Kruzer “Viking Star” jaka bura opasno približila kotorskom Parku slobode

20
srećno izbjegnuta katastrofa (foto našeg slušaoca Dušana Jovovića)

Mandić -Kusovac

Ono čega smo se pribojavali, dogodilo se danas nešto poslije 14 sati.

Kruzer “Viking Star“, koji je jutros uplovio u luku Kotor pokazao je kolika je neophopdnost plutača za privez brodova i na kakvom je nivou njihova sigurnost dok borave u kotorskom zalivu.

Naime, “Viking Star“ je bio na sidru koje je, usljed jakih udara sjevernog vjetra počelo da “ore“ morsko dno.

Sidro nije moglo da spriječi kretanje broda ka kotorskom Parku slobode.

Katastrofa je spriječena zahvaljujući maksimalnom angažovanju stojeva koji su uspjeli da postignu punu snagu i tako zaustave dalje kretanje broda ka obali od koje je bio udaljen, prema našim saznanjima nepunih stotinak metara.

Radi se o potpuno novom brodu kome je ovo prvo putovanje.

Dug je 227 metara sa 48.000 BRT, tako da je bio oko tridesetak metara udaljen od nekadašnje plaže URC-a dok se krma nalazila na manje od 50 metara od vrha luže.

Koliko je vjetar snažno nosio brod ka obali govori i podatak da je pokidao signalnu plutaču koja obilježava sprud na ušću rijeke Škurde.

Ipak, sve se dobro završilo.

Kruzer “Viking Star” je premješten na sidro u Dobroti.

Podsjećamo se da ovo nije prvi slučaj i da je zbog toga “Royal Caribbean”, prestižna kruzing kompanija tražila da se obavezno postave plutače, kako se ovakve situacije ne bi dešavale i kako bi sigurnost bila u skladu sa međunarodnim standardima koji regulišu ovu oblast.

Na žalost, Luka Kotor AD nije od prošle godine do danas uspjela da kruzerima obezbijedi sigurnost tokom boravka u našoj luci.

Ovo svakako neće proći nezapaženo.

Zapovjednik norveškog kruzera, kapetan Gjulik Svalastog će uložiti tzv. sea protest, odnosno zvaničnu prijavu pomorske nezgode.

Što će se dalje dešavati, ostaje da se vidi.

pogledajte video:

20 KOMENTARI

 1. Daki legendo.Imamo Ad Luku, Lucku kapetaniju i Lucku upravu.To su tri potpuno nezavisne institucije.Koga procerati? Pobrkao si babe i zabe i bolje je da pises na portalu o kabelu sa Mula.O pomorstvu pojma nemas.

 2. Ovo je već otišlo na Youtube. Možete se sada slikat i pričat priče kome vas je volja. Vidjet ce te sutra svjetsku štampu.

  • Jedino Skala radio piše o ovome i pisala je u kontinuitetu i proglašavaju je čujem za nekoga ko želi da proda Luku jer je napad najbolja odbrana.
   Pisali su i ukazivali da do ovoga može doći, pitali stalno o bezbijednosti, plutačama, koliko ih pratim a sve se može provjeriti u njihovoj arhivi.I kako ih nije stid da napadaju ovaj radio?Bolje bi im bilo da su obezbijedili barem i osnovno siguran vez za kruzere.

  • Da bi taj youtube trebalo zabranit jer je on za prodaju luke cim je preuzeo taj snimak a i ovi sa broda Viking su isto za prodaju luke jer su namjerno nasadili brod tako da je Skala najmanji problem!
   nije nimalo lako ovim borcima za luku da je zadrze kad imaju za neprijatelje youtube, brodove samoubice i tamo neke radije

  • Ne treba nama svjetska štampa pri našoj Skali.Svaka njima čast, otkad oni pišu i kritikuju i nikome ništa, dok se nešto ne dogodi.

 3. Kad vidim ovaj film, onda je očito da je brod nasukan, jer je nagnut na lijevu stranu, zato jer je sjeo na dno sa desnim bokom. Radi efekta vjetra trebao bi biti nagnut na desnu stranu a ne na lijevu. Naslov vaseg članka je trebao glasiti , Katastrofa na Maiden Voyage, Viking Stara. 8 dana poslije izlaska iz brodogradilista nasukao se u Luci Kotor. Sramota i za brod i za Luku. Neka kzu ocevidci koji su bili na brodu, jesu li bili tada na party, kotorski dostojanstvenici i zapovejdnik i pilot, a ostavili 2 ofocora na mostu da se brine o buri. Očito da ih je pomelo, i kad su krenuli nije se reagovalo na vrije. Da se reagovalo navrijeme nebi ih do tu donijelo. Njih je potpuno bacilo na obalu i zato se tu zaustavio.

