Kruzer Crown Princess za malo dohvatio obalu Prčanja

38
Kruzer Crown Princess (foto: Vladimir Šubert)

Jak sjeveroistični vjetar, koji je duvao u kotorskom zalivu 52,3 čvora opasno je zaprijetio mega kruzeru Crown Princess, koji je jutros uplovio u akvatorij kotorske luke.

Udari vjetra su bili toliko jaki da je postalo jasno da je brod ugrožen i da može doći do kontakta sa obalom.

Znatiželjni Kotorani i brojni gosti su sa zebnjom posmatrali što se dešava, a fotoaparati nijesu prestajali da škljocaju.

Radile su viber veze, slale se fotografije i video klipovi.

Kruzer Crown Princess (foto: Vladimir Šubert)

Pozvali smo kapetana Lučke kapetanije Bruna Brkanovića koji je za Skala radio kazao da se ništa dramatično nije dogodilo.

Istina, dogodio se incident, kazao je on, ali nije bilo ni govora o tome  da je brodu prijetila opasnost da se nasuče.

Brkanović je potvrdio da je jak vjetar doveo brod do blizine obale u 8.50 sati, ali da su svi motori radili (6 bowthrustera i dva ster thustera), tako da je kruzer u svakom trenutku bio siguran.

On je kazao da je kruzer Crown Princess, dužine skoro 300 m bio udaljen od obale Prčanja 70 do 100 m, na dubini od 12 metara.

U 9.40 sati, kazao je kapetan Brkanović brod je bio na sigurnom, tako da više nije postojala nikakva opasnost od mogućeg kontakata sa obalom.

Kruzer Crown Princess (foto: Vladimir Šubert)

Na pitanje da li se u momentu incidenta na brodu nalazio pilot, kapetan Brkanović je kazao da nije u tom trenutku, ali da jeste kada se brod primakao obali.

“Što se tiče obaveze prisustva pilota na brodu, nema zakonske obaveze niti ona postoji. Postoji interni dogovor sa pilotskim službama da na tzv. jedinicu, koja je u ovakvim situacijama najkritičnija, na brodu non stop bude pilot”, naveo je on.

Pilot će, kazao je Brkanović ostati na brodu sve do njegovog isplovljenja.

Kruzer Crown Princess (foto: Nebojša Nikolić)
Kruzer Crown Princess (foto: Nebojša Nikolić)

Ovo nije prvi put da se jak vjetar opasno zaprijeti kruzeru.

Sjetimo se 7. aprila 2015. godine.

Kruzer “Viking Star“, koji je toga jutra uplovio u luku Kotor pokazao je kolika je neophopdnost plutača za privez brodova i na kakvom je nivou njihova sigurnost dok borave u kotorskom zalivu.

Naime, “Viking Star“ je bio na sidru koje je, usljed jakih udara sjevernog vjetra počelo da “ore“ morsko dno.

Sidro nije moglo da spriječi kretanje broda ka kotorskom Parku slobode.

Katastrofa je spriječena zahvaljujući maksimalnom angažovanju stojeva koji su uspjeli da postignu punu snagu i tako zaustave dalje kretanje broda ka obali od koje je bio udaljen, prema našim saznanjima nepunih stotinak metara.

Radi se o potpuno novom brodu kome je ovo prvo putovanje.

Do kada ovako, pitanje je za odgovorne?

Fotografije su nam poslali naši slušaoci Nebojša Nikolić i Vladimir Šubert.

srećno izbjegnuta katastrofa 2015. godine

38 KOMENTARI

 1. ove komentare vjerovatno pisu ovi oficiri koji jos nijedu imali nijednu manovru pa necu komentarisati.Komentar “ispod kapele”je korektan i poucan a ko se razumije u ovo ce zakljuciti zasto.Luka kotor ima instrumente i u svakom momentu imaju jacinu vjetra i vremensku prognozu.Kapetanija nema nista.Niko se nije sjeyio od ovih oficircica da se upita a dje je ovdje bio VTIMS koji je duzan za pracenje i sigurnost plovidbe .Oni su bili u obavezi da upozore brod da sidro ore ako on vec nije na vrijeme vidio.Izgleda da oni postoje samo da prate prekoracenje brzine i nista vise.

