Krivokapić više nije predsjednik parlamenta, izabrana vlada izbornog povjerenja

4
Ranko Krivokapić pred glasanje o smjeni

Maratonci su pola sata poslije ponoći trčali posljednji krug.

U tri dana rasprave oko svega i svačega, a najmanje o onome što je bilo na dnevnom redu, čulo se mnogo toga što parlamentarnicima ne služi na čast.

Smjenjivale su se uvrede, prijetnje.

Bilo je vike i dreke koja je prevazilazila onu koju prepoznajemo kada je pazarni dan na nekoj od naših pijaca kada prodavci vikom pokušavaju da namame kupce na svoju tezgu.

Poslanici Demokratskog fronta, osokoljeni nikad tolerantnijim stavom predsjednika parlamenta pravili su pravi rijaliti posred Skupštine.

Za to vrijeme poslanici Demokratske partije socijalista nijesu izlazili na scenu, iako su po njima i njihovom predsjedniku udarali iz svih raspoloživih oruđa i oružja.

Tek kasnije danas pojavio se potpredsjednik Skupštine Milutin Simović sa još par poslanika DPS-a.

Malo je zavarničilo, istina ni približno onako žustro kako je to radio Demokratski front.

Ali, sve ima svoj kraj pa i rasprava o razrješenju predsjednika Skupštine Crne Gore Ranka Krivokapića.

Nakon završnih riječi šefova poslaničkih klubova i završne riječi predsjednika Krivokapića uslijedila je pauza od 30 minuta, a potom je počelo tajno glasanje.

Specijalno pripremljena scenografija za ovu priliku malo je iznenadila poslanike.

Kabina presvučena plavom plahtom bila je postavljena u sali.

Poslanici su uzimali listić za glasanje, potom se upisivali da glasaju pa onda ubacivali listić u kutiju koja se nalazila izvan kabine.

U sali su bili i poslanici Pozitivne Crne Gore koji se ovih dana nijesu pojavljivali u parlamentu.

Glasanje o povjerenju predsjedniku parlamenta Ranku Krivokapiću završeno je u 1 sat i 8 minuta

.Potom se pristupilo glasanju o Zakonu o slobodnim i fer izborima.

Za Zakon je glasalo 49 poslanika, 20 je bilo protiv, a 6 uzdržanik.

Nakon toga je uslijedilo je elektronsko glasanje o razrješenju ministara u Vladi Crne Gore finansija Radoja Žugića, rada i socijalnog staranja Zorice Kovačević i poljoprivrede i ruralnog razvoja Petra Ivanovića.

Poslanici su izglasali razrešenje pomenutim ministrima, a na zahtjev Demokratskog fronta poslanici su je po prozivci izjašnjavali o svakom prijedlogu premijera.

Poslanici su potrebnom većinom glasova izabrali Milorada Vujovića za potpredsjednika vlade, Gorana Danilovića za ministra unutrašnjih poslova, Raška Konjevića za ministra finansija, Borisa Marića za ministra rada i socijalnog staranja, Milenka Popovića za ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja i Petra Ivanovića za potpredsjednika vlade, što je značilo da je izabrana vlada izbornog povjerenja.

Nakon izbora potpredsjednici vlade i novi ministri su dali svečanu zakletnu i potpisali dokument što je značilo da od tog trenutka stupaju na dužnost.

Potom se pristupilo prebrojanju glasava o povjerenju predsjedniku parlamenta Ranku Krivokapiću.

Nakon pauze od 10 minuta i prebrojanih glasova konstatovano je da sa 43 glasom za razrešenje, 17 nevažećih i 1 protiv Ranko Krivokapić nije dobio povjerenje, što znači da više nije predsjednik crnogorskog parlamenta.

Brojanje glasova je završeno u 2 sata i 3 minuta.

Krivokapić je nakon pročitanih rezultata glasanja i konstatovanja da nije dobio povjerenje, predsjedavanje prepustio potpredsjedniku Milutinu Simoviću koji se zahvalio Krivokapiću na dosadašnjem radu i doprinosu u radu parlamentu.

4 KOMENTARI

 1. Nesporno je dao od svoga znaja i rada za ovu državu i njenu nezavisnost jer je od prvoga dana Ranko govorio i radio u tom pravcu. Ali ga je omađijala slava i od njega učinjela potpuno drugu ličnost.To ga je i koštalo jer je na izuzetno loš način završio karijeru .
  Sada ga niko neće.

 2. uh, što mu je škicana glava…….ma isto je ka iz figurina, lijep, drito držanje ko u p……….tobož metraža znači nešto !
  Znači tupima !
  Koliko krivih kapića ima u Kotor? Makar kvarat od telefonskog imenika ?!

  • Kvarat dobri moj Rino?
   Koji kvarat, đe se god okreneš ili je kriva kapa ili neki seljanin alati Žanjev Do, Cuce, itd, TRI KVARTA, dobri moj Rino .

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].