Kruzerima omogućiti da nastave tradiciju u Perastu

14
sa skupa

Sa skupa

Stari bokeljski običaj bio je da brodovi manevrom oko Gospe od Škrpjela svetilišta pomoraca ispred Perasta i ostrva Sv. Dorđe sirenom pozdrave kapetanski Perast odakle su im zvona crkava otpozdravljala.

Nasukavanje kruzera Costa Concordia, italijanske kompanije Costa Crociere kod ostrva Điljo u Toskani, bio je povod ishitrene preporuke Lučke kapetanija Kotor, koja je u junu prošle godine izdala obavještenje o zabrani obilaska brodova oko peraških ostrva.

Ova zabrana je upućena pomorskim agencijama koje u Boku Kotorsku dovode velike putničke brodove, kao i svim pilotima koji ih uvode u zaliv što predstavlja neponovljiv doživljaj turista, ali i posade.

Tim povodom je u Muzeju grada Perasta održana diskusija o režimu prolaska putničkih brodova oko peraških školja koju su organizovali Društvo prijatelja Perasta i tamošnja Mjesna zajednica.

Brojni učesnici diskusije među kojima i znatan broj pomorskih kapetana i pilota, profesora Fakulteta za pomorstvo, građana Perasta i medija izrazili su veliki nivo saglasnosti u pogledu potrebe da putnički brodovi na kružnim putovanjima nastave tradiciju obilska školja.

Ministarstvo pomorstva hitno treba da preispita validnost obavještenja o režimu plovidbe oko ostrva Sveti Đorđe i Gospa od Škrpjela, odnosno treba propisati uslove i način obilaska otoka od strane brodova na kružnim putovanjima, zaključci su ovog skupa.

Prof. dr Marija Milja Radulović, medijatorka diskusije zapitala se “da li su odlukom Lučke kapetanije brojni turisti koji dolaze u Boku Kotorsku uskraćeni za doživljaj koji će pamtiti cijeli život”.

Krsto Žmukić, predsjednik MZ Perast protestvujući protiv zabrane obilaska školja je kazao da su svi brodovi “Jugooceanije” kao i kompanije “Dabinović”, a potom i prvi veliki kruzeri “Orkestra”, “Nju Amstardam”, “Ardanija”, “Aurora” tradicionalnom rutom iza Veriga, zatim lijevo iza školja niz Perast prolazili između školja bez ijednog incidenta.

Veljko Zvicer, pomorski kapetan i jedan od najstarijih pilota je nedvosmisleno kazao da pomenito obavještenje Lučke kapetanije za njega ne važi i da će on uvijek provoditi brodove između ostrva i Perasta jer ovo obavještenje nema uporišta ni u zakonu ni u pomorskom životu.

Prof. dr  Milenko Pasinović, turizmolog je kazao da za Boku Kotorsku nema boljeg marketinga od jedinstvenog doživljaja uz pozdravljanje i otpozdravljanje borodova i turista.

“Ovoj temi treba izuzetno ozbiljno prići, naći rješenje da se tradicija nastavi, ali nikako na uštrb bezbjednosti, te da se do eventualno novog rješenja ova zabrana mora poštovati”, poručio je Mladen Lučić, direktor Lučke uprave u ime Ministarstva pomorstva i saobraćaja.

On je ukazao na povećanje pomorskog saobraćaja u Boki, ali i na rizik od ugrožavanja statike dva ostrva.

Prema riječima prof. Maria Pilastra trebalo bi oformiti stručni tim koji bi ispitao koji su to brodovi, tonaža i dužina koja ugrožava sigurnist ostrva.

Prof. Jovo Tauzović smatra da Boku treba sačuvati, ali ne i sakrivati.

“Korišćenjem savremenog sistemskog pristupa upravljanja treba odrediti da njeno prikazivanje bude kvalitetno i sigurno iz ugla prihvatljivog rizika sa pomorskog, turističkog, ekološkog i svih drugih stanovišta”, kazao je prof. Tauzović.

Dr Nikola Konjević, predsjednik UO odbora AD Luka Kotor predložio je donošenje akta od strane nadležnog Ministarstva saobraćaja i pomorstva koji bi regulisao i pomenuti obilazak oko ostrva.

Direktor AD Luka Kotor Vasilije Kusovac, podsjetio je na konvencije, koje propšisuju  dozvoljenu udaljenost plovidbe brodova od obale, ali i na izuzeća koja donose države.

“Boka treba izuzeće i tako cijeli svijet čini. Ako nema izuzeće brod ne može proći Verige”, kazao je  Kusovac.

