Kulturni dnevni boravak u gradu od skalina

16
iz Matice crnogorske ogranak Herceg Novi

Od otvaranja prostorija Matice crnogorske ogranak Herceg Novi u novembru prošle godine, ovo mjesto u gradu od skalina postalo je dio kulturne klime ili kako ga prozvaše Kulturni dnevni boravak.

Od početka radi kaligrafska radionica-kurs, moderatorke Izabele Matoš, gdje se piše perom, slika kafom i čajem, drevnim rukopisima zaborevljenih od vremena.

Od ostalih aktivnosti Marija Čolpa sekretarka ogranka za Skala radio izdvaja izložbu slika Borislava Jovanovića, akademskog slikara iz Sarajeva, popraćenu nezapamćenom posjetom, za ovo predizborno vrijeme i klimu grada mimoza.

Kao drugi po redu događaj bio je prošnonedjeljno druženje četvrtkom, nazvano Kinoteka u Matici-četvrtom, gdje su prikazani dokumantarni filmovi Živka Nikolića.

Tim povodom organizovana je i panel diskusija sa moderatorkom Marijom Čolpom, uvodničarem prof. dr Zoranom Koprivicom i studentkinjama specijalističkih studija dramaturgije FDU Cetinje, Jovanom Bojović i Ružicom Vasić.

Godišnjim planom predviđene su promocije knjiga, publikacija, projekcije domaćeg filma u saglasnosti sa Kinotekom Crne Gore i Brankom Baletićem, prikazivanje autorskog dokumentrnog filma Živka Nikolića (drugi dio), dokumetarnih filmova Vladimira Perovića, studenata filmske režije FDU Cetinje, i ostalih programa po preporuci Kinoteke.

U saglasnosti sa ovim novoizabranim Upravim odborom, takođe se planiraju izložbe i postavke likovne scene, domaćih i stranih autora, održavati kulturne manifestacije, dječiji konkursi, muzičke i radionice kreativnog pisanja i slično.

Podsjećamo,predsjednik ogranka Matice Crnogorske u Herceg Novom je Gordan Stojović, sekretarka Marija Čolpa, ostali  članovi su Mirko Kosić, Mirna Jovanović, Izabela Matoš, Jelena Popović, Vladimir Abramović, Minja Bojanić, Vuk Roganović, Petar Marković, Duško Milinić.

16 KOMENTARI

 1. O I…. B……. iz sela Trnjina,nostromo od makine-alijas rahmeti Bjeladin Humac-niko sem tebe ne piše o žbirima-špijunima-nego pišem o zanimanjima i korjenima-zar ne nostromo???Što se tiče tebe i dolaska-opet-na vlast moram ti reći da smo mi takve kao ti i slične tebi- od dobrih “čobana”-po dalamtiski Vlaja-prko noći pravili loše činovnike koji poput tebe i danas blejite i sanjate jopet da vladate”-neka neka ostatku na zdravlje!!!
  Samo za tebe kratko:Kuća u Prčanju kupljena1919 godine od Brničevića-kupio moj pradeda Jovo Krstov Đurović iz Veljih Zalaza od para-francuske penzije zarađene na Suecu u svojstvu tišlera! Dakle,moj pradeda-ja naslednik u Prčanju-je iz sela odakle su tvoji 1431 godine dijelom iselili u Moraču -Crna Gora, a dio dva vijeka kasnije-možda baš u Škaljare šljegli-provjeri u sudske arhive Kotora?!!
  O Matici-maticama napisah ali ti se ne oglasi no reče da su poluistine-kaži nostromo istine!
  O Bošku Dončiću,prvo reče da je špijun i da te prošpijao/meni/! Sad kada si vidio da si papipo merdu-na uranak-kod “trojke” tvoje radarsko stanište za potrebe ….-oćeš da se umiliš Bošku-pa trtljaš što trtljaš-zašto i kome služe tvoje lažavine??? Ilijojaooo Bijeliću,znaš što me interesuje-da li ti pored prirodnog pjanstva-koristiš i alkohol prilikom pisanja ovih tvojih”umotvorina”? Jer me ovaj tvoj stil podsjeća na one što loču dok pišu iliti pišu i loče upredo?Za kraj,da te svjetujem,prvo se na ovom portalu izvini Bošku Dončiću za uvrede koje si mu nanio-znajući da nije u mogućnosti da ih i sam pročita-pa onda otiđi kod njega kući i izvini mu se!!

