Krivokapić: Razočaran sam koje kadrove dobijamo, ne znam vjernika koji neće da poljubi krst na kovčegu, ako premijer ne treba da bude vjernik definišite to zakonom

0
Zdravko Krivokapić

Povodom 100 dana rada Vlade, premijer Zdravko Krivokapić kazao je da je razočaran kadrovskim rješenjima koje dobijaju i analiziraju na sjednicama Vlade.

Ako je Vlada ekspertska, Krivokapić ističe da takvi treba da budu i kadrovi. Na pitanje zašto je delegacija Vlade bila na sahrani Atanasija u Trebinju na kojoj su se kršile epidemiološke mjere, Krivokapić je kazao da je otišao lično do Trebinja da bi odao počast episkopu kojem je dio eparhije i u Crnoj Gori, a sa kojim je bio i lični prijatelj.

On je kritikovao prethodnu vladu zbog nepotizma, političke korupcije i nemarnog odnosa.

“Nevjerovatno ko sve i sa kakvim neznanjem može da radi u državnoj upravi”, istakao je premijer, dodajući da će 10 odsto radnika u državnoj administraciji biti višak.

Vlada, kaže, premijer priprema zakon kojim će se spriječiti “uvoz” diploma, a trenutno je, kaže šef crnogorske Vlade, najveći broj takvih diploma u državnoj administraciji.

Najveći oponenti dolaze iz pozicije

Nepotpuna podrška onih koji su glasali ovu Vladu jeste njena slabost, ističe Krivokapić.

“Ovo je jedinstven slučaj da 30 godina traje ova Vlada u kojoj ključni oponenti te Vlade dolaze čak iz onog dijela koji je poziciija. To je neprirodno. I u takvim neprirodnim ulovima ova Vlada je uspjela da ostvari rezultate”, naveo je Krivokapić

Vlada je, ističe danonoćno radila.

“Nismo se štedjeli. Mogli smo bolje. Očekivanje je jedno, mogućnosti su drugo. Željeli smo da pokažemo da ova Vlada bude najstransparentija. U ovom vremenskom periodu ne možete da pronađete bilo koji cent bilo koje korupcij ove Vlade, što se nije do sada dešavalo. Osnovna karakteristika prethodne Vlade je što su poziciju premijera ili ministra koristili da bi se finansijki obezbijedili. Ova Vlada treba da napravi preobražaj Crne Gore”, kazao je Krivokapić.

Cilj Vlade je da Crna Gora dočeka turističku sezonu spremna.

“To podrazumijeva da će 35 odsto stanovništva biti vakcinisano do juna. To znači da će Crna Gora biti prepoznato kao tržište za turiste koji najrađe dolaze u Crnu Goru”, navodi Krivokapić.

Da nije bilo obveznica, bankrotirali bi

Dotakao se premijer i kritika povodom zaduženja.

“Da nije bilo obveznice i da to nije urađeno tada, danas ova Vlada ne bi postojala. Zašto? Evo u ovoj Vladi se pripremaju različiti scenariji, na svakom mjestu iammo opstrukciju, pripremaju se novi protesti. Zamislite sada da u kasni nemate cent? Nemate nijedan cent! Bankrot države bi se desio tačno 21. januara, jer do tada smo imali toliko para sa kojima smo mogli da raspolažemo. To je potez koji je obezbijedio sigurnost plata i penzija i svih drugih mogućnosti koje će budžet da ponudi”, rekao je Krivokapić.

Kaže da Vlada ima podršku međunarodne zajednice, od trenutka kad je bio u Briselu pa sve do danas.

“Međunarodna zajednica prepoznaje da je ova Vlada istinski opredijeljena ka evropskom putu”, rekao je premijer.

Crna Gora je, kaže, sa ovom Vladom opredijeljena da bude “zelena Crna Gora”. Tu misli na ekološku državu.

Otpor na kadrove

Dotakao se premijer i kadrova.

“Tokom ovih 100 dana sam razočaran koje kadrove dobijamo i analiziramo na sjednicama Vlade. Mogu svi da mi zamjere i hoće, ali opredjeljenje ove Vlade je jasno – to je kompetencija”, jasan je Krivokapić.

Ako je Vlada ekspertska, Krivokapić ističe da takvi treba da budu i kadrovi.

“Razumijem političke potrebe, stavove partija, znam da se još nismo odmakli odonog ključnog elementa – sve ovo radi nečijeg glasa. Ako taj ambijent ne promijenimo, zajednički, onda vjerujte teško ćemo uspjeti”, ističe Krivokapić.

Moramo, dodaje, promijeniti svijest da nije bitan glasač nego znanje.

“Neprimjereno je da u Crnoj Gori, koja ima bogatstvo ljudi, ne možete da pronađete najbolje”, naveo je Krivokapić.

O budžetu

Budžet će, kaže, biti dat u zakonskom roku.

“Ko će i kad usvojiti – to ne zavisi od nas”, navodi premijer.

Budžet će, kaže, dostaviti do 31.marta.

