Kruzer sidrom pokidao podvodni cjevovod od Dobrote do Prčanja

22
Kruzeri u kotorskom zalivu(arhivski snimak)

Kotorski Vodovod podnio je juče Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru krivičnu prijavu protiv NN lica zbog uništavanja državne imovine, odnosno kidanja podvodnog cjevovoda, izuzetno važnog infarstrkturnog objekta, potvrdio je sinoć “Pobjedi” direktor kotorskog Vodovoda Safet Luković.

Naime, u Kotoru se 6. novembra desio incident kada je pokidan podvodni cjevovod koji ide od kuće rođenja moreplovca Iva Vizina na Prčanju do Dobrote na drugoj strani zaliva.

Sve upućuje da je vinovnik ovog incidenta mogao biti jedan od dva kruzera koji su tog dana bili u Kotoru, ali za sada nema zvanične potvrde o tome.

Luković je kazao da su tog  dana u ranim jutarnjim satima desile određene promjene na podmorskom cjevovodu, te da je došlo do poremećaja pritiska u cjevovodu koji ide od tunela prema Stolivu, a na koji je prikačen i ovaj podvodni cjevovod.

“To je odmah bio alarm da se krene u traženje kvara. Naše ekipe su odmah izašle na teren,ali kvar nije registrovan. Jedino što je bilo moguće je da se vidi šta se dešava sa podmorskim cjevovodom i tom prilikom smo morali zatvoriti ventil na cjevovodu. Postupak zatvaranja ventila je bio veoma otežan, što je nagovještavalo da se nešto dešava na cjevovodu. Odmah smo obavijestili obalskog kapetana, Luku Kotor, Upravu pOmorske sigurnoste i lučke  inspektore”, kazao je Luković.

On je pojasnio da s obzirom da nijesu bili sigurni da je neki od kruzera vinovnik incidenta, tj kidanja cjevovoda, tog dana nijesu mogli zaustaviti ni jedan od brodova u cilju dalje istrage oko ovog slučaja.

“Dobili smo uvjeravanja da će jedan od tih brodova u srijedu ponovo uploviti u Kotor, tako da vjerjem da će uslijediti potezi  od strane nadležnih organa. Mi smo svakako obavijestili o svemu i agenta broda, od kojeg čekamo povratnu informaciju”, kazao je Luković, ne želeći da precizira o kojem kruzeru je riječ i ko je agent broda.

Luković je dalje naveo, da su potom u popodnevnim satima angažovali ovlaštenog ronioca iz Luke Kotor koji je u prvom zaronu na nekih 50 do 70  metara dubine, a na udaljenosti od 50 metara od obale otkrio da je prekinuta cijev, tj. da je došlo do odvajanja dijela cjevovoda u moru prema Dobroti.

Otkinuti dio cijevi nije još uvijek lociran, ali se pretpostavlja da je vučen strujama ili nekim plovilom odvučen na dnu mora.

“Ronioci teško mogu završiti ovaj posao, tako da ćemo tražiti pomoć, tj. brod sa senzorima koji će nam pomoći da pronađemo ostatak cjevovoda. Takođe tek treba da utvrdimo da li je u pitanju kidanje cjevovoda na dva mjesta li samo ovo jedno”, kazao je Luković.

Iv.K.

22 KOMENTARI

 1. Ko lupa gluposti odje ,dje je to dubina 50-70m u zaliv ???
  I kako se to ne zna koji je od dva kruzera,eto portali puni snimaka kruzera kojeg nosi vjetar na toj relaciji vidi se koji je i sto

 2. Konkordija će se dogoditi bojim se.
  Sve iz neznanja i nerada u Luci koja je poslednje dvije godine nakotila toliko “radnika” da će se nasukat u talijanski park.

 3. Ne sprdajte se i ne varajte ovaj narod i ostavite Kruzere na miru. Istinu zbori M.Joketić, da su Muljani sa svojom mrežom presjekli cjevovod.
  I ti ribari, svuđe se petljaju. Uvjek im je malo.😃

   • Na našu žalost tako je. Morao sam se malo našaliti, na račun Poštenijeh Muljanskih ribara i njihove mukom zarađane pare, naspram ovakvijeh guzica, kojima su Kruzeri donjeli ogroman novac i opet im je malo.
    Kada prolaze pored običnoga, poštenoga naroda, objese face, kao da nemaju leba jesti.
    Pi! Uvjek im malo bilo!!!

   • A KOJU JE TO KVALIFIKACIJU I PRAKSU STEKAO BIVŠI DILER ?
    Profundane pameti kotorskih fakina i pratećih probisvjeta nisu
    mjerilo stručne pomorske
    inteligencije, koja gle čuda, ĆUTI !

  • A viđi ovoga , što napada mirne Muljane!
   A znaš li da se 600 godina nisu ni međusobno sudili, posudi kanoćao, pa
   osmotri sidrenje i oranje po dnu !

   • Plagenti, mislim da si loše protumačio moj komentar. Moj naglasak na Muljane, baš govori o tome koliko je to pošten narod. Pogrešno si me razumjeo.

 4. Dje je onaj Nedovic da nam objasni zasto nema pilona da se brod veze. Dakako, to mora objasniti i Loncarevicka. Oni su tada spasavali Kotor. A bjehu u tu luku vise od 10 godina na svim mogucim pozicijama.

  • Ninesu kruzeri, mi smo. Kotor bi bez kruzera bio mrtav. I ovako je skoro. Ko bi inace dosao u Kotor koji nema hotela adekvatnog takvom biseru na Mediteranu. Da li ce gost doci autobusom ili kruzerom potpuno je svejedno, kad on vec popodne ode iz grada.Treba srediti dosta stvari, ponuditi nesto gostu, pa tek onda razmisljati o smanjenju uplovljenja kruzera. A i ti koji ne mogu uploviti u Kotor mogu biti usidreni nedje od Zelenike do Kotora, jer ne treba ni jednog turistu prepustiti nekome drugo. Ali u ovome haosu u kome zivimo, i sami sebi smetamo.

   • Tebi, i te kako. Jer jedino neko ko je dobro…. u mozak moze reci da je kruzer kriv zato sto je ljudski faktor zakazao i desilo se sto se desilo. A vecina sam po svakom osnovu. Pa ti vidji dje si.

 5. Ko je mogao dozvoliti sidrenje broda na toj poziciji, a znamo svi kakvo je bilo vrijeme.Pa i sve da je imao dozvolu, pilot to nije smio uraditi. Pa i da je on htio to uraditi, kapetan je taj koji je trebao reci,, necemo sidriti, nije sigurno,, Medjutim svi su omanuli pa neka sad podijele troskove. Prosle godine zamalo kruzer nije zavrsio na suvo, ove godine otkinuo cjevovod, sto ce biti sledece. Neodgovornost i neznanje na nivou.

 6. …EEREKTOR NEZNA ŠTO IMA I NEIMA OSNOVNIJA SREDSTAVA..NIJE DATI PRČANJ-DOBROTA…NEGO PRČANJ ORAVAC…i PITANJE IMA LI TOGA VODOVODA NA POMORSKE KARTE..,,,ZO BI TREBAO DA ZNA KAPETAN BRODA SA PLAVSKOG JEZERA…?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je skala@t-com.me.