  Oko Matice Crnogorske i ostalih Matica-reklo bi se da su ti matice u tabuli razi popuštile pa te žuljaju-zato pročitaj zakon o Matici crnogorskoj koja nije NVO poput ostalih Matica na teritorji bivše SFRJ.Toliko od mene po pitanju mojih poluistina-a na račun tvog totalnog neznaja koje izvodiš iz čitanja kojemu neostaje razumjevanje-zar ne nostromo od makine??? Ćao vlaju-po porijeklu “čobanine”-ne pastiru-previše je mačku goveđa glava!!!!

 2. Blejadine,ti po starom običaju-udri da ti je teže u taubulu razu! Udri sokole-potomče makanih prčanjiskih ribara-udri rođeni mostarcu-pazi da ti ne strada partija kojoj si na čelu-idu vam izbori-parole su aktuelne-pisanje ti govori da si u panici-nepovezan-nervozan-ka ti baba i babina majka nervozno rođene-ribarenju naučene?! Po najviše mi ličiš na babinoga brata koji je mislio da ga neko špijaje- e je-kao-bio zaljubljen u onu žensku iz poznate prčanjske famalje-on lučki stražar!! Pripazi se Ilija od šnajdera savjetnika-pripazi se moja maskoto-privjenče đeda Ilije postolara oliti šustera- po barbarski opančara iz Humske zemlje!!! Rekoše mi da se za tebe interesovao onaj što te “prošpijao” tebi dobro znani BD! Potraži ga ,on ti je stalno u onu kafanu đe ti je “radno-radarsko”-mjesto kao “stručnjaku” za brodske strojeve,koji umjesto kokoške ležiš na jajima na Peluzici ! Nu Ilija,ti ne prozbori ništa o Ilirima-no te brinu matice na šarafima kojima su ti zavrnute-prirodno onesposobljene vijuge u tabuli razi.
  Za kraj primi puno pozdrava iz pitomoga Prčnja-đe su ti babe rođene

  • Bravo matico prcanjska hehehe
   O svemu mi pisi samo nemoj o temi.
   Opancari, lucki radnici,snajderi sve posetni zanati ali niti ejdan nije bio ZBIR>>>>niti je jedan izbacen sa posla a ako dodjem ponovo na vlast poslat cu ti malo inspekture da pregledaju tvoje biljeske i malo prokontrolisu odekle ti pare da kupis punto.
   Od cesa se kupila kuca 1918-1919?
   Nu bogati en opovrdnu je su li nam obadva djeda bili katolici Jole…… i meni i tebi>>>?
   Moji ostadose u Matici Hrvatskoj a tvoji presli radi kuce u maticu srpsku koju jos niti jednom rijecju cak niti spominjes?
   Zbog cega “crnogorce” ? I ne vadi se na B….Doncica, on je ostao sto su njegovi bili i cudi em da sa tobom uopste kontaktira.
   Blazen Isus i Marija!!!