Kapetan Rajko Čavor kazao je da je prije mjesec, i pored zabrane, napravio okret oko Gospe od Škrpjela, kako bi jednoj poznatoj njemačkoj televiziji omogućio da snimi jednosatnu emisiju o Boki.

On je takođe objašnjavao da nema rizika i da to najbolje znaju kapetani i piloti.

Diskusija se proširila i na ostale teme vezane za broj brodova i turista koji čine pritisak na grad Kotor uz pitanja koliko brodovi utiču na eko sistem, kao i živi svijet u moru.

Dr Vesna Mačić sa Instituta za biologiju mora, smatra da je odluka o zabrani plovidbe oko ostrva donešena bez konkretnih činjenica, kao i da je sramota da nadležno ministarstvo nema definisani plovni put i još mnogo toga drugog kada je pomorstvo u pitanju.

Ona je podsjetila na nedavni incident na moru kada je požar zahvatio jahtu koja je gorela u Herceg Novom i kazala da smo ovaj prizor samo  gledali.

“Ne daj Bože da se nešto desi sa kruzerima jer se kod nas ništa nije uradilo na bezbjednosti”, poručila je Mačićeva, precizirajući da su iz ugla biologije mora najveći problemi sidrenje, zamućenje mora i broj brodova koji može da uđe u zaliv.

Konkretnih istraživanja o uticaju brodova na pomenuti segment trenutno nema, kazala je Mačićeva.

problem treba riješiti, mišljenja je struka
čuvati tradiciju uz poštovanje zakona

14 KOMENTARI

 1. Gentile da Fabriano je mera velicine broda koji bi treblao da uplovljava u zaljev.. Broda Gentile da Fabriano se mladji sigurno sjecaju a stariji i dementiniji pojma nemaju.
  Ovizi sadasnji krujzeri izgledaju pred Kotor kao kokoski samar da je stavljen.

 2. Presto sam da citam kod ove rijeci “otok”,koliko ja znam u srpskom ili ako vec ocete crnogorskom jeziku ne postoji rijec otok nego ostrvo!

  • Opa majstore, a sto bi to ti , da nam zabranis koristit rijec otok. Bas hrabro, a kako te nije stid . Mi imamo pravo korostit sto je nas volja ili otok ili ostrvo, ili valovi a sto su talasi naucit ce mo ili kruh a lebac isto ce mo naucit. Hrabar si hrabar . Cuvaj se.

  • U skolu smo ucili SrpskoHrvatski jezik a ne znam je si li i ti ,pa nam je lako da razumijemo rijec otok .

 3. Najbolje bi bilo kad vec vapori ne mogu u djir oko otoka, kako su cinjeli vjekovima, da ih uputimo na jednu drugu turu-da ih posaljemo za Podgoricu. Lijepo cemo prokopat Bojanu i rijesit cemo 2 problema, sigurnost plovidbe kroz Boku Kotorsku i poplave u Zeti, koja se zbila nedavno. Malo cemo prokopat i Moracu a sa pijeskom iz njenog korita nasut plaze po primorju. I eto ljepote, Costa,Celebrity i MSC ce se vezivat ispod mosta Milenijum. Pozdrav!

 4. Da bi čovjek mijenjao zakon, mora da bude stručan.Tradicija i ljubav prema nekom običaju su norme subjektivnog karaktera.Na tom, bez sumnje , impozantnom skupu ispoljen je visok stepen nepoznavanja suštine problema.Naime, država je ta koja mora poštovati Međunarodne zakone o sigurnosti plovidbe.Ona ili njeni organi donose zakone i propise o sigurnosti ljudskih života na moru. Da bi se ovo shvatilo mora se znati da su naši nacionalni zakoni i propisi DIO MEĐUNARODNOG PRAVA. U tom smislu Zapovjednik na brodu je zastupnik vlasnika broda i države čiju zastavu vije. Od momenta kad se ukrca, do momenta iskrcaja- kad je u pitanju struka on ne poznaje ni gazdu, ni bilo koju drugu osobu.O svemu odlučuje po svojoj savjesti.Pilot je stupanjem na most samo stručno savjetodavno lice-kojeme Zapovjednik ne može povjeriti svoju odgovornost! Ako postoje dvije propisane rote
  ne odlučuje pilot kojom će brod ploviti – nego Zapovjednik.Nadalje upravitelj stroja stručno upravlja izuzetno komplikovanim pogonima-u kojima je ugrađeno znanje stotine inženjera, magiswtara i doktora nauka-tehničkog smjera.Njegova kompetencija se kreće u okviru tehničkih mogućnosti kompleksa.Pošto nema idealnih strojeva-kvarovi su uvijek mogući.U momentu black auta,zapovjedniku stoji na raspolaanju samo abriv-kretanje broda bez pogona i sidra, da spasi što se da spaqsiti.Zavisno od veličine broda i brzine kretanja,to znaju i obični mornari na palubi,prestaje da sluša kormilo.Nesreća uvijek dolazi iznenadno.Dosta je jedna pa da Boka slijedećih 50 godina bude upamćena u negativnom kontekstu.I na kraju mi se možemo igrati svojim životima do mile volje.Ali ko nam daje pravo da reskiramo tuđe?Bio sam tužan slušajući te divne ljude što pričaju-i sa koliko emocija.Ostavimo struku onima koji su se za nju školovali i sticali desetnama godina iskustvo.
  A što se ljubavi tiče za našu divnu Boku-SVAKOME SE ZA KAPOM VIDI KOLIKO JOJ KO DOPRINOSI!.

