Krivična prijava CP protiv SPC zbog devastacije Manastira Dajbabe

6
Manastir-Dajbabe-2905-2018

Crnogorski pokret podnio je Osnovnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv Srpske pravoslavne crkve – Mitropolije crnogorsko-primorske zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja, član 416 Krivičnog zakonika Crne Gore i krivičnog djela – devastacija i prisvajanje kulturnoga dobra iz člana 9 stav 1 i 2, čl. 13 stav 1, i člana 14 stav 4 Zakona o zaštiti kulturnih dobara.

Tužbu prenosimo u cjelini:

PODGORICA, 30. MAJ 2018. godine

 OSNOVNO DRŽAVNO TUŽILAŠTVO – PODGORICA

KRIVIČNA PRIJAVA

Protiv Srpske Pravoslavne Crkve – Mitropolije crnogorskoprimorske zbog krivičnog djela zloupotrebe službenoga položja čl. 416 Krivičnoga zakonika Crne Gore i krivičnoga djela – devastacije i prisvajanja kultrunoga dobra iz člana 9 stav 1 i 2, čl. 13 stav 1, i čl. 14 stav 4 Zakona o zaštiti kulturnih dobara.

Uvidom u katastar nepokretnosti za opštinu Podgorica utvrdili smo da je manastir “Dajbabe” suprotno zakonskim odredbama, upisan na Mitropoliju crnogorsko-primorsku kao dio Srpske Pravoslavne Crkve. Ona se zahvaljujući tom nezakonitom upisu ponaša kao vlasnik ove imovine iako ona nikada nije bila svojina cetinjske Mitropolije, a još manje Srpske Pravoslavne Crkve ili njene filijale. U nastavku ćemo opisati istoriju imovinskih prava nad crkvama i manastirima.

Inače, listovi nepokretnosti, u znatnom broju slučajeva, su nerazgovijetni Takođe, u njima je kao osnov zivate u listovima nepokretnosti pa smo zaključili da takva odluka ne postoji niti je nadležni organ donio propis koji uređuje ovu pravnu  materiju.

Kako je naprijed naznačeno cetinjska Mitropolija nikada nije bila vlasnik crkava i manastira. Članom 129 stav 1 Ustava za Knjaževinu Crnu Goru  je bilo propisano da „Mitropoliji crnogorskoj pripada unutrašnja uprava istočno-pravoslavne crkve“, a što znači da ona nije bila nosilac prava svojine nad crkvama i manastirima.

Svaka crkva, svaki manastir po zakonima Knjaževine odnosno Kraljevine Crne Gore bila je posebno pravno lice. Članom 716 opšteg imovinskog Zakonika bilo je propisano da su imaoci pravoslavne crkve, manastiri i druge crkvene ustanove. Saglasno tome člankom 99 Ustava  pravoslavnih konsistorija u knjaževini Crnoj Gori bilo je propisano da „ svaka crkva uopšte, a posebno parohijska ima pravo da bude vlasnikom onog dijela opšte imovine crkvene koje joj propada (stav 1), te da crkva ima sva ona prava koja uživa svaki drugi lični imaonik i ona sama za sebe predstavlja samostalnu juridičku ličnost ( stav 2 ).“

U vrijeme kraljevine Jugoslavije pravni status crkava i manastira ostao je isti, a Srpska crkva, kao hegemona i jedina u zemlji, nije bila njihov vlasnik, čak, nije se ni usuđivala da nad njima uspostavi vlasničke kompetencije.

U socijalističkoj Jugoslaviji ovakav status crkava i manastira, bilo kojim Zakonom nije mijenjan, a sve do posljednjeg izlaganja katastarskih operata crkve i manastiri su bili upisani kao posebna pravna lica i ni u jednom Srpska Pravoslavna Crkva nije označena kao njihov vlasnik.

Dakle, bez pravnoga osnova, neutvrđenog datuma, ali nakon 1996. godine, suprotno Zakonu o državnom premjeru i katastru nepokretnosti lice NN – službeno lice u Upravi za nekretnine – Područna jedinica Podgorica, protivpravno je upisalo na Mitropoliju crnogorsko-primorsku manastir „Dajbabe“ i crkvene objekate veza- ne s njim, i na taj način istoj pribavila imovinsku korist neprocjenjive vrijednosti. Time je učinilo kazneno djelo zloupotrebe službenoga položaja iz čl. 416 Krivičnoga zakonika Crne Gore.

