Krivična prijava protiv Alekse Bečića zbog plagiranja magistarskog rada

9
Aleksa Bečić

Povodom  jučerašnjeg javnog predstavljanja rezultata analize autentičnosti šest naučnih radova, u kome je  Centar za akademski integritet tvrdio da je magistarska disertacija Alekse Bečića plagijat, Demokratska Crna Gora  izdala je četiri zvanična saopštenja.

“Kao što je crnogorska javnost imala priliku da vidi, autori tih saopštenja bavili su se isključivo špekulisanjem o našim mogućim motivima za bavljenje ovom temom, ničim ne osporivši vjerodostojnost dokaza koje smo predstavili i istinitost zaključaka koje smo, na osnovu tih dokaza, iznijeli”, kažu nakon toga iz Centra za akademski integritet u ime NVO.

Podsjećaju opet na njihove tvrdnje:

1. Paragraf teksta na 67. strani magistarske disertacije Alekse Bečića iz 2014. godine poklapa se sa paragrafom teksta publikacije «Privatizacija državnog kapitala u Bosni i Hercegovini» iz 2009. godine (autori Divjak i Martinović) koju Bečić nije citirao.

2. Poglavlja 6.2 i 6.3 magistarske disertacije Alekse Bečića poklapaju se sa poglavljima 11.1 i 11.2 magistarske disertacije «Problemi zaživljavanja korporativnog upravljanja u privredama u tranziciji sa posebnim osvrtom na stanje u Republici Srpskoj» iz 2009. godine (autorka Mica Kozlik), koju Bečić nije citirao.

Međutim, kako dodaju, u četiri reakcije Demokratske Crne Gore, o ovome nema ni riječi.

“Umjesto toga, u ovoj partiji pokušavaju da ispolitizuju priču i bave se fejsbuk statusima Mitra Đukanovića, u kojima je, po njihovom sudu, pokazao animozitet prema Aleksi Bečiću”, smatraju iz ovog Centra.

“Naš odgovor daćemo u formi pitanja: da li je Mitar Đukanović plagirao magistarski rad Alekse Bečića? Da li je fejsbuk nalog Mitra Đukanovića, bez citiranja, preuzeo paragrafe teksta Divjaka i Matrinovića, Kozlik, Downey-a i grupe autora publikacije «Korporativno upravljanje: priručnik», ili je to radio Aleksa Bečić? Magistar Bečić našu analizu naziva «udbaškom podmetačinom». Šta smo mu to podmetnuli? Njegov magistarski rad?”, navode u saopštenju,

Iz Centra za akademski integritet  kažu da oni nisu jedna od partija sa kojima kolege gdina Bečića imaju običaj da ratuju saopštenjima, te da nemaju namjeru da daljim medijskim prepucavanjem, doprinesu politizovanju činjenice da je gdin Bečić plagirao svoj rad.

“Kao odgovorna organizacija, stojimo iza naših tvrdnji, i spremni smo da ih dokažemo na sudu. Zato će, u ime naše NVO, Mitar Đukanović u ponedjeljak osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici predati krivičnu prijavu protiv gdina Bečića, uz propratni materijal, koji će u elektronskoj formi biti dostupan javnosti”, dodaju oni.

Pozivaju i nadležne pravosudne organe da rade svoj posao i nadležna tijela Univerziteta Crne Gore da pokrenu istragu.

“Pozivamo, naravno, i nevladin sektor – u prvom redu NVO Centar za građansko obrazovanje, kao organizaciju koja se već duže vrijeme javno bavi problematikom plagijata, da daju svoj sud o validnosti naših tvrdnji i naše analize u ovom konkretnom slučaju. Nećemo dozvoliti gdinu Bečiću i njegovim kolegama da zamijene teze i govore o svemu osim o činjenicama. To im, u očima crnogorske javnosti, akademske zajednice i studenata revoltiranih Bečićevim činom, neće i ne smije proći”, poručuju na kraju.

B.M.  CDM

9 KOMENTARI

 1. Sve im je dzabe…Milo ih tuče uporno.Muče se,ujedinjuju,razjedinjuju,ne patišu kritikujući sve I sve svakoga ko nije njihov I opet Milo,Milo,Milo,Milo a oni lude,p…..de .Smisljaju a nikako da smisle I opet izbori I opet Milo,Milo,Milo….

 2. Bilo bi politicki odgovorno da Bečić odgovori na sledeća pitanja, nama koji smo ga podržali 2016:
  1. Zašto nije lično reagovao tj. demantovao informaciju da je plagijator?
  2. Zašto je formirao koaliciju sa URA -om u jeku predsjedničke kampanje i tako onemogućio da opozicija u Pg ima eventualno zajedničku listu za lok.izbore?
  3. Zašto je kako kaze, dozvolio da DF odredjuje njegovu kandidaturu za predsjedničke izbore. Koga on u stvari predstavlja?
  4. Smatra li da je ovakvim činjenjem zbunio svoje birače, a čini se da jeste jer veliki broj nije ni glasao?
  Neodgovorno, nejasno, namjerno ili mozda nije?

 3. STO JE RADILA KOMISIJA UNIVERZITETA TITOGRADA KOJA PREDHODNO TREBA DATI ZELENO SVIJETLO ZA PRODJU NA ODBRANU SVAKOM MAGISTARSKOM RADU?

 4. Ovo je zbilja prose….nje! Zabolje me za sve politicare, ali ministar Boskovic i kompanija i ako ga imaju “ispravnog” nijesu ga sami pisali. U cemu je razlika?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]