Kvalitet rijeka: Najugroženiji donji tokovi Morače, Lima i Ibra

0
Nevenka Tomić

Crna Gora se ne može baš pohvaliti da nam je čistoća rijeka na najboljem nivou, saopštila je načelnica Odsjeka za kvalitet voda Nevenka Tomić.

Kad je riječ o negativnostima koje utiču na kvalitet voda, Tomić ističe neprečišćene otpadne i industrijske vode koje ulaze u rijeke, otpad koji se odlaže u korita i na obale rijeka, te eksploatacija pijeska, krivolov…

“Tu su i nelegalna i neplanska gradnja na obalama rijeka. Ispitivali smo prošle godine kvalitet 20 rijeka. Donji tokovi Morače, Ibra i Lima su najugroženiji. Što se tiče Morače, naše postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ne funkcioniše, mali dio prečišćava. Bijelo Polje i Berane nemaju to postrojenje, kao ni Rožaje”, rekla je Tomić za TVCG.

Ipak, kako je rekla, u odnosu na raniji period napredujemo kad je u pitanju kvalitet voda.

“Nikšić je ugradio postrojenje, svi gradovi će to morati po evropskim direktivama”, rekla je Tomić.

Govoreći o uticaju malih hidroelektrana na rijeke, Tomić je rekla da one utiču na kvalitet, ali da ostavljaju posljedice na biodiverzitet.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].