  • A to bi bila festa nad festama kad bi stigla komletna crnogorska plovidba/mislim da imaju 2 ili 3 kineza/ koji su na dobitku ko podgoricki KAP pa kad stignu u Boku bas bi ih fino bilo vidjet kako djiravaju oko otoka i jos da to sve stave u glavni dnevnik u 7 ipo ko temu dana pod naslovom CRNOGORSKA FLOTA komletna u regati zalivom, 🙂 🙂 🙂

 5. … zato, ZABRANA naviganja oko peraskih osrtva za velike bodove (utvrditi cim prije koje tonaze) oko skolja, dok se ne donese odluka u skladu sa standardima EU.

 6. Skup je svojim zakljuccima potvrdio zelje zvanicnih organizatora skupa.
  Skup nije organizovan na temu o sposobnostima pilota. Tu nema dileme za njihovu sposobnost. Za sve nase pilote! Brand! Ipak, onim pilotima koji su se javno deklarisali da su prekrsili propise, kao kazna, ocekujem da ce im biti oduzete (privremeno, naravno) pilotske licence jer krse propise. Drzava kandidat za EU, zar ne!
  Izjava pilota da je riva u Kotoru ugrozena, samo potvrdjuje ozbiljnost problema dolaska mega kruzera uz kotorsku rivu i u zalivu.
  Tvrdnja jednog od ucesnika o “prihvtljivom riziku” nije izlozena. Koji su parametri za taj rizik? Kakve su posljedice tog/tih rizika? Da o mjerama ne govorimo.
  Izlaganje g-dina Colovica pogadja sustinu, koju nazalost, prisutni kapetani, piloti i organizacioni odbor ne razumiju ili ne zele da prihvate. Bravo za hrabrost g-dina Colovica u iznosenju svojih stavova.
  Predstavnici Luke Ko i TO – nastupaju sa komercijalne strane i to je ono sto, u sprezi sa politikom cini sustinu ovog problema.
  Predstavnik LU – nije nova tema – gdje su Vam konkretni rezultati Vase price?
  Diskujija nekih ucesnika, uz duzno postovanje je – folklor/etnologija.
  G-dja Macic, biolog, njeno strucno izlaganje, po meni, pogadja sustinu i uopste nije u potpunosti preneseno u medijima i uzeto kao ozbiljno za donosenje zakljucaka. Nadam se da ovakva misljenja tek treba da se cuje i da je ovo jedna od struka koja mora da se pita u ovom problemu.
  Izlaganje G-dina Dendera, arh. – ADMIRALSKA! Ali u zakljuccima – ni rijeci!
  Dje su nam mladi kapetani?
  Ni rijeci o Zakonu o sigurnosti plovidbe.
  Da li je bio pozvan iko od predstavnika MOCNOG univerzitetskog lobija?
  Gdje su nam sada silni Dr., Prof., Ing. POMORSTVA koje MI PLACAMO da bi nam rjesavali ove probleme?
  Dje su mladi Kapetani?
  Dragi/e moji/e, ipak, priznajmo da nemamo kapaciteta da ovo rijesimo i pozovimo cim prije EU i njene fondove u pomoc. Za nase je dobro! Nije sramota, jer Boka Kotorska je nasa – i svjetska!
  … Boko (Kotorska) moja mila ja o tebi vjecno sanjam!!!

 7. Sve to treba dobro ispitati , tradicija svakako ali što je mnogo mnogo je kada su grdosije u zalivu i toliki broj turista koji mijenjaju život Kotora a uskoro nećemo moći svi stati na dvije ploče u grad.To su isto teme.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]