 2. Ljuta (djURA , Adio mare,itd itd) dobro ti zbori Moj grad da su ti skinuli tu kosulju i djiravao si okolo. Navuko sam te da vidis kolika si avetinja. Nisam Tesla ni primac mu prstu nego nisam ni suludan da odprave napisem “gluplji od mene”! Sto zboris ne bi iscerao susjeda ali mu ga spustas na Skalu da slusa ove u PG i da je mediokritet. Tu ste nedje a busate se. Ja makar znam dje mi je mijesto. Ti kretenu nisi u penziju. 64 godine ces mozda za 3-4 godine a igras nogomet 2 puta tjedno ko sto ja igram tenis svaki dan sa Djokovicem. Mrzis CRNU GORU a od tebe se gade svi sto su stobom navigavali. A zagreb bi jedva cekao takvog cetnika.Prosipas pamet iz pomorstva jer trazis po cio dan riljas po kompjuteru i to i za istoriske dogadjaje. Dodji u kafanu jado. Bez jedne si zmije pa i tu drugu iz spaga izvadi. Ali zdravlje je najprece pa to kad sa zutom kucom saniras.

 3. Imao sam jednom jednu …….slicnu tebi … srecom na vrijeme pobjegoh….

  Sidru pusa od tebe bi bilo kao da ga je grom pogodio….mislim da je on jos uvjek dovoljno mlad da bi volio da ga neka od preko 60g poljubila(ovde nama mladjih gospodja ispod 60g koje se cesto zaborave kao ti kad saljes nekome pusu)…ufff???

 4. Ti si ljuta osoba kojoj je pod hitno potrebna medicinska pomoć.Čitam tvoje komentare i pitam se da li je moguće da pišeš ovakve gluposti. Kažeš, imaš 64 kila, igraš dva puta fudbal dnevno, imaš 734 e. Penzije i naravno ponovo si ljepši od nas. I pored svega živiš u Zagrebu! Pa kakve to veze kretenu bolesni ima sa svima nama i temama o kojima raspravljamo. Koga ti idiote uopšte intersuješ, da bii razmišljali ko si i što si ti.
  Ti si obična iskompleksirana budala, kojemu pod hitno treba navući ludačku košulju i strpati te tamo đe ti je mjesto.
  Greota, imaš 64 godine a toliko malo mozga i neprolaznu ljepotu. Sa kakvim luđakom mi imamo posla?

  • opet se javio covjek iz ogledala gradjanina pokornog…..istina boli moj gradu….sto ne ignorises komentar ako se ne nadjes u njemu?
   Eto sad mogu tvrditi da je i mili za tebe cudo…..izvini mili stvarno sam mislio da mi nisi nesto prepametan….

   • Mora da su te pustili malo u šetnju popodne. Neka i treba tako. Košulju obavezno da ti navuču noćas(ludačku naravno) inače teško njima sa tobom.
    Kako bješeo ono: najljepši, najbogatiji i veliki fudbaler. Blago ti u pamet, idiote blesavi i iskompleksirani.
    Bjedniče!

  • Greška Moj gad(na ingleški?),greška,jerbo ti nemaš 64 godine nego ćeš na 23.srpnja.2018 nakrcati 61 izgubljenu godinu- među kreketuše..Promijeni ovalno ogledalce-dako u njemu vidiš i Kotoranina..”trio la campanela” jedne babe a više đedova…?

 5. LJUTA, što se tiče alko-testa, tu si sasvim u pravu.
  Da se desio incident sa težim posledicama, valjda bi to bila prva obaveza Lučkih vlasti, da sve dežurne oficire, kapetana prvog, podvrgnu alko-testu. Ovako vjerovatno nijesu htjeli da izvrgnu eventualnoj neugodnosti i potencijalnom “firing”-u nekog ko je popio makar jedno pivo.
  Ovo ti je dobar način da podsjetiš odgovorne da pribave alko-tester. Ako ga već nemaju?

