Kotoru treba turistički razvoj ukupne održivosti

0
prof. dr Ivo Županović

Ivo Županović

Investicioni razvoj turističke destinacije na principima ukupne održivosti, tema je rada prof. dr Iva Županovića na međunarodnoj konferenciji pod nazivom “Turizam i razvoj” koja je početkom novembra održana u Novom Sadu.

Ukupna održivost, kaže Županović nije bazirana samo na ekološkoj komponenti već i na ekonomskoj osnovi, kako sa aspekta investitora, tako i sa aspekta destinacije.

To znači da se mora putem egzaktnih finansijskih, ekonomskih analiza diskontovanog novčanog toka sagledati povratna investicija od samog investitora kao i benefit destinacije.

Ukupna održivost znači ukupnu društvenu odgovornost investiranja u neke druge djelatnosti na samoj destinaciji s jedne i s druge strane mjerenje nosećeg kapaciteta turističke destinacije, objašnjava Županović za Sklaa radio.

On se prvenstveno osvrnuo na odnos turista i domicilnog stanovništva, uz pitanje koliko jedna destinacija može da se optereti u odnosu na lokano stanovništvo.

Budva je na žalost pravi primjer investicionog buma, ali ne i razvoja, a ponajmanje održivog jer je potpuno urbanistički napadnuta betonizacijom.

Nauka prepoznaje termin tzv. kondo apartmana za rješavanje ove problematike, odgovorio je  Županović i dodao da iako su u Budvi izgrađeni čitavi nizovi stambenih jedinica, oni se vrlo lako zakonskim rješenjima mogu transferisati u kondo apartmane.

On se u svom naučnom radu osvrnuo i na  investicioni potencijal Kotora kao turističke destinacije.

Neizbježno je da se destinacija razvija prevashodno u receptivnom dijelu, koji znači prihvat gostiju, to jest smještajnih kapaciteta.

U Kotoru, kaže Županović, nema tolike iskorišćenosti kapaciteta i postoji prostor za razvoj u tom dijelu.

Imamo dobre urbanističke planove u kojima je na prostoru sadašnjeg hotela “Fjord”, URC-a ili dijela kod bolnice gdje je ucrtana marina, ucrtan i butik hotel.

To znači da je izgradnjom takvih hotela koji ne narušavaju donešene urbanističke planove ni u kom kontekstu, pa ni ambijentalnom, moguće podići ukupne hotelske kapacitete za skoro 30%, navodi on.

Županović zaključuje da Kotoru ne treba razvoj mimo urbanističkih planova, već samo da se iskoristi ono što je u njima ucrtano.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].