 3. Muci stari zbiru, koliko naklepeta lazi,poluistina i gluposti, da mi je cudno da su ti pustili uopste komentar. Imas li ti sto pametnije da rabotas. Peri zeni pjate bar ce ti se zahvaliti.
  Sta ti smeta Matica Crnogorska>>>>?
  Slavko, da li ti napisa da se ne komentarise van teme i sto krace….a Jolu pustas kilometre gluposti…!
  Dobro… prihvatam, ima vezu ..”snasa” se penzioner.
  Da mi je samo znati sa kim me to Drpnjak zamijenio…
  Eto zavrsio sam po j… D…… Visu Pomorsku skolu…. u Skoplje hehehehe Oprosti mu pape…nije puno pija, vec od mladiosti je, glavna spijuncina!!!
  //Daj IME I PREZIME stari prevarantu//
  Ako se ovako nastavi teme nece imati svrhe…citacemo skalamerije zbira prcanjovskog naseljenog 1919.g.”……..poreklom”iz Bileci……. hehehe…… evo nas dvoje Jole jos malo pa “rodjaci” po pra/djedovima…
  “U……” ..dobro necu vise…
  Ko o cemu a jole, o svojem cuvenom djedu (po majci) Vinku Djurovicu.. “pravoslavnomkatoliku/ srbohrvatu/ crnogorcuprcanjotu” hehehehe
  Vinko je cisto srbijansko ime..hehehehe. i dosao je 1918 u Kotor a 1919 kupio palac…od cega molim te…reci nam Joleeeeee…od cesa je kupio…?
  To je prva godina posle velikog rata a toliko love su tada imali samo………???
  Normalno……………!!!
  Citajuci ovu “sklepaneriju” j… Dripnjaka ispade da je on jedina srbenda kome su oba djeda bila “katolici” ……citaj sto pises a……..!!!
  Je li se uclanio u tu tvoju srbijansku velikosrpsku maticu sa 800 000 knjiga o veliko/maloj srbiji pa ti smetaju Hrvatska i Crnogorska!!!
  Blazen Isus i Marija

 4. Tema:” Kulturni dnevni boravak u gradu od skalina”-bogom dana da se anonimusi-podrepaši poput “strahinje” oglase blejanjem-jer s…… je prelijepa riječ koju sočno napisa ovaj podrepaš-potomak životnjiske vrste bezkičmenjaka-bez imena i “junačkoga” prezima! E moje stahinje-strahinja što reći nego hvala tebi i tvome rodu-tvojim precima i potomcima što imaju tebe za ma…..! Ipak-ti stahinjo sve reče o sebi svom biću-ali ne reče kako te u torini vabe tvoji najmiliji??

 5. Ima li i jedna vijest na sajtu Skale da je Jole D(se)rinjak ne prokomentariše! Ja tog čovjeka uopšte ne poznajem, a brate mili, ubi se od pisanja i komentarisanja!!!

