Krivokapić i Kluge: Vakcine put ka okončanju pandemije i ekonomskom oporavku

0

Vakcine protiv COVID-19 nose potencijal da obuzdaju pandemiju, kazao je premijer Zdravko Krivokapić tokom jučerašnjeg sastanka sa direktorom Regionalne kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu Hansom Klugeom.

Kako je saopšteno iz Vlade, Krivokapić je sa Klugeom razgovarao je o modalitetima za jednaku i pravičnu distribuciju COVID-19 vakcina u Crnoj Gori i zemljama zapadnog Balkana.

Naglasio je da moramo sarađivati kao porodica kako bismo obezbijedili hitnu, pravičnu i jednaku raspodjelu i administriranje vakcina protiv COVID-19, t istakao da niko u tom procesu ne smije biti zaboravljen i da pandemiju možemo okončati na globalnom nivou samo ukoliko je okončamo u svim pojedinačnim zemljama svijeta.

“Vlada Crne Gore ulaže enormne napore kako bi osigurala bezbjedne i djelotvorne vakcine kroz COVAX platformu, u konsultaciji sa EU, ali i u direktnim pregovorima sa proizvođačima”, rekao je Krivokapić.

 

Regionalni direktor SZO za Evropu kazao je da su međunarodna solidarnost, jednakost i zajedničko zastupanje ključni faktori u nabavci i distribuciji ograničenih količina vakcina na globalnom nivou.

“Svi ne mogu biti vakcinisani istovremeno, te je definisanje strateških prioriteta od krucijalne važnosti kako bi se osiguralo da prve, ograničene količine vakcina imaju najveći efekat u smislu smanjivanja slučajeva teškog obolijevanja i umiranja”, ocijenio je on i pozdravio opredjeljenje Vlade Crne Gore da reforma zdravstva bude fokusirana na građane i njihove potrebe, kao i na jačanje finansijske zaštite.

Kluge je posebno pohvalio izuzetne napore Vlade u pravcu digitalizacije kao načina prevazilaženja kompleksnih izazova u dijelu ljudskih resursa i tehnologije rada.

 

“Učesnici sastanka su se saglasili da je vakcinacija protiv COVID-19 kompleksan poduhvat koji traži vrijeme. Do tada neophodno je insistirati na dosljednom sprovođenju provjerenih i djelotvornih mjera kako bi se sačuvali životi i zdravlje građana”, navodi se u saopštenju.

Krivokapić je zahvalio je Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji na snažnoj podršci u jačanju nacionalnih kapaciteta za djelotvoran odgovor na COVID-19, izražavajući nadu da će u predstojećem periodu saradnja biti produbljena i intezivirana.

Aktivno učešće u sastanku uzele su i ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović i ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić, a prisustvovala je i šefica Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori Mina Brajović.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]