Kruzeri prijete otkazivanjem, a Ministarstvo turizma i dalje ćuti

14
Da li ćemo imati ovakvih slika više?

Goran Čolović

Goran Čolović

Ulazak, parkiranje autobusa unutar prostora Luke Kotor i prodaja aranžmana bez ugovora, doveli su do toga da kruzer kompanije Azamara Club Cruises, Celebrity Cruises, Royal Caribbean International, TUI Cruises, Pullmantur Cruises, Silversea Cruises, Norwegian Cruise Line, MSC Cruises, ulože oštar protest Luci Kotor AD.

To je zabrinulo agencije koje imaju ugovore sa kruzerima, jer je moguće da dođe do otkazivanja dolazaka pojedinih kompanija, a to znači i značajno smanjenje prihoda koji proističu iz ugovornih aranžmana.

Direktora turističke agencije “Gorbis” iz Herceg Novog Gorana Čolovića pitali smo o akcentima sastanka koji je organizovalo Crnogorsko turističko udruženje u Budvi krajem prošle sedmice.

Tada su donešeni zaključci koji su upućeni Ministarstvu turizma i održivog razvoja.

Čolović je kazao da su se osnovni akcenti sastanka Crnogorskog Turističkog Udruženja sa Svetlanom Šljivančanin, glavnom inspektorkom za turizam u Crnoj Gori odnosili na nepravilnosti koje se već duže vremena, bolje rečeno od početka ove godine, dešavaju u Luci Kotor.

Nakon niza podnesenih prijava inspekcijskim službama i nakon odlaska Koordinacionog tijela za praćenje turističke sezone, nepoštovanje zakona se nastavilo, kazao je za Čolović Skala radio.

Prema njegovim riječima suština je da država mora da preduzme ozbiljne korake, tj. nadležno Ministarstvo turizma koje se u ovom problemu pokazalo vrlo inertnim.

Od 9. maja, podsjeća Čolović, od kada su podnešene i pismene prijave Ministarstvo turizma nije ništa uradilo po pitanju zahtjeva turističkih agencija.

“Zahtjevi su u potpunosti u skladu sa zakonskim propisima, kodeksom poslovanja koji mora da postoji u Crnoj Gori kao i u cijelom svijetu. Posebno je potencirana obaveza da svi oni koji su nadležni za poslove vezane za turizam, bilo da je u pitanju inspekcija, carina, pogranična policija, same agencije, luka, moraju dati odgovor koji će se manifestvovati tako da strane kompanije ne bi počele otkazivati dolaske u luku Kotor, što već najavljuju”, rekao je Čolović.

“Do sada niko nije našao za shodno ni da okrene telefon i pozove na sastanak, a već imamo određene najave, i to ne samo Gorbis, već i ostale agencije da se za 2016. godinu, upravo zbog loših poteza Luke Kotor AD najavljuju otkazi dolazaka pojedinih kompanija”, kazao je Čolović.

On objašnjava da su brodovi u Luci Kotor i na četiri sidra, što jako otežava operaciju u samoj luci, pa su kuzer kompanije najavile da će drastično smanjiti ili potpunu ukinuti dolaske velikih brodova.

Na pitanje što će uraditi ukoliko ne dobiju odgovore od nadležnih, Čolović je kazao da će naredne sjedmice ponovo kontaktirati Ministarstvo turizma i održivog razvoja i ukoliko ne bude odziva na dogovoren način onda ćemo se obratiti svim nadležnim organima koji po prirodi posla moraju da reaguju na loše poslovanje Luke Kotor AD koje šteti apsolutno ugledu Crne Gore, poručio je Čolović.

14 KOMENTARI

 1. a vidi ovoga ,,strana susjedna drzava”, ma kako je brzo presaltovao mozak da su mu srbi, hrvati i bosanci stranci. Ajde ,,susjedi”, ali ,,stranci” E, da, ne razumijemo se medjusobno kad pricamo, ma isto kao sa albancima……….
  koji je ovo tip, pa jos kad krene da veze, veze, nikad stat

 2. slazem se Ilija s tobom. Ja kad ih vidim po 3-4 nasred zaliva smuci mi se. Kao kakve ogromne sanducine.
  Oni koji zbilja lice na brod, da ne govorim o jedrenjacima uljepsaju zaliv, a korist je od svih njih vrlo diskutabilna kategorija.