 6. Dragi Bjeladine,iskren da budem sve sam se molio da ti nisi onaj koga sam poodavno “dešifrovao” isključiovo tvojom nesmotrenošću preko kafane “trojka”.Nažalost,poslednja tvoja tirada razbi i poslednju nadu.Iskreno žalim,jer znam čiji si sin i od kakve si kuće i od kakvih si roditelja-poznatih prosvjetara Kotora i šire! No,valda i to spada u domen sudbine-ja bih rekao tako ti je to kada djeca ne povuku na roditelje nego na babu-babinu braću ili babinu majku-uz dopunu da ti ova babina linija u ljudskom smislu ne zaostaje za porodicom tvoga đeda po ocu-zar ne?? Zato Bjeladine.neću spominjati tvoje pretke-prvo zbog sebe i svog dostojanstva-drugo zbog njih koji su bili i ostali ljudi u svakom pogledu !! Bjeladine,činimi se da si predsjednik jedene političke organizacije-koalicinog partnera DPS diljem Crne Gore?! Zašto ih mučki ispod tuđih imena brljaš-istovremeno brljaš samog sebe-nemaš snage i još ponečega da im to rečeš u lice-u interesu naše jedine domovine? Zašto Bjeladine? Čemu i kome služi tvoja evidentna mržnja-a svjestan si da tvoja uža i šira porodica je satkama od miješovitih brakova:Hrvata-Srba-Crnogoraca-iiii..?! Tvoja djeca takođe, iz miješovitog braka Hrvata i Crnogoraca po majčinoj liniji?! Bjeladine,koju korist imaš od mencovanja čestitih ljudi/kako mrtvih tako i živih/ koje uplićeš u svoje nebuloze-koje su nesvojstvene,čak,i “čobanima”-a da ne kažem iole pismenim ljudima??
  Bjeladine,neću te analizirati! Tvoje priče oko ponižavanja Matice crnogorske-pa do veličanja Matice hrvatske-su bajate-nepismne sa podlogom neznanja elementarnog iz domena preporoda ne samo Hrvata nego svih naroda pripadnika Ilira-južnih Slovena! Pročitaj kada je i zbog čega grof Janko Drašković formirao prvu Ilirsku čitaonicu-pa u njenom krilu Maticu ilirsku! Dakle vremena preporada nisu bili “oslonjeni” na naciju-nacionalnost-nego na udruživanje i spajanje svih Slovena/Panslavizam/-posebno južnih Slovena.Znaš,valda,da je prva Jugoslavenska akademija nauka i imjetnosti osnovana 1867 g. u Zagrebu?! Nikome ne pade na um da je naziva hrvatskom akdemijom! Znaš li zašto i zašto ove činjenice preskačeš?
  Dakle,treba znati i kazati da su preteče preporoda-stvaranja Matica- sažete u osnivanju i djelovanju Ilirskog pokreta-kojega jedino nisu prihvatili Srbijanci-iz svima nama poznatih razloga do dana današnjega?! Ilirski pokret je živio-stvarao-djelovao u vremenu 1830 do 1843 godine-i svoj cilj imao je kulturno i političko jedinstvo svih “Ilira”,to jest južnih Slavena-Slovena!!! Što se kasnije dešava sa Ilirskim pokretom? Bečki dvor,u strahu od jedinstvenog nastupanja južnih Slavena-Slovena unutar monarhije,zabranio upotrebu ilirskog imena!! Moraš znati-a možda i znaš ali ne spomenu-,da poslije zabrane -hrvatski narodni preporod se nastavlja,a ustanove će se nazivati hrvatskim.Tako se 29.studenoga/novembra/ 1874 godine,po prvi put pojavljuje ime hravtska-i promjena imena Matice Ilirske u Maticu hrvatske!! Uvaženi ,opet sa velikim početnim slovom “B”-tvoja sudbina Bjeladine,ovo su istine-koje ti nevješto pokuša da karikiraš-još gore od toga povezuješ za Kumrovecom-4S-mama2 i td i ts? Zašto? Je li to posledica mržnje tvoje-tvog oskudnog znanja prilikom opismenjavanja na Višoj pomorskoj školi gjde si-kako priznade-studirao i završio Politčke nauke-kupujući diplomu kod profesora nautike! Kod ovakvih ocijena-da li si pomislio na nekoga iz tvoje porodice ,da i on nije ,slučajno.trgovao znanjem.Ja tvrdim da takvih u tvojoj porodici nije bilo-no ti posumnja i u svoje-njih?!
  Uvaženi Bjeladine,zapiši-ako nemožeš zapamtiti,da sam ja naslednik-unuk Đurovića/knjiga Don Nika Lukovića i prof Vinka Đurovića/ koji je kupio kuću od porodice Don Brničevića 1919 godine! Da li je bio katolik-pravoslavac i neko treći nije važno! Važno da za njega stari prčanjani su govorili da je pošten i čestit čovjek kao i svi njegovi potpomci! Batali se prebrojavnja-i suviše si naivan -ima ti po kome doći-zar ne?
  Kao pomorac,nauči da se varoš Bileća i rijeka Trebišnjica/izvire ispo Bileće/ nalazi u Hrecegovini-a ne u Šumandiji! Čemu tvoja podmetanja i falsifikovanja kada je ko šljegao u Boki? Čuvaj mi oca i majku-kao što ja čuvam tvoju porodicu! Ako ti odgovara-ne prijetim ti-lako ću ja napisati tvoje puno ime i prezime i sve ostalo! Prekini sa samoubilačkim tiradama-da ne kažem nešto teže i istinitije kada si u pitanju ti i tvoje ponašanje! nastojaću da u budće ne pominjem tebe i tvoje nebuloze-ali to podrazumijeva da se kloniš laži-mrž
  nje i svega što nije nikada bilo svojstveno tvojoj užoj i široj porodici! Nije ovo prijetnja-nego molba! Ako ti ne odgovara nastavićemo,u okviru normi koje je propisao ovaj Portal !!!
  Da nebih ostao nedorečen,ja ostajem pri ocijeni o formiranju Matica i Matice crnogorske-jer to je istina-koja ne spominje niti dovodi u vezi regione/Boku-Bokelje/ nego porobljene narode i bivše okupirane teritorije “Ilira”-južnih Slovena!!