Manastir Dajbabe 2905 2018 Ivana Bozovic 001 (18)

Srpska crkva (Beogradska patrijaršija), odnosno njena cetinjska filijala, koja sebe imenuje kao Mitropolija crnogorsko-primorska, suprotno Zakonu o zaštiti kulturnih dobara, u kontinuitetu vrši devastaciju i prisvajanje kulturnoga dobra, manastir “Dajbabe”. Iako je tim Zakonom, članom 9 stav 1 zabranjeno vršenje bilo kakve radnje koja nanosi štetu kulturnome dobru, koje je  članom 13 stav 4 definisan kao memorijalni ili drugi spomen objekat, a članom 14. stav 3 kao kulturno-istorijska cjelina  – homogena grupa građevina. Uprkos tome, Beogradska patrijaršija, u dvorištu manastira, bez dozvole Zavoda za zaštitu spomenika kulture gradi objekat koji gabaritima, oblikom i namjenom, narušava spomeničke vrijednosti manastira “Dajbabe”, i nije primjeren ovome podneblju. Očigledno, njime međaši prostor svojih i tuđih imperijalnih ambicija, jasno stavljajući na znanje svima, da neke strane sile pretenduju na crnogorski prostor. Zato je taj objekat uvreda državnoga i nacionalnoga dostojanstva, koja se mora zakonom sankcionisati

Ova kaznena djela, Srpska Pravoslavna Crkva ne čine prvi put, već u kontinuitetu, s krajnje zadnjim namjerama, promjene identiteta prostora i brisanja tragova crnogorske prošlosti. Zato predlažemo da ovo tužilaštvo pokrene postupak protiv nje, zbog devastacije kulturno-istorijske cjeline, manastira “Dajbabe” u Dajbabama, u Podgorici.

6 KOMENTARI

  • Tako je, Tomislave, a ćutali su kad su skrnavili katoličku crkvicu u krugu Palate Smechia, umrlog “Jadrana”. Čak OTEŠE silom na sramotu, kao pravi zulumćari, dio te crkvene parcele. Isključivo po cijeni koju određuje zulumćar. Nema pravične naknade, nema žalbe. Sve po zakonu! Kojem zakonu? Onom za koji Pura i Hadrian rekoše da je nepravedan, a kad se pristupi glasovanju – uzdržaše se, ali ostaše u sali. Da je bar jedan od njih napustio salu prije glasovanja – Zakon ne bi prošao.
   Ovizi dušebrižnici samo su grlati đe gođ mogu napasti Nj.V.P. Amfilohija.

   • Nema brige za Amfilohija kada si ti tu da ga vazda branis. Odan si mu nema se tu sto dodat. Toliko si mu odan da si sve ludji. A pravi si spijun i “SVE ZNAS” kao i mi o tebi!

 1. Ribo, Svetinje su nesto sto zaista zasluzuje i paznju i ocuvanje. Ako si ateista, nista strasno, ali bi morao imati pravilan stav o tome ako si kulturan, a ocito nijesi.
  Vijest o ubistvu je planula Crnom Gorom teko da ne vidim kao neki propust sto Skala to nije objavila. Sigurno si “kulturni” kriticaru cuo za to i valjda ti je dovoljno da jednom cujes? Ili treba tu vijest da slusas iz svakog izvora? Zaroni Ribo malo dublje tamo ces biti miran i manje ce te drijeti “nepravilnost” svega na Skali! Samo dobro podufati zrak da se ne bi udavio ne bilo primijenjeno. Koji je tvoj precizan zadatak na portalu “pozicijo” u odlasku?

 2. I to nam je neka vijest koja mora da se nađe na ovom portalu! A kad je prije dvadesetak dana lokalni momak iskasapio djevojku (Ukrajinku), ćutali ste, ni slovceta se nije moglo naći na vašem prostoru. Valjda samo zato što je tajo osumnjičenog DrPSvetov vojnik?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].