  • eto i ja posle godinu dana komentarisanja da dobijem prvi +.
   Hvala ????
   moj grad ..mili..kotoranin ga nikad nece dobiti znate i sami zasto da ne ponavljam

 6. Ođe đaole ima eminentnijeh stručnjaka iz pomorske struke. Đe se gube ti stručnjaci ovako sa filozofiranjem umijesto da uzmu u svoje tikve stvar i uzdignu Kotor! Jeste bilo gusto a ovi stručnjaci kao da neznaju koliko je nezgoda bilo i biće ih. Najbolje bi bilo da velikani kao Rambo Ljuta Krsto išćeraju Brkanovića i uzmu kormilo jer su iznad izvanrednih okolnosti. A biće ga i lično znaju ali nemaju m..da da mu reču u oči nego će cile mile kad ga sretnu. Svaka čast ljudine!

  • Filipe niko ne moze a da znam niti zeli da iscera Bruna ali ce se mnogi sloziti da na to mjesto moras slusati PG i biti mediokritet
   Evo kad prozivas da mi pti i strucnjaci poput milija..mog grada..kotoranina i dr okusate objasniti logiku iz gornjeg teksta:

   Brkanović je potvrdio da je jak vjetar doveo brod do blizine obale u 8.50 sati, ali da su svi motori radili (6 bowthrustera i dva ster thustera), tako da je kruzer u svakom trenutku bio siguran.
   On je kazao da je kruzer Crown Princess, dužine skoro 300 m bio udaljen od obale Prčanja 70 do 100 m, na dubini od 12 metara.
   1.Kako je brod dosao do obale ako su mu svi bow thrusteri radili…..a i desno sidro bilo u moru ?
   2. VIdimo na slici da nijesu izvirali desno sidro koje je podvuceno ispod bulba..zasto?
   3. Ne vjerujem da nikom na brodu nije poznato manervisanje tj okretanje broda pomocu sidra u uskim kanalima ..zalivima…
   4. Da li su oborili oba sidra i spustili lanac max jer bi sa tim mogli lakse okrenuti pravac na vjetar i voznjom napred odrzavali brod daleko od obale..ako nisu zasto nisu niti izvirali desno sidro niti oborii i lijevo
   5. Da li je Bruno bio na brodu ili na obali kad tvrdi da je brod bio udaljen 70 do 100m ili mu je to receno ..na slici izgleda da nije bilo vise od 15 do 20m?
   Imao bih jos ali cu da cujem milija jer je on priznao …..?

 7. kakvih crnih sto metara od obale je bio par metara sat i po se mucio da dodje do 2o m od obale sreca sto je dno muljevito pa se uz skripanje malo po malo izvukao kad su digli sidro samo sreca je izbjegnuta katastrofa

 8. S obzirom na ozbiljnost situacije , a radi transparentnosti informacijama, trebao je Lučki Kapetan dati više detalja o događaju. naprimjer,
  Kako to da Pilot nije ostao na brodu kad se za danas očekivalo loše vrijeme sa udarima vjetra do 50 čvorova. Dali je zapovejdnik bio obaviešten od strane pilota da se očekije jaki vjetar.
  Znamo što će Kompanija Pricess Cruises pitati zpovjednika broda a i Kapetaniju Kotor o događaju.
  To su veoma teška pitanja, ne daju oni brod nikome da se sa time šale. Hljade je putnika na brodu i njihovi su ževoti izlošeni stresu straha, kad vide da brod ide ka obali. Nemože informacija da je udaljen bio 70 do 100 metara nama biti podmetnuta. Mi kao građani ocjenjujemo što se i kao desilo. Izjave su isprazne.

 9. Da se ja pitam nebi mi to đaolji ulazio vise u Boku.Samo od njih šteta,zamutili more,ubili ribu,zakrčili grad,zapatali Kotor u suvenirnice I toboz restorane

 10. DESICE SE KAD TAD I ONDA CE BIT KASNO! TREBA REAGOVAT NA VRIJEME! NAPRAVIT PUTNICKI TERMINAL ZA KRUZERE U BIJELU (BRODOGRADILISTE) A MANJI BRODOVI ZA KOTOR! USPOSTAVIT POJACANU KONTROLU, OFORMIT VTS SLUZBU NA NIVOU ZADATKA ZA BOKU!REGULISAT PLOVNE PUTEVE I POJACAT KAZNENU POLITIKU! POJACAT TIM ZA REAGOVANJE U SLUCAJU ZAGADJENJA! BOKA CE UBRZO BITI PUNA KRCATA PLOVILA POCEV OD JAHTI DO KRUZERA NASTUPIT CE KOLAPS SISTEMA!

