Krivokapić: Manjinska vlada je prevara, najpošteniji način rješavanje situacije vanredni parlamentarni izbori u maju

3

Zdravko Krivokapić

On tvrdi da najmanje dva poslanika SNP neće podržati manjinsku vladu

Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić ocijenio je danas da je manjinska vlada prevara.

-Politička situacija u Crnoj Gori je turbulentna. Ta turbulencija je rezultat odnosa pojedinih političkih lidera koji misle da čitav svijet zavisi od njih – ocijenio je premijer Zdravko Krivokapić na konferenciji za medije povodom aktuelne političke situacije.

Prijedlog je za njega, kako je kazao, veliko iznenađenje.

-Režim je 30. avgusta pao. Manjinska vlada je prevara. Ako bi pravili slikovit prikaz šta je ta manjinska vlada, upoređujući je sa ljudskim vrijednostima, onda bi iskazali Drago Đurović, Stevan Džaković i Darko Pajović. Sve zajedno to je nova manjinska vlada. Građani su 30. avgusta imali referendumsko pitanje koje se odnosilo na to da li su za nastavak korumpiranog režima ili ne i vrlo jasno su poslali poruku da neće više da žive u hibridnom režimu – naveo je Krivokapić.

Pita “kakva je priča to da neko kaže da može u toj vladi da može da bude neko tipa Petra Ivanovića i Branimira Gvozdenovića”.

Određene grupacije su uvijek promovisale sebe, a najmanje ovu vladu

– Zašto se to dešava sada kada je najintenzivjiji rad zajednički rad Vlade i Skupštine desio se krajem decembra kada je usvojen budžet i brojni projekti. Javljaju se sada određene grupacije koje su uvijek promovisale sebe, a najmanje ovu vladu – ocijenio je Krivokapić.

Smatra da “maske moraju da padnu”.

– Pašće sve do 1. marta i vidjećete kakav je ko – poručio je Krivokapić.

Istakao je da je Crna Gora u neprilici zbog političkih lidera koji neće da preuzmu odgovornost.

– Intenzivno me zovu članovi Socijalističke narodne partije i tvrde da najmanje dva njihova poslanika neće podržati ovu prevaru. I to je potpuno prirodno. Ta partija čijeg se osnivača sjećam koji je jasno profilisao odnos prema Demokratskoj partiji socijalista danas neko njegovu muku i borbu prevodi u neke političke poene. Mislim da to članstvo SNP-a neće dozvoliti – istakao je Krivokapić.

Prijedlog za izlazak iz ove situacije je, kako je kazao, davno dao, ali nije realizovan “zbog opstrukcije onih koji manjinskom vladom žele da preobraze Crnu Goru”.

– Ova Vlada je bila uspješna, ali imamo drugi put sa onima sa kojima nikada ne bih putovao. Ako je to izbor Crne Gore onda su jedina dva rješenja da se u okviru postojeće vlade traži način unapređenje rada vlada uvažavajući unutrašnji i međunarodni kontekst, a najpošteniji način rješavanja situacije su vanredni parlamentarni izbori u maju sa lokalnim izborima, ali ne da se neko krije iza neke liste, nego ako je moguće sa nekim otvorenim listama – istakao je Krivokapić.

Da bi Crna Gora krenula pravim putem mora da se dođe, prema njegovim riječima, pročišćenjem “onih koji nikako ne zaslužuju da učestvuju u kreiranju politika”.

– Ako niste odgovorni prema onome što imate, kako onda nudite nešta drugo – upitao je Krivokapić.

O eventualnoj smjeni Abazovića

Na pitanje hoće li pokrenuti postupak razrješenje potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića odgovorio je da je ova Vlada pored svih atributa imala najvažniji – etički.

– Ne mogu da shvatim da neko može da kaže: “Imaću probu sa manjinskom vladom, a ako to ne uspije ostajem do 2024.”. Zamislimo to ovako, imam ljubavnicu i kažem ženi: “Hajde da vidimo kako će mi biti s njom, pa ako ne uspije mogu da se vratim” – naveo je Krivokapić i dodao da treba sačekati da “bura prođe”.

Odgovarajući da li će ubrzati proces formiranja partije kazao je da o tome ne razmišlja.

Krivokapić je, pored ostalog, kazao da želi da bude dio rješenja.

– Dolazimo do paradoksa da oni koji su me najviše kritikovali nisu podnijeli ovu inicijativu – istakao je Krivokapić.

On je govoreći o konsenzusu u Skupštini za deblokadu pojedinih institucija, zbog čega je, pored ostalog i predložen model manjinske vlade, naveo da je neophodan broj od 49 poslanika, a da se to ne može desiti ako Socijalistička narodna partije ne priđe modelu manjinske Vlade, te da bi onda svejedno bilo da li imaju podršku 41 ili 47 poslanika.

– Zašto ne postaviti pitanje da li jedan profesor koji se bori protiv korumpiranog režima treba da bude problem, a ne predsjednik koji je korumpiran. Da li treba da kažemo da je program “Evropa sad” beznačajan, a ne “Pandorini papiri”. Građani treba da budu relaksirani, jer prvi put se obezbjeđuje dostojanstvena minimalna zarada. Neki teoretičari tvrde da ako se ne usvoji budžet to znači pad vlade, što bi u našem slučaju značilo da imamo podršku – naglasio je Krivokapić.

Svako ko smatra da mu je dobro negdje drugo ima, kako je rekao, pravo izbora.

– Ključni ministri ne žele da budu dio manjinske vlade – naveo je Krivokapić.

Neće podnijeti ostavku

Na pitanje zbog čega je naveo da će maske pasti do 1. marta odgovorio je da je tad prvo redovno zasijedanje Skupštine.

– Ovo mora biti vanredno i ono se dešava sa vremenskim ograničenjem. To sam rekao i u febrauru kad sam rekao da će maske političara biti potpuno otkrivene. Ja nisam tajnovidac kao Specijalno državno tužilaštvo, ali znam zašto sam to rekao prije godinu – kazao je Krivokapić.

On i njegovi savjetnici su juče, kako je istakao, pitali Abazovića čemu to vodi i ko će biti odgovoran i što ako se desi bilo kakav incident.

– On je bio onakakv kakav je bio na konferenciji za medije. Sve mi je ličilo na neko pokajanje, samo što nije stavljen red za saučešće, vjerovatno Vladi. Moja reakcija je bila: “Srećno ti bilo samo da je na korist Crne Gore” – istakao je Krivokapić.

Na pitanje da li je očekivao ovakav razvoj situacije i kako je reagovao odgovorio je da bi bio naivan kada bi rekao da nije znao da se priprema nešto.

– Bio bih naivan kada bih rekao da Abazović i ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović nisu otišli u Ameriku i ovom premijeru to javili dan pred put. Ali, kada neko želi da na takav način igra, onda i vi morate da parirate – rekao je, pored ostalog, Krivokapić.

Govoreći o ostavci kazao je da će to učiniti kada bude neuspješan.

– Ova Vlada je bila uspješna, to govore rezultati, ne zato što ja hvalim samog sebe – ocijenio je Krivokapić.

 

3 KOMENTARI

 1. Nisu dugo valjali, pa se koškaju između sebe.
  Dobro je da se Uraši bune, sad više nema ni
  vikanja zadrigle srbadije, izdali ih
  koalicijonari!
  Dobro su promiješani i procijeđeni!

 2. Popi ti dvije i zabolje te
  Vlada će biti još uspješnija s PROSKULOM U PODBALJABUJU sa Diplomatskim HOROM.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]