Kuća humanosti i savremene naučne misli

0
Željko Vukasović

Željko Vukasović

Resursni centar “Dr Peruta Ivanović” u Kotoru je po profesionalnim standardima pri vrhu u Evropi, kazao je Željko Vukasović, defektolog i organizator praktične nastave u ovoj ustanovi.

U Resursnom centru je veliki broj stručnih profila koji su angažovani na habitaciji i rehabilitaciji učenika sa obrazovnim smetnjama.

U ranijem periodu u ovoj ustanovi pretežno su se liječila i školovala djeca sa problemima sluha i govora, a u posljednje vrijeme ih je manje, jer je nauka napredovala.

U zadnjih 10 do 15 godine je trend da se dijetetu sa totalnom gluvoćom radi operacija kohlearnog implanta.

Djeca se tako, do druge, treće ili četvrte godine vrlo uspješno rehabilituju i uz pomoć logopeda, surdoaudiologa, psihologa i ostalih stručnjaka prepoznaju zvuk i počinju da uče da slušaju, objašnjava Vukasović za Skala radio.

Osim djece sa oštećenjem sluha, u Resursnom centru Kotoru se obrazuju i ona djeca koja imaju problema u učenju, kojima treba poseban pedagoški pristup.

Pozitivno u tome je što su oni u razredu sa djecom oštećenog sluha i tako se brišu razlike i postiže interakcija, kazao je Vukasović.

“Ovu kuću i savremen rad u njoj priznaje Evropa i svijet, a kadrovi iz Resursnog centra redovno se edukuju i prate najsavremenije trendove u ovoj oblasti. Tehničko, prostorni i smještajni uslovi najsavremenije opremljenjih učionica, kabineta, klubova, ali i soba u kojima djeca borave, budući da je ovaj Centar internatskog karaktera, sa posebnim osvrtom na kvalitetan i visoko kvalifikovan kadar surdologa, logopeda, vaspitača i profesora koji brinu o djeci od predškolskog uzrasta, preko  osnovne do srednje stručne škole, ovu ustanovu smiješta u sam vrh sličnih u Evropi”, naveo je on.

“U obilasku specijalizovanih ustanova u Švedskoj, stručnjaci ove ustanove uočili su da se kotorski Resursni centar ne razlikuje mnogo od tamošnjeg. Kada su im u uzvranu posjetu došle kolege iz Švedske, nisu mogle da vjeruju da se i kod nas prate najsavremenije tehnologije za osobe sa posebnim potrebama. Osim ulaganja u tehniku, u Resursnom centru se ulaže i u znanje. Kadrovi iz ove ustanove vrlo često imaju mogućnost da prate seminare, a u Centar dolaze eminentni profesori iz regiona i drugih zemalja”, ispričao je Vukasović.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]