Kultura opet zaboravljena?

0

Koronavirus odrazio se i na kulturu, a stvaraoci se pitaju da li izostanak novih mjera i preporuka za ovu oblast znači da nam kultura nije važna.

Već na samom početku korona vremena znali smo kako da se ponašamo u marektima i bankama, nešto kasnije saznali i za korona pravila u kafićima, a tek negdje u septembru, i to zbog insistiranja nevladinog sektora, pola godine nakon početka pandemije dobili i preporuke za ponašanje u pozorištima.

Sad opet važe neke nove mjere, koje su na tragu starih, smatraju sagovornici TVCG.

Osim što sad znamo kako možemo da se ponašamo i okupimo i u vjerskim objektima, pozorišta su nam i dalje zatvorena. Djeluje da je kultura opet zaboravljena.

“To je odraz opšteg stanja u Crnoj Gori, trenutne konfuzije ko se čime da se bavi i šta će da se dešavati. Milsim da smo sad u nekom malom poluanarhičnom periodu, nekog transfera vlasti, tako da je taj najproduhovljeniji dio opet zakinut”, smatra reditelj Zoran Rakočević.

Književnica Slavica Perović kaže da imamo zdravstvene mjere, mjere koje se odnose na privredu, međutim samim tim što su izostale neke konkretne i precizne mjere u vezi sa kulturnim događajima, to je, kako dodaje, ustvari sama poruka.

“One nijesu toliko važne, a ja mislim da je to užasno važno i da nam treba za preživljavanje u novoj realnosti”, navodi Perović.

Nova realnost su i prazni galerijski prostori, čak i oni koji imaju prostorne kapacitete.

Anja Marković, kustoskinja Centra savremene umjetnosti, kaže da se otvaranje izložbi sada radi putem Zoom aplikacije i oficijalne Instagram stranice, upravo zbog zabrane okupljanja.

“Centar je javna ustanova tako da poštuje nove mjere koje je propisalo Ministarstvo zdravlja. Mi se pridržavamo ovoga što je bilo do sada i ovog novoga što se tiče javnih ustanova”, navodi Marković.

Perović je nedavno objavila roman “Beton bluz”. Kaže da bi voljela da joj neko kaže na koji način može da ga promoviše jer umjetničko djelo ima vrijednost samo kad dođe do onoga kome je namijenjeno.

Da li su mjere koje se tiču kulture zaboravljene RTCG je pitala i Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta. Uputili su ih na nadležno, Ministarstvo zdravlja od kojih odgovor nijesu dobili.

Možda će uskoro odgovore pružiti novoformirani Savjet za borbu protiv korone, čiji je član i ministarka kulture.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]