Kovačević: Deset miliona eura za podizanje kvaliteta zdravstvene zaštite

0
U žiži sa Slavkom Mandićem

Nova direktorica najveće zdravstvene ustanove u Crnoj Gori Zorica Kovačević kazala je, tokom gostovanja u emisiji “U žiži” tv PinkM i Skala radija, da će u narednom periodu cilj biti podizanje kvaliteta zdravstvene zaštite, što će se postići nabavkom savremene opreme. U tu svrhu će iz državne kase u narednoj godini biti izdvojeno deset miliona eura.

“Mi ćemo se potruditi da u toku narednih nedjelja napravimo specifikaciju neophodne opreme i sa Ministarstvom zdravlja raspišemo javni poziv u toku januara, jer bez savremene opreme nema kvaliteta zdravstvene zaštite i zadovoljstva pacijenata”, kazala je Kovačević.

Klinički centar pruža preko 70 odsto zdravstvene zaštite, rekla je ona, dodajući da problem predstavlja to što preko 50 odsto pacijenata koji dođu u urgentni blok nema uput izbranog ljekara.

“Svaki pacijent prije svega treba da zatraži uslugu kod izabranog doktora, pa ako on smatra da trebaju konsultacije u Kliničkom centru, mi smo tu da odmah obavimo pregled”, ističe direktorica KCCG.

Kada je riječ o listama čekanja, Kovačević kaže da je zadovoljna, jer hitni pacijenti ne čekaju. Sa druge strane, najviše pacijenata čeka na RTG dijagnostiku. Poručuje da će se taj poblem riješiti za nekoliko mjeseci.

“Očekujem da ćemo do marta mjeseca svesti to na optimalan nivo i da nećemo imati prigovore na liste čekanja”, naglašava ona.

Kovačević kaže da problem Kliničkog centra predstavlja i neodstatak kadra, a taj problem će se riješiti vraćanjem starih radnika, ali i edukacijom mlađeg kadra.

“Imamo raspisanih 189 specijalizacija i već krajem 2020. godine imali bi novih 200 ljudi i to je armija mladih ljudi”, dodaje direktorica KCCG.

Ocjenjuje i da određeni doktori ne poštuju smjernice u pogledu prepisivanja ljekova.

“Imamo troška oko 17 miliona eura na ljekove u Kliničkom centru i to je ogromna suma, moramo poštovati preporuke, a da ne zakinemo nijednog pacijenta. Prvo ljekovi koju su broj jedan, pa onda oni na rezervnoj listi”, navodi ona.

Kada sve klinike i doktori budu poštovali preporuke u pogledu prepisivanje ljekova, onda će se, kako kaže Kovačević, ostvariti i određene uštede.

Te uštede bi se eventualno mogle iskoristititi za rješavanje stambenih pitanja i pitanja plata zaposlenih u Kliničkom centru, zaključila je Kovačević.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].