 7. Ma pukni vise od zelje …………jer ovakve neznalice ne nadjoh ni u prvi osnovne a J….D…je zavrsio cak srednju zbirsku………….u Kumrovec(?).
  Da taj kvazi umjereni 4S ista zna procitao bi sta sam napisao Slavku o Matici Hrvatske,mada jos nemam odgovora, nego se javio ZBIR nasusni sa Prcanja sa kafanskim pripovjetkama.
  Da taj neuki penzioner ista zna rekao bi mi/nam da biblioteka matice srpske raspolaze sa cak 800 hiljada knjiga ………
  Normalno da bih mu ja onda odgovorio da je pola nama maznuto ….sto on dobro zna da je sitina, pa je mozda osjetio zamku….
  Cak sumnjam da me je neko /vjerujem Bosko Doncic/ prospijao, ali sta ima veze i onako bi me uhvatio ka’onoga sudiju ……… hehehehe.
  Pitanje cemu sluze Matice drzava moze postaviti samo iscucali penzioner.
  Koliko se uspalio/izlapio, vidimo i po tome sto stalno spominje kneza Mihovila iz Humske zemlje i “podanika” kralja Tomislava iz 925 godine(X vijek),
  Ne shvaca avetinja da pisei o Hrvatskom Knezu iz 925 godine kad se za njegove “umjerene” srbe nije ni znalo da postoje jos punih 275 godina.
  Crna Gora ima potrebu za Maticom crnogorskom iz svih poznatih razloga,
  a kao prvi iz prostog razloga jer su joj “umjereni “srbi pokusali stoljecima izbrisati istoriju. Mora se crnogorski narod nauciti svoje istine.
  Pisi Jole PROPALO>
  Ne volim da pisem o tome ali kad imas posla sa ovakvim poltronom i neznalicom podanici Boke su bili: “rimski robovi”,” robovi cak i cara Dušana i Nemanjica”;” a sto se tice da su bili robovi na mletačkim galijama” jesu ali samo pravoslavni zivalj. Ostala je ljaga na Vatikan i Mletke zbog toga i sigarn sam da ce se Papa jednog dana izvinuti pravoslavcima Boke za sve sto su u ime “vjere” cinjeli svojoj braci po Hristu..
  Da je Jole bar nacuo kad nije nista citao za zivota, za prevode Pok.Slavka Mijuskovica knjiga Inkvizicije koje se nalaze u Dubrovackom arhivu
  znao bi da su po godinu dana veslanja na galije, dobijali pravoslavci koji su se usudili da idu pod Ostrog na milost Svetom Vasiliji Ostroskome.

  A koliko “umjereni” zbirski penzioner 4S+mama2 pokazuje licemjerrstvo “velicanjem” crnogoraca sa kojima nema nista zajednicko.
  Provjereno da mu je …..bila katolkinja Djurovic, a samo poreklom sa Nu Bogati, a otac Vlah koji se 1918 godine spustio iz Sumadije na Prcanj.
  Blazen Isus i Marija!!!

