Krivokapić tvrdi da se radi na budžetu, obećava veću minimalnu zaradu, dječji dodatak

0
Zdravko Krivokapić

Premijer Zdravko Krivokapić saopštio je da će dječji dodatak državu godišnje koštati 16,6 miliona eura, te da će biti namijenjen za 46.000 djece uzrasta do šest godina.

On je, u obraćanju javnosti povodom Međunarodnog dana socijalne pravde, kazao i da će povećanje minimalne zarade sa 222 na 250 eura važiti od početka trećeg kvartala, tačnije od jula ove godine. Predsjednik Vlade je rekao i da je u saradnji sa UNICEF-om sprovedena temeljna analizu na osnovu koje će Crna Gora pristupiti reformi cjelokupnog sistema socijalne zaštite.

“Cilj nam je da socijalna zaštita bude usmjerena ka onima kojima je zaista potrebna, što do sada nije bio slučaj. Predložili smo obezbjeđivanje besplatnih udžbenika za osnovce, a u planu je i uvođenje poreskih olakšica za opremu za bebe. Plan je da u periodu od tri godine imamo održivo rješenje za podršku i pomoć porodicama, kao i čitav paket socijalnih servisa, usmjeren na podsticanje edukacije i kvalitetnije ishrane”, naveo je Krivokapić.

Kako je dodao, Vlada je na sjednici krajem januara usvojila paket mjera podrške privredi i građanima za prvi kvartal ove godine, procijenjene vrijednosti od 163 miliona eura.

“Ovim paketom predviđena je podrška ranjivim kategorijama stanovništva kroz dodjeljivanje jednokratne novčane pomoći”, istakao je Krivokapić.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo finansija i socijalnog staranja će osnovati Direkciju za socijalnu pravdu. Premijer ukazuje da će direkcija biti nadležna za pravednu i zakonitu raspodjelu pomoći najugroženijim građanima.

“Vlada sredstva iz budžetske rezerve neće koristiti za lične i partijske interese, niti za kupovinu skupocjenih automobila, već će podrška države stići do onih kojima je najpotrebnija”, naglasio je Krivokapić i dodao je njegov kabinet juče usvojio predlog za davanje saglasnosti za pokretanje postupka prodaje dva vozila Mercedes – Majbah, koja su u državnom vlasništvu.

Krivokapić je rekao da će novac od prodaje biti iskorišćen za pomoć najugroženijim građanima i unapređenje socijalne pravde u državi.

“Održan je i veliki broj sastanaka sa predstavnicima organizacija civilnog društva koje se bave humanitarnim radom, kako bi se stvorila jasna slika o realnom stanju na terenu, imajući u vidu da su ti podaci ključni za pružanje socijalnih usluga. Vlada je čvrsto opredijeljena da u procesu donošenja odluka razmijeni mišljenja i da sarađuje sa svim akterima i svim sektorima – inkluzivnost i transparentnost su na djelu”, istakao je Krivokapić.

Budžet

Krivokapić je saopštio i da Vlada radi na budžetu.

“Javnost Crne Gore zna da je jedan od najvažnijih poslova na kojima trenutno radimo donošenje budžeta za tekuću godinu, s naglaskom na njegovu socijalnu komponentu. To nije bio slučaj sa predlogom budžeta koji smo naslijedili od prethodne Vlade, pa ga, između ostalog, i zbog toga nijesmo htjeli preuzeti”, kazao je Krivokapić.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]