 11. Kakva je to luka bez remorkera!? Kad je kuku-lele odmah se zovu remorkeri!!! Ovo je bio ozbiljan incident pa neka pricaju iz kapetanije bajke nekome ko se ne razumije u pomorstvo.

  • Rambo..hajde babe ti vrni se okle si sljega pa kad naucis razliku izmedju lucke kapetanije i Luke…..pokusaj pinovo da se vrnes..citaj ..pokusaj…
   Trebao si pitati da li je pilot kad je dosao na most pravilno ocijenio situaciju i pitati ga koje sugestije je davao kapetanu i dali ih je ovaj prihvatao ili ignorisao….. fa li je i pilotu uradjen alcotest?

 12. Treba mnogo toga prije riješiti pa onda ove grdosije od brodova puštati u zaliv.Trebaju li ?trebaju naravno. Ali s načinom i da nije podređeno sve njima u Kotor.

 13. Potrebno je izraditi Studiju održivog razvoja kruzing turizma u Kotoru
  Potrebna je implementacija plana bezbjednosti u Boki Kotorskoj i u luci Kotor
  Vremenski izvjestaj lokalnog karaktera treba biti prisutan i dostupan onima kojih se tiče na vrijeme i što je moguće konkretniji ,kako bi bili od najveće moguće pomoći pilotskoj službi i zapovjedništvu brodova koji uplovljavaju i isplovljavaju iz luke.
  Lučka služba mora imati neprestalno praćenje lokalne vremenske prognoze i o eventualim naglim promjenama obavijestiti pilota u službi da bi Zapovjednik broda dobio najsvježije podatke o vremenu u luci.
  Treba pridodati posebnu težinu vremenskoj prognozi naročito kada se očekuje neka jača depresija praćena jakim vjetrom i pljuskovima
  Služba remorkera
  Mora se sve uraditi da nebi došlo do težih posledica u Boko-Kotorskom zalivu.

  • Kad si zadnji put bio na brod pogotovo na cruzere…..ili si mozda nekad radio u makinu pa si ponesto nacuo junace??

 14. Lucki kapetan postade politicar…nije bilo opasno a brod treso obale i pokusava da se odmakne bow thrusterima sto mu nije uspjevalo….ocigledna panika na komandnom mostu….brod je morao prvom manovrom da okrene provu na vjetar dok je bio na sredini zaliva…u ovoj poziciji na slici blizu obale je jasno da glavnom makinom ne moze nista…Hvala Svetom Nikoli ili Posejdonu sto je vjetar pao….
  Odlicna prilika da se se raspravi ova krizna situacija…..u Fakultetu za Pomorstvo u Baru jer u Kotorskom nema niti jedan strucan kapetan sa praksom visom od 6mjeseci i to prije 30ak godina

   • Saska dobro zboris za Bruna a i za mene sto se tice ljepote….Ipak sam ja ljepsi i pametniji a i bogatiji od milija..kotoranina a i onog farabuta moj grad..
    nego stisni pa kazi Brunu licno.8à1…sto se tice prakse i tu se debelo razlikujemo…..
    kad je pilot dosao na brod i gdje je brod bio u tom trenutku?….
    Lucki kapetan je morao (ako nije uradio jer nemamo taj podatak) narediti da ronioci potvrde da brod nije taknuo dno i ima li stete na oplati …..Jos prije 20g se pisalo da se pod hitno mora obeljeziti na pomorsku kartu Boke sidrista i plovni put…jos nista…zasto?
    koga cekamo?

