Kripto Perper u čast 100 godina Božićnog ustanka i crnogorskih komita

3

Crnogorski novac Perper vaskrsao nakon 100 godina od sloma Kraljevine Crne Gore kao digitalna valuta!

Crnogorac iz Njemacke Aleksandar Kapisoda stvorio kripto Perper i posvetio ga Božićnom ustanku i crnogorskim komitama 1918. do 1929.

 

U petak,  04. januara 2019. Godine,  u prostorijama Generalnog konzulata u Frankfurtu Generalni konzul mr Branislav Karadžić, uz prisustvo Predsjednika Savjeta za saradnju sa dijasporom Vlade CG dr Nenada Popovica, primio je gospodina Aleksandra Sašu Kapisodu, inzenjera internetskih komunikacija i naučnika digitalne tehnologije u jednoj njemackoj globalnoj farmaceutskoj kompaniji.

Kapisoda je i predavac na simpozijima i kongresima njegove struke, kako u Njemackoj tako i širom svijeta. On je ovom prilikom ukazao na značaj digitalizacije koja je u Njemackoj na vrhu vladine agende, kao i na mogucnosti da i Crna Gora brzo uhvati priključak u ovom vaznom segmentu društva 21. vijeka.

Kapisoda je predstavio i njegov najnoviji poduhvat – digitalnu valutu, tj. kripto Perper, ekvilalentno sredstvo placanja u internetu sirom poznatom BitCoin-u.

Kapisoda, je predstavnik druge generacije Crnogoraca u Njemackoj, u kojoj se rodio, odrastao i dostigao visoku stručnu spremu, što mu nije smetalo da mu srce grije ljubav prema domovini njegovih oca i majke.

Kao mlad ali i svestran covjek, osim za svoju struku i volonterski rad u vatrogasnom drustvu u svom gradu, on je zainteresovan i za istoriju svoje porodice Kapisoda iz Pobora iznad Budve, ali i naše drzave. Sjećajuci se slavnih datuma koji nam se bliže, odlučio je da vaskrsne novac Kraljevine Crne Gore Perper u obliku primjerenom 21. vijeku. Vaskrsnuti Perper posvetio je 100-godišnjici Božićnog ustanka protiv “bratske” okupacije od strane srpske regularne vojske i paravojnih formacija domaćih izdajnika. Posvetio je ovaj Perper viteškim ustanicima koji su osvjetlali obraz crnogorskog naroda i države, komitama koji su se borili i ginuli za “Pravo, Čast i Slobodu Crne Gore” od 1918. do 1929. Godine.

Želja Kapisode je da ovu digitalnu valutu namijeni transakcijama iz dijaspore, kojima se finansiraju humanitarne akcije i socijalni projekti koji bi koristili narodu Crne Gore. On ne isključuje mogućnost,ukoliko se valuta prihvati od veceg broja korisnika, da se koristi i za poslovne transakcije prilikom direktnih investicija u privredu Crne Gore. Aleksandar Kapisoda je najavio da trenutno radi na ICO platformi koja omogućava izdavanje digitalnih kovanica tzv. “tokena” (kripto valute) prema standardiziranom procesu koji omogućava kompanijama da izdaju vlastite tokene putem inicijalne ponude digitalnih kovanica (ICO). Kompanije koje njih izdaju za investitore treba da imaju koristi od transparentnih i standardizovanih procesa, navodi Kapisoda. On istovremeno radi na uspostavljanju regulisanog kripto-trgovinskog centra, na kojem će se trgovati “tokena” koje izdaje ICO. Web stranica vec postoji (http://www.montenegro-ico.me) i bice gotova u toku 2019. godine.

Kapisoda, entuzijasta i iskreni patriota, je Generalnom konzulu Karadžiću predočio želju da ovu svoju intelektualnu svojinu pokloni državi Crnoj Gori.

Generalni konzul Karadžić je izrazio veliko zadovoljstvo ovom velikodušnom ponudom Kapisode i iskazao zadovoljstvo što je prva crnogorska kripto valuta ugledala svjetlo dana na 100-godišnjicu Božićne pobune čime, kao je rekao, simbolički označava vaskrsavanje našeg identiteta u različitim epohama i ujedno potvrđuje samobitnost i vječnost Crne Gore. Isto tako je israzio spremnost da o ovom projektu obavijesti nadležne institucije i ministrastva Vlade CG koje bi, ukoliko bude postojalo interesovanje, mogle, u saradnji sa gospodinom Kapisodom, da preuzmu ovaj projekat i upotrijebe ga na zadovoljstvo i korist naroda Crne Gore.

Dr Popović je u ime Savjeta za saradnju sa dijasporom Vlade CG pozdravio ovaj projekat i potez gospodina Kapisode, aktivnog pripadnika crnogorske dijaspore iz Njemacke, sa kojim je on prije skoro 20 godina zapoceo okupljanje i organizovanje crnogorskih građana i tada rijetkih udruženja u Asocijacije crnogorskih udruženja Njemačke i Zapadne Evrope uz pomoć i podršku  princa prestolonasljenika crnogorske krune Nikole Petrovića Njegosa.

Generalni konzul Karadzic je ovom prilikom upoznat sa pripremama simpozijuma o digitalizaciji u CG koji će biti održan ove godine u nikšićkom Tehnopolisu, koju Kapisoda organizuje sa princom Borisom Petrovićem Njegošem, koji se u Francuskoj uspješno bavi sličnim poslom.

Pokrovitelj simpozijuma će biti “Fondacija Petrović  Njegoš” i Tehnopolis.

Predsjednik Savjeta za saradnju sa dijasporom Vlade CG dr. Popović  je uputio apel Upravi za dijasporu, Ministarstvu financija, Ministarstvu nauke i svima u čijem je domenu digitalizacija da ukažu dužnu pažnju ovom projektu, a pogotovo Kapisodi lično, koji je svoje stečeno znanje, iskustvo i potecijal koji ima ovaj projekat ponudio Crnoj Gori. On je na traj način pružio podršku njoj i njenim gradjanima na putu digitalizacije koja joj otvara nove sanse za poslovanje u digitalnom svijetu.

Zainteresovani strucnjaci iz ove oblasti u CG mogu se na sljedećim linkovima djetaljnije informisati o ovom projektu:

Oficijalni link digitalne valute: http://www.perper.digital.

Perper na Etherscan platformi: https://etherscan.io/token/0xee9c9cf2323efcbde21a2d1c79c1936e572e8400

3 KOMENTARI

      • …zalaja-laješ li laješ..stideđi ći se svojega imena..koje kriješ kao gnjila krtola klice..?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].