Krivična prijava protiv NN lica ili priznanje krivice

0
Sreten Vujović

Piše: Sreten Vujović, akademik DANU i potpredsjednik Crnogorskog PEN centra

U tekstu „Lov na Profesionalca“, koji je u dobrom dijelu uspješna alegorija, a u vezi sa filmom „Walter brani Sarajevo“, (Portal “Aktuelno“,https://www.aktuelno.me/kolumne/lov-na-profesionalca/) književnik i publicista Šeki Radončić između ostalog kaže:

„Profesionalac je, za one koji nijesu čitali, na pomenutom portalu objavio 19.  tekstova o tome kako se pod novom vlašću i ruskom dirigentskom palicom ruši jedan od najvažnijih stubova crnogorske države i državnosti – Agencija za nacionalnu bezbjednost. I ti tekstovi su izazvali veliku pozornost.“

Radončić između ostalog dalje navodi:

„No, to je bio glavni motiv da novi šef ANB-a, Dejan Vukšić, proglasi lov na crnogorskog Valtera. Vukšić je ekspresno Specijalnom državnom tužilaštvu podnio krivičnu prijavu protiv NN lica, (čitaj Profesionalca) „zbog krivičnog djela odavanja tajnih podataka po čl.369 KZCG“. Za koje je predviđena kazna zatvora od jedne do osam godina.“

Samo predavanje krivične prijave, zbog krivičnog djela odavanja tajnih podataka potvrđuje istinitost navoda Profesionalca, inače „tajni podaci“ ne bi bili vrijedni pažnje, već bi krivično djelo Profesionalca bila kleveta!

Ova „Rašomonijada“ me podsjetila na jednu zanimljivu anegdotu koju sam svojevremeno čuo:

Hvalili se Rusi kako imaju najtačniji metro na svijetu! Dođe američka delegacija da vidi to „čudo neviđeno! Međutim,- ne lezi vraže-, metro kasni 5 minuta…deset minuta…

Ameri presrećni što metro kasni! Vođa američke delegacije pita ruskog predstavnika, ne bez zajedljivosti:

„Pa đe je taj vaš čuveni, najtačniji metro na svijetu?“

Ruski predstavnik, vidno zbunjen, umjesto da odgovori zašto metro kasni uzvraća:

„A što vi radite sa Indijancima!“

Umjesto da se ponudi razumno objašnjenje kašnjenja metroa, „loptica“ se prebacuje na tuđi teren, po logici „Drž’te lopova!

Elem, u „aferi“ Profesionalac, umjesto da se ponudi odgovor, da li je „Pendrečić multipraktik u pokušaju“ zaista saradnik BIA, kao i ostali crnogorski građani „obrađeni“ na portalu „Udar“ sa svim detaljima: kodno ime, kontakt osoba i sl. organizuje se „lov na vještice“!

Ovaj „lov“ kao i mnoge druge bedastoće predstavljaju bolnu i gorku istinu! Na drugoj strani ipak ostaje ona ponosna i nepokorena, većinska Crna Gora: Svi smo mi Profesionalac!

Profesionalac je jednom napisao, parafraziram: „Mene možda i mogu otkriti, ali hapšenjem Profesionalca, otkriće da postoji i drugi, treći itd. koji neće stati!“

Profesionalac je takođe kazao da ne otkriva ništa povjerljivo, ništa što bi moglo naškoditi bezbjednosti CG, već samo raskrinkava one koji istinski urušavaju sigurnost CG!

Naš Walter, kako ga Šeki nazva, sigurno to zna bolje, ali nije na odmet napomenuti: Put “do pećine” biće “rezervisan” samo za jednu osobu! Ili više njih ali za svaku pojedinačno! Profesionalac, “…za gorske se goste ne pripravlja”!

Oprez! Treba(te)š nam!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]