Krijumčarenje migranata danas je unosan posao koji sve više predstavlja trgovinu ljudima

1
prof dr Vesna i Branko Vučković

Prof dr Vesna Vučković i prof. dr Branko Vučković

prof dr Vesna i Branko Vučković

Na nedavno održanoj IV međunarodnoj naučnoj konferenciji u Brčkom, na temu “Migracije u XXI vijeku – uzroci i posljedice”, crnogorskim sudijama i profesorima pravnih nauka Vesni i Branku Vučkoviću dodijeljene su zlatne plakete.

Našim istaknutim naučnim radnicima i sudijama, plakete su dodijelili

Evropski univerziteti “Brčko Distrikt” i “Kalos” iz Tuzle.

Prof. dr Branku Vučkoviću, predsjedniku kotorskog Osnovnog suda i predsjedniku Udruženja za krivično pravo i kriminalnu politiku Crne Gore zlatna plaketa je dodijeljena za ostvaren doprinos razvoju nauke međunarodnog krivičnog prava, a sudijici  Upravnog suda Crne Gore prof. dr Vesni Vučković, za ostvaren doprinos razvoju teorije i prakse upravnog prava.

Učesnici konferencije su bili istaknuti naučni radnici iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Rusije, Grčke i Crne Gore.

U prigodnoj publikaciji koja je pratila rad Konferencije štampana su 82 referata, a naši predstavnici predstavili su zajednički rad pod nazivom “Ilegalne migracije – krijumčarenje ljudi”.

Rad je, po opštoj ocjeni izazvao interesovanje, jer se radi o problemamtici koja je u žiži interesovanja svjetske javnosti u vremenu u kome živimo.

Osnovni motiv njihovog rada bio taj što se migracije smatraju jednim od najznačajnijih pitanja današnjice, posebno zato što je danas mnogo više nego u ranijoj istoriji  stanovništvo u svijetu izloženo većim pomijeranjima, kazala je za Skala radio dr Vesna Vučković.

Ona je podsjetila da migracije danas često prelaze i u ilegalne tokove, a krijumčarenje migranata postaje sve unosniji posao i predstavlja oblik organizovanog kriminala.

Krijumčarenje migranata u uslovima globale ekonomske krize predstavlja izvor značajnog profita i to za pripadnike organizovanih kriminalnih grupa s jedne strane, a sa druge uslovi pod kojima se odvija ta djelatnost predstavlja uglavnom krajnje nehumano postupanje kojim se ugrožavaju osnovna ljudska prava migranata.

Porast ilegalnih migracija uz okolnost da kriminalne grupe u ovoj oblasti vide potencijalni izvor dobre zarade, kroz transportovanje i prebacivanje preko državnih granica u krajnje nehumanim uslovima, nalazi svoj normativni  izraz u mnogobrojnim nacionalnim i međunarodnim dokumentima.

Najznačajnija je Konvenija UN protiv transnacionalnog organizovanog kriminala i protokol protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i vazdušnim putem.

Stoga ova vrlo aktuelna tema ukazuje da se naše društvo mora boriti  ne samo kroz krivično pravnu zaštitu, već i kroz ekonomske mjere na nacionalnom, regionalnom, međunarodnom nivou, ocjenjuje dr Vesna Vučković.

To mora predstavljati izazov kako za nacionalnu tako i za širu međunarodnu bezbijednost, zbog čega se moraju iznalaziti mehanizmi za njihovo suzbijanje, otkrivanje i sprječavanje.

Migracije stanovništva su stare koliko i čovječanstvo, ali su se različito ispoljavale poput napuštanja svoje zemlje porijekla i odlazak u druge države u potrazi za boljim životom i zaposlenjem, podsjeća dr Branko Vučković.

Migracije predstavljaju globalan fenomen, široko područje zemalja porijekla, zemalja tranzita i konačnog odredišta.

One se  mogu  podijeliti na dobrovoljne, kao što su zaposlenje, školovanje i slično i prinudne, zbog prirodnih katastrofa one koje su posljedica različitih vrsta progona.

Međutim, po riječima Vučkovića, problem je krijumčarenje migranata koje danas postaje sve unosniji posao, koji sve više predstavlja krijumčarenje ljudi odnosno trgovinu ljudima.

“Svaki ilegalni migrant predstavlja lak plijen, ne samo krijumčara već i trgovaca ljudima. Zato je posebno značajno da se u borbi protiv ove negativne pojave postojeći pravni okviri stalno preispituju i poboljšavaju, uključujući saradnju, razmjenu informacija i druge  društveno ekonomske mjere na nacionalnom, regionalnom i međunarodnom nivou”, smatra Vučković.

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]