 4. Katastrofa nije izbjegnuta, ona se desila. Brod je po-orao, bacilo ga je na pjesak na ušću Škurde. Čim je prešao preko plutače koja obilježava pličinu, znači da je sjeo na pijesak i kamenje iz Škurde. Krivi su svi. I pilot i zapovjednik. Luka Kotor što nema kvalitetan privez za brodove. Treba gradit obalu od Plagenata do prema Bazenu. Ispred Fakulteta za pomorstvo, da se mogu sigurno i bezbjedno vezat 2 broda i jedan na Lužu. Ovako ne ide naprijed nikakao. Kotor nema novaca da plati ni jedan lajbot sa ovih brodova, a nekmoli stetu na brodu koja bi se deslia. Ja sam siguran da je brod dotaknuo dno i sjeo na pijesak iz Škurde. Vidjet ce mo kad mu pregledaju dno. Vlasnici ce to sigurno napravit, a terbala je i luka Kotor da se oslobodi kasnijih porigovora. Uzet odmah ronioce i pregledat desni bok i dno broda. Pilot i zapovjednik je da stoje na mostu kad je bura. Znali su da je dan prije bila olujna bura u Hrvatskoj. Znali su da su udari najavljivani za popodne do 50 cvorova, thj 80 km sat. Koliko anemometara ima po Boki sa kojih Lucka kapetanija moze ocitavat brzinu vjetra i obavijetacati pilote koji su nabrodovima o brzini vjetra u Boki u vjetrovitim danima. U ozbiljnim lukama Lucka Kapertanija donosi na brod pismenu obavijet o ocekivanim vjetrovima i drugim fenomenima koji se mogu ocekivati.

 5. Da li Skala radio moze uraditi doregistraciju djelatnosti, pa da se pocne baviti i lučkim poslovima? Ovi iz uprave da budu piloti, a ovi sto pišu komentare da prihvataju lancane na Lužu.

 6. Kakav blam pred početak sezone a na sva zvona svi zbore o rekordnom broju kruzera u Kotor ovoga ljeta, ma niko kako se nemaju đe kršteno vezat! Kad se ovako nešto dogodi nijesam ja kriv nego ti i itd.

 7. Posebno vam je ilustrativan ovaj ton, svaka vam čast. Što na ovo može reći direktor Kusovac koji vas je tada optužio da na pamet pričate i da ne govorite istinu. SKALA PRAVI STE! Ovo me oduševilo .Preporučujem da ponovite ovaj ton što ste ga postavili ispod teksta i slika.

 8. kuku nama jadnima nemamo ni luku ni domacina grada ni nikoga neka je bog u pomoc nasim gradjanima grada i narodu ovo govori da smo i od najmanjih situacija nezasticeni a kamoli od ovakvih vecih eto koliko je kotorska luka spremna za kruzere ovdje im mjesto definitivno nije manji brodovi da ali ovim megalomanskim mjesto nije u zalivu nek ih sidre na otvoreno more pa nek se tamo kuckaju

 9. Jeli ovo sad priča o prodaji Luke i o koncesijama? To je jedino što menadžment može zna, napadajući neistomišljenike i progralašavajući ih za one koji bi htjeli da se proda Luka.

 10. Sa Lukom Kotor iz dana u dan samo problema i velike afere a hoce li vec neko tomu staat na put ???
  Izgleda da nece jer neko veliki ima uporiste u Luku Kotor pa se sprda sa postenim narodom !!!

 11. Da je zaorao malo blize bruke nama kuku i lele. Luka nista nije obezbjedila a dovukuje te bestije od kruzera i unistava podvodni svijet vec ranjenoga zaljeva. Ko ce odgovarat NIKO ka i do sada !!! Sto je sa nama ka da su nam svrake mozak popile, pogubljeni smo samo tako a da se sto nekome od nasih desilo a nema nasih i vasih i podjela bilo bi velike nesrece. Pa neka sad tuzu a narod ce placat ka i za navjek udri na sirotinju pa im izuj i creve da podmirimo nestrucnost, bahatost i kradune !!!

 12. Bogu fala što nije došlo do Konkordije kotorske ali evo materijala i prilog više Tužiteljki ako radi po zakonu i ako nema pritisaka.Ovo ej za vjerovali ili ne.Samo ne vjeruje još uvijek rukovodstvo Luke.

 13. jeste li čuli odbranu direktora Luke da je sve dobro i demantuje medije i da je za incident kriva nedovoljno obučena posaad broda. Sramno!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].