 3. ma ne treaju mi ni slike ni njihovo prisustvo. Ogromne, neestecke, neprofitabilne za Grad grdosije koje samo zagade, uniste riblju mladj i preplave Kotor ljudima koji samo idu po pjesackom prelazu tamo-ovamo. NEKO ima koristi, ali sveukupna zajednica, svakako NE

 4. Mladene,sto izdvojiste bas moj komentar? Ja kao covjek koji redovno prati sva on line zbivanja punog sam srca kad vidim kruzere-ljepotice-grdosije koji uplovljavaju u luku Kotor, kad vidim da se dosta uradilo i izgradilo,a da se izreda kritikuje i proziva. Ne ulazeci u zakonske i nezakonske radnje zna se kome je to dostupno, dodje mi krivo.Pristalica sam nacela da svako radi ono za sta je kvalifikovan.No ispade da oni sto kritikuju nemaju vremena za svoj posao….

 5. Kažu da ce biti hapšenja. Prvo sitnije ribice a zatim i “gazde”. Kažu da imaju podršku u komunitadi od nekih. Tako bar kažu… ne znam. Vidjet ćemo. Bit će interesantno pratiti rasplet.

 6. Brodovi u Kotor ne dolaze zbog agencija,već zbog prirodnih ljepota i kulturnog nasleđa.To što su vlasnici agencija nezaježljivi,pa žele da se sve podredi njihovim interes.Zabrinuti toboš za sudbinu Kotora prijete da će kruzeri zaobilazit Kotor,koliko
  u tim prijetnjama ima istine najbolje pokazuju činjenice da su i prošle godine prijetili kako će kompanije otkazati posjetu kotorskoj luci,a ono ove godine više kruzera u plovljava.No na njihove opaske netreba obraćati pažnju već se usredsredit na to da se luci produži koncesija kako bi mogla ugovarati buduće poslove,a samim tim i ulagati u proširenje prijemnih kapaciteta.Opstruiranje davanja koncesije luci Kotor je opstruiranje razvoja Kotora.

 7. Da dodam, ako “Gorbis” ili druga neka agencija imaju svoje autobuse, trebalo bi im dopustiti da posluju pod istim uslovima kao ovi Shorex-ovi, ili drugi.
  Jedino to ni pod kojim uslovima to ne bi smjeli biti autobusi registrovani u
  stranoj, susjednoj državi, recimo – Srbiji, Albaniji, BiH ili Hrvatskoj.

  • Pa upravo Gorbis i hoće da izbaci ove Shorex-ove, da bi samo njihovi mogli ulazit u tome i jeste cijela gungula…
   Novljani i budvani drže 2/3 ukupnog prihoda od kruzing biznisa u Crnoj Gori, ovi počeli raditi sličnu vrstu posla kao i oni, ali ne od putnika kojima budvani i novljani kao agencije prodaju izlete na samim brodovima, nego od onoga što pretekne, što ne kupi njihov izlet! I opet im nevalja! Đe je onda tu nelojalna konkurencija?
   Priče za dječicu…

 8. Ovdje se samo servira nekakav protest kruzing kompanija i njhovih agenata u HN, BD, BR, PG i gdje li već. A mi treba da nagađamo u čemu je problem? Nije mi jasno, a vjerujem ni 99% građana, čime se nanosi šteta CG-turizmu ako se na šalteru novog Putničkog terminala dijele flajeri ili eventualno prodaju karte za “open top” autobuse. Treba neko decidno da odgovori: Da li agencije (ili, ne daj Bože, kruzing kompanije) traže REKET od “Luke – Kotor” za značajnu dobit koju ostvaruju zahvaljujući okolnostima i položaju u kojem monopolistički posluju?? Na koji način, recimo, može jedan Carnival, ili druga kompanija, uslovljavati koji će autobus prevoziti njihove putnike u luci Kotor??
  Nadam se da će neko pozvan objasniti u čemu je problem.
  Očekuje se to prije svega od vrhovnika “Luke – Kotor”.
  No oni mudro ćute i mlate lovu.
  Ako ne odgovori Luka, trebamo detaljno pojašnjenje od Gorbisa.

 9. E,koliko bi vas se radovalo da kruzeri ne dolaze? U cijelom svijetu narod se raduje uspjehu u svom gradu i opstini, radi sve kako bi doprinio napretku, vi Bokelji opstruirate sve sto krene, stalno se na nesto zalite,pozivate na zakone,a tako ih malo postujete!!!

  • Sviđa mi se što je Magdalena razumjela o čemu je riječ. Upravo se o napretku i govori ali ti ovako i na ovaj način Magdo brodovi neće dolaziti.

 10. Vi ne ćutite i tako se radi. Uporno i stalno pišite i prozivajte dok se ipak nešto ne pokrene.Moraće !

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]