 8. Gigo kućo,je li me još ko vidio u prvi red sem tebe i tate-jer sam sjedao u osmi red lijevo gledajući odozgo? Moj sinko,čika Jola je biografija davno napisana i budi siguran neć mu je ispravljati naslednici četničko-ustaške ideologije koja traje sa prekidima-reci tati-od 1941 do potonjega tatinoga ti rata do1995 godine!! Takođe,reci tati da se tatin kraj-konac zove Dejton?Poljubi mamu u ime moje i zahvali joj što je rodila i….. o trošku tatinome! Pogodi sinko kako tise tata zove?

  Gigo,znaš li da kucaš na računar i latinicom! Pokušaj,jer sa tatinim pismom,liši Bugarske,niđe u svijet ne možeš niti te ko razumije i čita-pa ni u Biograd đe je ćirilica završila u Biblioteku Srbije-okle isćeraše onoga direktora!! Ljubi Gigo tatu u g….slatku!!!

 9. Pucam od želje da saznam što je to i čemu i u koje svrhe služi,recimo, Matica slovačka ili Matica češka,ili Matica hvatska,ili Matica srpska?? Nažalost ne saznah-ali ukabulih po barbarski-iliti govoreći jezikom podanika kneza Mihovila iz Humske zemlje i podanika kralja Tomislava iz 925 godine(X vijek),da se Matice formiraju onamo đe živi narod bez države-domovine,usput porobljen,kao sluge sluginih gospodara-pa im treba radi kulturnog i svakog drugog opstanka Matica?! Ali ne mogu se čudu načuditi-da domovina moje pokojne Majke i time i moja-usto rodna-Crna Gora ima potrebu za Maticom crnogorskom? Dakle,poznato i doma i ispred doma i u Svijetu i u Europi da je Crna Gora 27.priznata nezavisna i suverena zemlja (Berlinski kongres),i da njeni podanici nisu nikada bili: “rimski robovi”,”sluge cara Dušana”;”robovi na mletačkim galijama”; “bečki konjušari”;”turski kmetići” itd i ts!! U vezi sa tim,nameće se pitanje-pa zašto i Francuska,Engleska,Njemačka,Italija,Austrija,Rusija i druge evro-svejtske zemlje nemaju ,recimo,Maticu rusku;Maticu francusku itd i ts? Odgovor jednostavan-bez onoga Nu Bogati-Crnogorci nisu nikada ljubili ropstva lance-bili konjušari-robovi-kmetići i slično,što im je obezbijeđivalo slobodan razvoj-kako politički-državni tako kulturni i svaki drugi koji imaju sve krštene zemlje svijeta-a imala je bogami i Crna Gora i ima-na žalost mnogih-i DANAS!!! O ostalim nečijim galioštinama-bezobrazluku-mržnji-podmetanjima,nekom drugom prilikom na iste ili druge teme!!!

  • Чико Јоле у први сте ред били да гледате влашке и шопске игре из Београда. Виђели смо вас ја и тата.

 10. Ako već svoj medij pretenciozno nazivate “najpopularniji radio u Boki”,
  bio je minimalni red da pučanstvo i slušateljstvo kratkom crticom
  obavijestite da je preksinoć u sali Kulturnog centra gostovao popularni
  beogradski ansambl.
  Ne bi niko od vas očekivao da to unaprijed najavite, ali ste bar
  mogli po završetku fešte.
  A da je kojim slučajem gostovala “Besa” iz Podujeva, sedmicu dana
  unaprijed bi to bilo glavno izvješće u vašim “novostima”.
  Bože, podari malo više ljudske ljubavi u vašim srcima!