    • LJEPŠI, PAMETNIJI I “BOGATIJI” od mene i Milija i ostalih. Možda si u pravu i drago mi je što posjeduješ sve te osobine i što u kotoru postoji i živi takav čovjek. Što više reći o tebi, što ti nisi reko sam o sebi? Svaka čast. Skromnost ti je na mjestu.
     Želim ti da ostaneš uvjek takav i da nas uveseljavaš iz dana u dan. Samo tako, svi mi koji čitamo Skalin portal, naravno i tvoje.komentare, možemo zakljičiti da ti pored sve pameti,ljepote i bogatstva jedino nedostaje epitet” SIROMAŠNOG DUHA”

     • moj grad…..mislio sam da sam od vas sveznalica bogatiji duhom a ne novcem jer imam samo 734 eura penzije…ljepsi sam od vas sigurno jer jos igram fudbal 2 put sedmicno u 64g….da sam pametniji dokazano sam jer ste odmah graknuli na moj komentar…pametni bi ignorisao…a nije mi jasno zasto mislis da zivim u Kotoru a ne u Zagrebu..?
      Sad oladi malo do daljnjega..Adio!

    • Blago nama da je tako! Mozda mi uzamis koji pinez ako si zmiju iz spaga izbacio? Pa i ja sam sretan kad ti tebe takvog vidis da si lijep pametan bogat. Mnogi to zadnje danas nijesu skaljaru ali ti se falis i ponosis tim. Svaka ti cast! To zrcalo malo izglancaj za ljepotu a za pamet ti se zna dokle ti je i od glupljih od mene. Za to sto si bogat ne znam imas li dovoljno novaca da kupis novi obraz? Ima li toga na pjacu kotorsku? Danu vidi mozda nadjes u Krusevac! Mrzis CRNU GORU a bogastvo ti je omogucila! Koja je URA?

     • mili mili…..odgovorih mom gradu pa da ne ponavljam…..a da si glup,to si sam priznao…..ja nisam nikad rekao da si glup ali kad priznajes ….svi znamo kako si uspio da zavrsis srednju i tu si ostao….nego milo mi je da nisi dao neki strucan komentar da se nasmijemo..Adio i tebi..

    • Ima LJUTA nešto pomorskog iskustva. Nažalost, nedovoljno da bi ovdje meritorno prosipao pametovanje iz pomorskih vještina.
     Šta ste se bez ikakvog osnova okomili na lučkog kapetana Brkanovića?! Šta je lučki kapetan mogao da učini u datoj situaciji. Pod milim bogpm – ništa. “Luka Kotor” ne raspolaže remorkerima za asistenciju plovilima u ovakvim situacijama.
     Posada je ta koja se stara o sigurnosti broda u svakom trenutku. Svih 24/24 časa na dan. Utisak je da je posada kasno reagovala kad je počelo “oranje sidra” (anchor dragging). A to je presudno u uslovima tijesnog prostora za “manovru”.
     Poslije ovog opasnog iskustva, Lučke vlasti bi morali prilikom svakog uplovljenja kruzera dijeliti flajere kapetanu plovila o ponašanju u kritičnim situacijama (mada to kapetani generalno savršeno znaju) u specifičnom akvatoriju Boke.

     • Ljuta ima malo iskustva mada slazem se ne koliko neki komentatori ovde….koliko ja znam nisam nikad optuzio Bruna da je on kriv za bilo sto pogotovo za ovaj incident…..nego ko bi bio kriv da se brod nasukao i da je fuel poplavio zaliv? NIKO..svi bi se vadili da je kriv mali od kuzine u ministarstvo pomorstva…..Ja sam jasno napisao da je kriva panika na mostu …kad smo vec tu da li su iz LK odmah otisli na brod i testirali na alkohol bar sve dezurne oficire kako palube tako i makine da ne kazem sve koji su bili u sluzbi tog trenutka…?
      Da li LK uopste i posjeduje alcohol analyser..?
      mogao bih jos dosta toga ali poenta je PREVENTIVA….u koliko luka po svijetu pilot ostaje na brodu upravo radi ovakvih opasnosti..?
      Kako i ko je odredio mjesta sidrista?
      Ovde vidimo da se nisu pratili precizni lokalni weather report koji svako od nas ima na mobilnom ….osnova je da jak vjetar nije dosao iznenada..itd itd
      a ja sam bio samo telegrafista kad sam plovio prije 24g

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].