Krivokapić: Iz ove Vlade niko nije ušao u bilo kakvu korupciju, Živković: Vi ste politički fenomen

1

Premijer Zdravko Krivokapić je govoreći o uvođenju naknada za majke sa troje i više djece rekao da Vlada podržava svaku dobru inicijativu koja je usmjerena ka socijalnoj pravdi, ali da se mora uraditi fiskalna procjena uticaja na budžet Crne Gore, što u tom konkretnom slučaju nije urađeno.

Rješenje mora biti, kako je rekao u Skupštini odgovarajući na poslaničko pitanje predstavnik kluba Demokrata – Demos – Mir je naša nacija Borisa Bogdanovića, fiskalno neutralno, što je osnovni princip javnih finansija.

Ukoliko prijedlog nije fiskalno neutralan može se, kako je dodao, desiti da se propišu naknade, a da se zbog nedostatka fiskalne procjene uticaja na budžet ukinu nakon određenog vremena.

– Samo rješenja koja su održiva na dugi rok smiju biti predmet razmatranja – istakao je Krivokapić.

On je kazao da naknade treba uvesti uz princip fiskalne neutralnosti, “na zdrav način i bez bilo kakve diskriminacije”.

Bogdanović je pitao da li će Vlada dati pozitivno mišljenje na Prijedlog zakona o obeštećenju bivših korisnica naknada po osnovu rođenja troje ili više djece i izmjene Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti, kojim se vraćaju dječji dodaci za djecu do 18. godine života.

Premijer je rekao da nije urađena fiskalna procjena uticaja na budžet, zbog čega je potrebno napraviti procjenu koliko je potrebno novca za tu namjenu.

Bogdanović je konstatovao da nije zadovoljan odgovorom premijera, s obzirom na to da je ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, kako je podsjetio, na prethodnoj posebnoj sjednici Skupštine kazao da u budžetu ima sredstava za te stavke.

Politička korupcija

Predstavnik Demokratske partije socijalista i Liberalne partije Danijel Živković pitao je Krivokapića “šta ga podstiče da uzurpira mjesto predsjednika Vlade, koje mu više ne pripada”.

Krivokapić je rekao da poslanik Živković ima grešku koja je sistemska, a ona je nasljedna.

– Vi ne vidite nijednog trenutka ništa više od jednog faraona koji svijetli i uzurpirao je čitavu Crnu Goru, tako što je uveo tajkune, rasprodao imovinu, privatizovao preduzeća.. Meni pridikujete, a što je s Pandorinom kutijom u kojoj su učestvovali i ministri – naveo je, pored ostalog, Krivokapić.

Mislili su, dodaje, da će i ovog puta politička korupcija da se desi.

– Ali desio se narod. Narod brani sve ovo – ističe Krivokapić.

Pitao je zbog čega nije rasvijetljeno ubistvo Duška Jovanovića, zbog čega svaki napad na novinare nije rasvijetljen.

– To je ono što je očekivao narod. Zašto su policijski službenici ubijani u Crnoj Gori? Je li zbog toga što su se možda napokon osvijestili? Zašto je afera prisluškivanja zataškana? Pitate zašto se bavim politikom? Da sam želio kao Vi, ja bih isto iz osnovne škole krenuo. Kada ste udarili  na crkvu, tada se mnogo ljudi priključilo pokretu da još jednom ne prevarite narod i pokradete imovinu. Iz ove Vlade niko nije ušao u bilo kakvu korupciju, možete nas staviti na bilo koji skener – poručio je Krivokapić.

Spuž

Živković je odgovorio da je premijer politički fenomen, ne samo medicinski.

– Kada ste profesor na fakultetu i imate titulu doktora nauka trebalo bi da vodite računa o vokabularu koji koristite u Skupštini. Pominjete predsjednika (Mila) Đukanovića u kontinuitetu. On je na predsjedničkim izborima osvojio 180.000 glasova. Čovjek koga ste pomenuli, ministar (Mladen) Bojanić osvojio je 111.000 glasova. To je čovjek koji ima najveći legitimitet sa toliko osvojenih glasova. U čestim emotivnim nabojima da devalvirate dostignuća Đukanovića Vi zapravo govorite i o samom sebi. Vi ste bili, makar u nekom dijelu, u sastavu Vlade tog premijera Đukanovića. Vi ste od ove države dobili stan. I Vi pričate o autokratiji, o sprženoj zemlji i tako dalje – naveo je Živković.

