Kućni test na koronu samo u prisustvu medicinara

0
foto: Shutterstock

Brzi antigenski testovi za kućnu upotrebu koji se mogu kupiti po cijeni od 15 eura, a čiji su rezultati gotovi za svega 10 minuta, već su se našli u prodaji u pojedinim privatnim apotekama u Crnoj Gori kao što su “Tea Medica” “Pharma diskont” i “Pharma standard”.

Prema riječima Seke Perišić iz “Tea Medice”, radi se o testu za detekciju COVID-19 putem pljuvačke, koji se već može naći u apotekama u okruženju, a uvoznik je veleprodaja “Glosarij”. Iako navodi da je test potpuno bezbjedan, ona napominje da testiranje treba raditi u prisustvu medicinski stručnog lica.

“Test je izuzetno komforan i lak za upotrebu, pouzdanog i renomiranog proizvođača. Radi se o testiranju ispljuvka, znači potpuno bezbjedan, procenat pouzdanosti je 94,29 odsto. Gotovo je nemoguća bilo kakva nejasnoća u primjeni testa, ali imajući u vidu važnost potrebno je pažljivo saslušati preporuku farmaceuta i odraditi test u prisustvu medicinski stručnog lica”, rekla je Perišić za Vikend novine.

Kada je riječ o JZU Apoteke Crne Gore Montefarm, iz ove javne zdravstvene ustanove su VN saopštili da oni nijesu naručivali testove za kućnu upotrebu, već brze testove koji su isključivo namijenjeni zdravstvenim ustanovama.

“JZUACG MONTEFARM je po odobrenju Ministarstva zdravlja odradio nabavku i distribuciju brzih antigenskih testova za domove zdravlja i bolnice. Testovi koji su nabavljeni u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama namijenjeni su samo za gore navedene ustanove, ne isporučuju se našim apotekama i nijesu za kućnu upotrebu. Sprovođenje ove vrste testiranja kao i uzorkovanje mogu vršiti samo obučeni zdravstveni radnici. Što se tiče testova za kućnu upotrebu, Montefarm nije vršio njihovu nabavku”, navode iz Montefarma.

Podsjećamo, brzi testovi za kućnu upotrebu stigli su u Srbiju početkom decembra prošle godine, a njihova prodaja je počela u zdravstvenoj ustanovi “Apoteka Beograd” po cijeni od oko 12 eura.

Međutim, ubrzo je premijerka ove zemlje Ana Brnabić najavila povlačenje ovih testova iz prodaje navodeći da testovi nijesu imali dozvolu Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) i da je na njima stajala napomena da moraju da se koriste uz profesionalnu pomoć.

Pitanja o tome sa li su ovi testovi prošli neophodnu kontrolu i da li su bezbjedni za kućnu upotrebu VN su juče uputile Institutu za javno zdravlje Crne Gore.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]