Krivokapić i Leposavić: Tražili odgađanje usvajanja tužilačkih zakona

0

Premijer Zdravko Krivokapić i ministar pravde Vladimir Leposavić zatražili su juče od šefova poslaničkih klubova parlamentarne većine da se odgodi donošenje dva tužilačka zakona, saznaje Pobjeda.

Više izbora Pobjede saopštilo je da su Krivokapić i Leposavić na sastanku u Skupštini, kojem su prisustvovali i potpredsjednik Vlade Dritan Abazović i predsjednik paralmenta Aleksa Bečić, taj stav obrazložili jakim pritiskom Evropske komisije da se ne raspravlja o prijedlogu Zakona o tužilaštvu za organizovani kriminal i korupciju i o izmjenama zakona o Državnom tužilaštvu.

“Krivokapić i Leposavić su direktno tražili da se 18. februara ne raspravlja o tužilačkim zakonima. Na sastanku je izgledalo da DF za razliku od ostalih ne žele da odustanu, ali kako sada stvari stoje najvjerovatnije se 18. februara neće raspravljati o tim zakonima”, rekao je izvor Pobjede blizak vrhu parlamentarne većine.

Izvor Pobjede je podsjetio da je Krivokapić javno obećao evropskim partnerima da će se ta dva zakona donositi u konsultacijama za Evropskom komisijom.

Povlačenje dva tužilačka zakona tražio je i glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić nudeći i ostavku, ali je to glatko odbijeno u prvom navratu od dijela predstavnika parlamentarne većine.

Prijedlogom Zakona o tužilaštvu za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije predviđa se ukidanje Specijalnog državnog tužilaštva čime bi njima automatski prestale funkcije. Do izbora rukovodioca tog novog Tužilaštva njegove poslove u predmetima koji ne trpe odlaganje, preuzelo bi Vrhovno državno tužilaštvo, navodi se u prijedlogu Zakona o tužilaštvu za organizovani kriminal i korupciju.

Taj zakon nova vlast donosi po hitnom postupku, bez javne rasprave i mišljenja Evropske komisije, što je do sada bio slučaj kada su se usvajali tako bitni zakoni.

O zakonima moguća rasprava u martu ili aprilu

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović kazao je sinoć u intervju za Javni servis je da je o dva tužilačka zakona zbog procedura koje ztraži Evropska komsija moguće da se raspravlja i u martu u redovnom zasijedanju.

On je, komentarišući jučerašnji sastanak vrha Vlade sa šefovima poslaničkih klubova, istakao da „neminovno moramo da pravimo iskorake vezane za tužilaštvo, bilo da o tome govorimo 18. februara, ili na redovnom zasijedanju u martu ili aprilu”.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]