Pitao je premijera što su uradili poslije parlamentarnih izbora.

– Vi pričate o prevari, a što ste vi uradili? Potpisali ste sporazum, izgubili povjerenje partije koja vas je dovela na premijersko mjesto. Prevedeno u brojke, Vi nemate podršku 133.000 građana Crne Gore i Vi pričate o prevari i držite moralne pridike. Znam da je kod vas zavladalo vlastoljublje – ocijenio je Živković i zaključio je da su o njemu najbolje rekli oni koji su ga birali.

Krivokapić je odgovorio da su poraženi u Demokratskoj partiji socijalista zato što su forsirali izlaznost do 12 sati, pa onda izborna komisija saznaje ko nije izašao i vrši se pritisak da se izađe da se glase.

– Na prethodnim izborima ste napravili još jednu političku korupciju, ali vas to ne zanima. DPS je prošlost. Vi kao mladi čovjek treba da prihvatite realnost. Da li sam ja taj stan koji sam dobio dobio po pravilniku ili po vašem sistemu? Da li je ova Vlada podijelila jedan jedini stan? Pogledajte stanove koje ste vi davali i vi pričate o stanovima. Uložio sam mnogo više nego što sam dobio – rekao je premijer i dodao “klimajte glavom, bolje će vam biti u Spužu kad budete tamo završili”.

Živković je rekao da nije Krivokapića pitao kako je dobio stan, samo je to konstatovao.

– Vi taj stan izdajete. Prijavljujete li prihode od toga? Imamo informacije da imate više firmi u Crnoj Gori u farmaceutskom sektoru – naveo je Živković.

Poslanik Petar IVanović (DPS) reagovao je proceduralno i kazao da premijer treći put dao za pravo da upućuje komentare na moj račun.

– On kao predjsendik Vlade ne treba da krši Ustav i druge zakone. Vaša dužnost je bila da ga na to opomenete. Nije imao pravo da zloupotrijebi govornicu – rekao je Ivanović Bečiću i kazao “ko će se i kada vidjeti u Spužu prepustićemo narodu i budućnosti”.

Branko Radulović, predstavnik poslaničkog kluba Demokratski front – Pokret za promjene, smatra da programi “Evropa sad”, “Crnogorski maršalov plan” i “Fiskalna strategija” nijesu reformski, već da su u parcijalni i neutemeljeni i da mogu da izazovu socijalni haos.

Pitanja

Premijer odgovara u parlamentu na pitanja predstavnika poslaničkih klubova.

Šef kluba “Crno na bijelo” Miloš Konatar pitaće šta je Vlada uradila po pitanju pravde, borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije i na vraćanju nade građanima da će Crna Gora biti pravedna, socijalno odgovorna država jakih institucija i vladavine prava.

Poslanica Draginja Vuksanović Stanković, predstavnica Socijaldemokratske partije i Albanske koalicije Jednoglasno, pitaće Krivokapića da li namjerava da premijersku funkciju i dalje obavlja kao vjernik jedne vjerske zajednice, urušavajući sekularni karakter zemlje.

– Kada će Vlada prestati da opstruira rad Fakulteta za crnogorski jezik i književnost i ima neadekvatan odnos prema crnogorskoj dijaspori – navodi se u pitanju Konjevića.

Poslanika Socijaldemokrata Damira Šehovića interesuje koje aktivnosti Vlada planira da bi se riješili problemi političke, institucionalne, ekonomske, zdravstvene i bezbjednosne krize.

– Šta konkretno planirate da uradite da biste odblokirali pregovarački proces sa Evropskom unijom – upitao je Šehović.

Poslanika Socijalističke narodne partije Dragana Ivanovića interesuje kada građani mogu očekivati popis stanovništva, domaćinstava i stanova i da li će ga biti.

Poslanik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović pitaće premijera koliko je sredstava Vlada planirala u budžetskoj 2022. godini za završetak započetih projekata u opštinama na sjeveru i za putnu i vodovodnu infrastrukturu gdje žive manje brojni narodi.

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je skala@t-com.me.