Krivične prijave protiv sveštenika i učiteljice

1

Iz Nevladinog udruženja Crnogorski zbor juče su Osnovnom tužilaštvu u Baru podnijete dvije krivične prijave protiv sveštenika Srpske pravolsavne crkve koji su 4. oktobra služili moleban u Hramu Svetog Jovana Vladimira povodom početka školske godine i učiteljice Rade Višnjić, koja je đake OŠ “Jugoslavija” pozvala da joj se pridruže u molitvi.

Advokat Nikola Belada, koji je u ime Crnogorskog zbora podnio krivične prijave, kaže za Dnevne novine da su sveštenici prekršili član 287 Krivičnog zakonika Crne Gore kojim je precizirano da će lica koja ne postupe “po propisima, odlukama, naredbama ili nalozima kojima se određuju mjere za suzbijanje ili sprečavanje opasne zarazne bolesti”, biti kažnjena novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine.

“Ko god je imao prilike da vidi fotografije sa molebana, jasno mu je da nijesu poštovane mjere, da nije bilo distance, maski, da su djeca klečala i rukama i glavom dodirivala pod, i da su dovedena u opasnost. Dakle, jasno je da je prekršen clan 287 Krivičnog zakona Crne Gore”, kaže Belada.

Učiteljica Višnjić, koja se brani time da nije pozvala djecu, samo ih obavijestila o “događaju”, takođe se ogriješila o Krivični zakon i to o član 417, kojim je definisano postupanje u slučaju nesavjesnog rada u službi.

“Učiteljica kaže da u porukama koje je proslijedila nema poziva učenicima da idu na moleban, ali to nije tačno.Ona je doslovno napisala da bi voljela da joj se pridruže. Šta je to nego poziv”, komentariše Belada.

Podsjetimo, nakon što je CdM objavio informaciju o pozivu koji je Višnjić, učiteljica Osnovne škole Jugoslavija u Baru, uputila putem Vajbera učenicima V-2 odjeljenja reagovale su nadležne institucije.

Ministarstvo prosvjete je ovaj čin nazvao skandaloznim, a Ministarstvo za ljudska i manjinska prava osudilo “manipulisanje školskom djecom u Baru”, pozivajući učiteljicu da “odustane od dalje kompromitacije vaspitno-obrazovnog procesa i neprihvatljive (zlo)upotrebe odnosa moći”, a direktoricu škole da podnese ostavku.

Zloupotreba djece: Učiteljica preko Vibera zvala učenike na moleban u Baru

Ministarstvo prosvjete: Učiteljica Rada Višnjić drsko i bezobrazno zloupotrijebila i ugrozila djecu, nije joj mjesto u prosvjeti

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]