]