Kulturno nasljeđe crnogorskog podmorja prepušteno organizovanim grupama pljačkaša i pojedinaca

4
nalaze, kradu i skupo prodaju

Veselin Mijajlović

Veselin Mijajlović

Pojedinci i nelegalne grupe se duže vrijeme na nezakonit način bave vađenjem vrijednih predmeta iz crnogorskog podmorja, koje potom organizovano iznose, krijumčare iz Crne Gore radi prodaje na međunarodnom tržištu za enormne iznose.

Na ovaj vid krađe već nekoliko godina ukazuje Centar za obuku ronilaca i podvodno deminiranje iz Bijele, podsjetio je za Skala radio Veselin Mijajlović, direktor ovog Centra.

Ukidanjem uredbe o obavljanju podvodnih aktivnosti u vodama Crne Gore, kao jedinog propisa koji je regulisao oblast ronjenja, pa samim tim i zaštitu podvodnih dobara, crnogorsko podmorje je postalo jedina oblast u Mediteranu u kojoj je kulturno nasljeđe pod vodom kao nacionalni interes, prepušteno organizovanim grupama pljačkaša i pojedinaca.

Oni su sa najmodernijom opremom opustošili mnoga hidro arheološka područja.

Nakon informacije Regionalnog centra iz Bijele da je ukinuta uredba i da ne postoji propis, crnogorska Vlada je 2013. godine donijela zaključak da zadužuje MUP da u što kraćem roku pripremi i dostavi Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o zaštiti i spašavanju.

Zakon je pripremljen, ali na žalost ni do danas uredba nije vraćena u sistem.

Kome je u interesu da se ne vrati i da na snagu stupi propis koji reguliše podvodne aktivnosti u Crnoj Gori treba provjeriti, smatra Mijajlović.

Nepovratnim nestajanjem ogromnog kulturnog nasljeđa iz našeg podmorja postoji opasnost da naša zemlja bude prepoznata kao pogodno područje za ove kriminalne radnje.

U Crnoj Gori ne postoji zakon za razliku od susjedne Hrvatske koja se tom problemu veoma uspješno suprotstavlja i oštro sankcioniše.

Mijajlović ukazuje da je naše podmorje veoma bogato ovim predmetima.

Na malom prostoru postoji veliki broj potopljenih brodova iz raznih istorijskih epoha sa dragocjenim predmetima koji predstavljaju neprocjenjivu vrijednost kao kulturno dobro koje mora biti pod zaštitom države.

Tokom petogodišnjeg istraživanja na prostoru u dužini oko 10 milja ronioci Centra iz Bijele su pronašli preko 20 potopljenih brodova od čega je potonulo 11 u periodu između IV i I vijeka prije nove ere.

Predmeti koji se nađu na potonulim brodovima starim preko 2.400 godina dostižu milionsku vrijednost na inostranim tržištima i aukcijskim kućama.

Tako vrijedne predmete crnogorskog podmorja, organizovane grupe podvodnih pljačkaša godinama na vrlo perfidan način vade i iznose iz naše države tako što ih prefarbaju da bi ih kupci iznijeli preko granice predstavljući ih kao suvenire kupljene u Crnoj Gori.

O ovome ne rijetko pišu strani mediji.

“Na ovu organizovanu krađu sam više puta ukazivao zajedno sa kolegama i još uvijek traje  procedura regulisanja ove oblasti kako bi se krađi zakonom stalo na put“, kazao je Mijajlović.

On je naveo primjer samo jedne amfore koja na crnogorskom tržištu košta između pet i deset hiljada eura, a kada se iznese na zapadno tržište ona je još puno skuplja.

Kada se takvo  kulturno nasljeđe jednom  iznese  onda se nikada ne može vratiti, u Crnu Goru,apeluje Mijajlović.

4 KOMENTARI

  1. Ali je podmorje crnogorsko? Ja mislio da je podgoričko, više je vrijeme da i obalu i more premjestite, đaole………..
    a ne tu nekakav prsli Kotor, pa Perast, pa H Novi, pa Petrovac na more, Pi………
    viđe li te nepravde !

  2. A ko smatra potopljene brodove i teret koji su nosili bilo zašto osim kao mjesto za ribolov ili vađenje interesntnih i cijenjenih predmeta. Sada, kada se navedeno , sve više cijeni kao turistička ,ali, prije svega, trgovačka atrakcija, prisjećamo se, i dajemo do znanja, da takvih pozicija u priobalju CG ima preko 22.One su više nepoznanica za stanovnike CG nego za tursite ili druge „ korisnike „.Nijesmo bili u stanju da zabranimo sidrenje u njihovoj blizini, a ronjenenje slabo ko kontroliše. Susjedna Hrvatska je takve pozicije ogradila gvozdenim kavezima, „ pa ko voli neka izvoli „,da gleda ili slika, uz dozvolu i naplatu uživanja.Mi, bar po onome što čitamo ili slušamo, očekujemo mnogo veće prihode po osnovu eksploatacije nafte sa dna Jadrana, nego od prihoda podmorskih nalazišta ljudskih umotvorina. Pa čemu onda briga o njima.

  3. Država , zakoni? Uprava za zaštitu kulturnih dobara što radi godinama? treba li još nabrajati naš nemar, nerad, nebrigu.
    Ovo je zločin zaista bez kazne.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]