Kumburović: Poštovanje pacijenta i uvažavanje njihovih prava sa fokusom na preventivu

6
dr Igor Kumburović

dr Igor Kumburović

dr Igor Kumburović

Kotorski Dom zdravlja odlukom ministra zdravlja Budimira Šegrta dobio je novog direktora dr Igora Kumburovića koga su na ovu dužnost opredijelili stručni, moralni i ljudski kvaliteti, kako je izjavio ministar Šegrt.

Za Program i ciljeve rada Doma zdravlja koji građanima pruža primarnu zdravstvenu zaštitu Skala radio je pitao dr Kumburovića.

Dom zdravlja u Kotoru će zadržati lidersku poziciju među ustanovama primarne zdravstvene zaštite u Crnoj Gori, pružajući zdravstvene usluge visokog kvaliteta primjenom savremene medicinske opreme.

Odgovorićemo, kazao je Kumburović, na 90% svih izraženih zdravstvenih potreba stanovništva, a samo 10% naših korisnika će biti upućeno na viši nivo zdravstvene zaštite i značajno će biti pomjeren fokus na preventivu.

Dr Kumburović će raditi na ovoj novoj dužnosti, budući da je i hirurg u kotorskoj Opštoj bolnici, vođen, kako je kazao, opštim strateškim ciljevima koji podrazumijevaju unaprjeđenje preventivnih zdravstvenih usluga, kvalitet zdravstvene zaštite i bezbijednost pacijenata, promociju zdravih stilova života, stalnu edukaciju zaposlenih i usvajanje novih profesionalnih vještina.

Takođe je programski i profesionalni cilj direktora Doma zdravlja u Kotoru stalna edukacija zaposlenih i usvajanje novih profesionalnih vještina, kao i stalno unapređenje službe kućnog liječenja sa akecntom paliativnog zbrinjavanja, adaptaciju i opremanje Doma zdravlja, izgradnju stambenih jedinica i dodjelu povoljnih stambenih kredita.

Kumburovića smo nadalje pitali koliko je ostvarljivo od ovog što je novi direktor ambiciozno postavio i da li u ovom trenutku kotorski Dom zdravlja kadrovski, stručno, prostorno i materijalno odgovara visoko postavljenim ciljevima.

Većina od pomenutih programskih ciljeva je po riječima Kumbirovića ostvrljiva, a Dom zdravlja je postavio svoje standarde i već je prepoznat kao ustanova koja je nosilac primarne zdravstvene zaštite u okruženju.

Budući da je Kotor grad tranzitnog turizma, posebno nautičkog, kada u jednom danu primi i po nekoliko hiljada turista, Dom zdravlja je spreman i za takav izazov, to jest da odgovori sve većem prilivu stranih turista.

“Trudićemo se da turisti prepoznaju Kotor kao jednu stabilnu destinaciju, a Dom zdravlja spremno dočekuje turističku sezonu, opremljen adekvatnom medicinskom opremom i kadrom. Tokom ljeta u službama izabranih ljekara za odrasle, djecu i žene, radiće turistička ambulanta u dvije smjene, a po potrebi će se i produžiti radno vrijeme”, naveo je on.

Prvih dana stupanja na ovu dužnost, dr Kumburović je obišao i ambulante Doma zdravlja u Risnu i Radanovićima.

U Risnu je problem krova na zgradi zbog čega su neke prostorije neupotrebljive.

U  toku je postupak izbora izvođača radova kako bi se krenulo sa renoviranjem ovog objekta.

Za sam Dom zdravlja u Kotoru u toku je izrada elaborata za nabavku novog agregata, budući da je dosadašnji star preko 30 godina, a ambulanta u Radanovićima je u dobrom stanju i tamo je smješten doktor sportske medicine, kao i fizikalna medicina i rehabilitacija.

Kumburović nadalje planira specijalizacije mladih ljekara Doma zdravlja nakon što je pregledao starosnu strukturu.

Trenutno je jedan ljekar, pedijatar na specijalizaciji.

Poštovanje pacijenata i pravičnosti uvažavanje njihovih prava odsustvom bilo kakvog oblika diskriminacije i fokusiranje na pacijenta da u svakom segmentu procesa rada dobije potvrdu poštovanja vlastitog integriteta i bezbijednosti, biće vodilje rada novog direktora Doma zdravlja u Kotoru.

6 KOMENTARI

  1. Cestitam doktoru. Naravno, mladi i ambiciozni ljudi treba da budu na visokim funkcijama. On je primer lekara, radan, posvecen, komunikativan i otvoren za saradnju sa pacijentima. Svaka cast. Za njega samo reci hvale. Bravo doktore!

  2. A gdje će nam bivši direktor Dr Stjeplević ako izgubi mjesto Gradonačelnika. Predugo se ovo mjesto čuvalo za njega.

  3. Čestitam od srca za ovaj milsim baš dobar uzbor za direktora Doma zdravlja, Doktor Kumburović je mlad i perspektivan pun energije i znanja.Pun je strpljenja i lijepe riječi ja sam se uvjerio u to jer sam bio njegov pacijent u bolnici još kad je bio a evo baš me raduje što čujem danas da neće napustiti mjesto hirurga.
    Živio!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].