  • Poštovanje,
   ako bolje pogledate vidjećete da je unaprijed najavljeno gostovanje folklornog ansambla iz Beograda
   tekst sa plakatom je u rubrici kultura na ovom sajtu pod naslovom “Ivo Lola Ribar” folklorni ansambl na turneji po Boki
   takođe redovno smo najavljivali ovaj događaj u svakoj “Skalinoj škatuli”
   Savjet, prije nego postavite ovakav komentar dobro pročitajte i pogledajte sve na našem sajtu
   i naravno slušajte Skala radio redovno i bili bi o svemu na vrijeme informisani,
   naravno pozdrav sa talasa najpopularnijeg radija u Boki

   • Skala radio

    Moram da izrazim izvinjenje, što nijesam stigao da na Vašem Sajtu za datum 28. mart primijetim obavještenje,sa prikladnom fotografijom, koja
    obavještava građanstvo da BG ansambl gostuje po
    Boki po prikazanim datumima.
    Ugodno popodne.

 11. Nu Bogati Slavko,
  Matica crnogorska je NVO neprofitna, neovisna a osnovana je…..godine u ……………..a moze se izjednaciti sa Maticom Hrvatska u …………?
  Da li saradjujete sa Maticom Hrcatska i u cemu….ako ne bilo bi dobro da uspostavite odnose a siguran sam da bi vam i pomogli u radu?

  Matica hrvatska jedna je od najstarijih hrvatskih kulturnih ustanova. U njenim pravilima glasi da je “neovisna, neprofitna i nevladina udruga utemeljena za promicanje hrvatske kulture, a tijekom vremena, zbog svog je rada i neprekidnosti, postala nacionalna ustanova”.
  Latinski naziv za ovu ustanovu je Matrix Croatica.
  Osnovana je 10. veljače 1842. godine pod imenom Matica ilirska na prijedlog grofa Janka Draškovića, istaknuta političara i najstarijega člana hrvatskoga narodnog preporoda. Upravo će grof Janko Drašković biti prvi predsjednik Matice ilirske (nastale iz Ilirske čitaonice osnovane 4. kolovoza 1838.), i to sve do 1850. kada Čitaonica prestaje djelovati, a Matica se počinje osamostaljivati.
  29. studenoga 1874., godine Matica ilirska mijenja naziv u Matica hrvatska, a pretpostavlja se da je to bilo kao odgovor na naziv “Jugoslavenska akademije znanosti i umjetnosti” i zbog neprikladnih odnosa između Akademije i Matice[1].
  Najvažniji je i najveći nakladnik knjiga i časopisa u Hrvatskoj. U Središnjici i ograncima objavljuje više od stotinu knjiga svake godine, koje redovito odnose najvažnije hrvatske književne nagrade. Uz dvadesetak redovnih biblioteka, značenjem se ističe biblioteka Stoljeća hrvatske književnosti, u kojoj je objavljeno već sedamdesetak naslova. Središnjica objavljuje dvotjednik Vijenac, novine za književnost, umjetnost i znanost te književni časopis Kolo i Hrvatsku reviju.
  Osim izdavačke djelatnosti Matica hrvatska priređuje obilje najrazličitijih kulturnih i znanstvenih manifestacija; predstavljanja knjiga, znanstvene simpozije, okrugle stolove, stručna i znanstvena predavanja i rasprave, koncerte, kazališne predstave.
  I molim te pozdravi J….D…. siguran sam da je on clan umjereno PrcanjskoNjeguske Matice hehehhee
  Hvaljen Isus i Marija!!!

 12. Nesto obrcem po internetu…..pa radio Kotor i vidim da je sinoc u prepunoj dvorani kulturnog centra gostovalo renomirano kulturno-umjetničko društvo „Ivo Lola Ribar“ iz Beograda.
  Cudnovato…..na Skali ni pomena.Mora da pomenuti Kulturni centar nije u Kotor i da nisu salu napunili “podobni” Kotorani.Mislio sam da je svakome cast kad u njegovom gradu gostuju ansambli poput “Kola” ili “Ivo Lola Ribara”.Ocigledno Skali nije jer Kotorane dijeli na podobne i nepodobne ali na svu srecu samo na svoju stetu cini takve stvari.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].