“Ako ne bude usvojen to će biti neodgovorno. Onda bi natjerali Vladu da radi sa privremenim mjerama i da radi u normama koje su u granicama zakona”, rekao je Krivokapić.

Kako je doda, dubioze koje su im ostavljene prevazilaze već 200 miliona eura.

“Nema tog ekonomiste i finansijskog genija koje može to da uravnoteži”, ističe premijer.

Putovanje u Trebinje privatno, još nijesam spoznao vjernika koji neće da poljubi krst na kovčegu

“Ja sam otišao lično do Trebinja da bi odao počast čovjeku koji je bio episkop sa kojim sam lično prijatelj. Mislim da je to moja obaveza kao vjernika. To je putovanje bilo u subotu, privatno”, kazao je premijer, navodeći da je sa njim u autu bio ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić.

Kaže da još nije spoznao vjernika koji neće da poljubi krst koji je na nečijem kovčegu.

“Vi ga nađite, ako je vjernik, koji to neće da uradi”, ističe Krivokapić.

Kaže da je imao dilemu šta da uradi-skine masku ili ne.

“Odlučio sam da skinem. Ako smatrate da premijer ne treba da bude vjernik, definišite to zakonom. Valjda imam pravo na malo privatnosti”, poručuje Krivokapić.

Ne može neko da vozi “Majbah” a dobija socijalu

Trudiće se, kaže, da ovo bude godina pravde. Tu je pomenuo dječije dodatke, socijale…

“Iako postoji socijalni karton on će biti drugačije napravljen i tačno provjeravan-šta je tačno a šta netačno. Tako da ne može neko da vozi “Majbah” a dobija socijalu”, navodi premijer.

O izborima u Nikšiću

Na pitanje da li planira osnivanje partije, premijer jasno poručuje.

“Kad čujete da postoji Demohrišćanska partija, ja ću sigurno biti član te partije”, kazao je Krivokapić.

To je, naglašava, trka dvije strane.

“Jedna koja je pokazala dokle je dovela Crnu Goru i druga strana koja ima gazdu izvan Crne Gore”, navodi premijer.

O tužilačkim zakonima

“Ova Vlada se opredijelila da poštuje vladavinu prava”, kazao je Krivokapić.

Dodaje da će sačekati mišljenje Venecijanske komisije.

“Crnoj Gori treba “Laura iz Rumunije”.  Da joj se daju odriješene ruke, da radi ni po babu ni po stričevima, Marka i Janka, nego za Crnu Goru. Ako se ne desi Laura, imaćemo paralelne sisteme. Vi nešto pokrenete, a to ne može tako da bude. Afera Snimak govori kako je sve moguće – iako ste nešto vidjeli, niste vidjeli”, naveo je premijer.

Na pitanje da li je razgovarao sa liderima Demokratskog fronta vezano za izmjene tužilačkih zakona, Krivokapić kaže da nije.

Otkriva i da će ministar pravde Vladimir Leposavić 19. ili 20. marta imati komunikaciju sa članovima Venecijanske komisije o tužilačkim zakonima.

“Svi znamo da tužilaštvo ne funkcionise. Svi znamo da vrhovni državni tužilac treba da bude u penziji, da glavni specijalni tužilac daje neprimjerene izajve. Afera “Snimak” je dokaz da ne funkcioniše nešto”, ističe Krivokapić.

Premijer je saopštio i da Vlada nije odustala od zakona o lustraciji.

O diplomatiji

Govoreći i diplomatiji, Krivokapić navodi da je zakonom definisano da samo 30 odsto političara i stručnjaka mogu da budu diplomate.

“Mi želimo da promijenimo odnos karijernih diplomata i ovih drugih. Želimo takođe da naglasak stavimo na tzv. ekonomskoj diplomatiji, jer imamo brojna predstavništva koja su zasigurno radila, ali najčešće obavljala poslove koji se mogu svrstati u konzularne poslove. Želimo da stimulišemo ambasade koje su okrenute ka ekonomskom dijelu i predviđaju dobre investitore za Crnu Goru”, objašnjava premijer.

O sezoni

Govoreći o predstojećoj turističkoj sezoni, Krivokapić je kazao da je projektovano budžetom da to bude do 55 odsto sezone iz 2019.

“Ciljna grupa su nam turisti iz regiona, to je potpuno prirodno. Druga grupa su nam ruski turisti. Imamo najavu određenih avionskih linija koje će omogućiti da nas turisti dođu. Milsim da je iluzorno očekivati da će doći turisti iz evropskih država”, kazao je Krivokapić.

“U ovom trenutku nemamo nijedne rezervacije”, dodao je premijer.

Kaže da će u turizmu će biti napravljen drugačiji pristup.

“Nećemo kao da sada, da se počne posao i da onda on traje godinama dok se završi, ili se odustane. Moramo svi zajednički da djelujemo. Svako je dobrodošao da pomogne i svi možemo pomoći Crnoj Gori”, poručio je Krivokapić.

S.Đukanović, CdM

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]