Kvalitet vazduha na primorju dobar, na sjeveru koncentracija čestica varirala

0

 

Podaci sa automatskih stanica za praćenje kvaliteta vazduha u okviru Državne mreže, pokazuju da je primorskoj oblasti (odnosi se na stanice koje se nalaze u Baru i Kotoru), kvalitet vazduha bio veoma dobar i da nije bilo prekoračenja graničnih vrijednosti nijednog polutanta, saopšteno je iz Agencije za zaštitu prirode i životne sredine.

U centralnom i sjevernom regionu koncentracije PM10 čestica su varirale tokom dana.

Prema posljednjim podacima sa mjernih stanica, od 17 sati koncentracija PM10 čestica iznosi: u Pljevljima 229.6µg/m, u Podgorici 61.6 µg/m3, u Bijelom Polju 85.1 µg/m3 i u Nikšiću 56.8 µg/m3.

Najveće, maksimalne koncentracije izmjerene tokom jučerašnjeg dana su: u 22 časa u Pljevljima 399.4µg/m3, u 23 časa u Podgorici 472.9 µg/m3, u 18 časova u BijelomPolju 101.7 µg/m3 i u 11 časova u Nikšiću 320.7 µg/m3.

Minimalne, najmanje izmjerene koncentracije tokom jučerašnjeg dana su: u 15 časova u Pljevljima 74.5µg/m3, u 15 časova u Podgorici 35.9 µg/m3, u 8 časova u BijelomPolju 45.7 µg/m3 i u 16 časova u Nikšiću 19.51 µg/m3.

Preporuke Instituta za javno zdravlje:

Visoko zagađenje vazduha (satna koncentracija PM10 čestica između 90 i 180 µg/m3):
preporučuje se svima, a naročito osjetljivim grupama stanovništva (djeca, trudnice, stari, hronični bolesnici) da smanje boravak na otvorenom, naročito u blizini prometnih saobraćajnica kao i za vrijeme prisutnog dima i magle u vazduhu.

Treba ograničiti izvođenje fizički zahtjevnih aktivnosti pri kojima se diše brze ili dublje (trčanje, vježbanje i sl.) na otvorenom.

Veoma visoko zagađenje vazduha (satna koncentracija PM10 čestica veća od 180 µg/m3):

preporučuje se svima da izbjegavaju boravak, a naročito izvođenje fizički zahtjevnih aktivnosti pri kojima se diše brze ili dublje (trčanje vježbanje i sl.) na otvorenom do poboljšanja kvaliteta vazduha.

Na osnovu prognostičkog materijala polje visokog vazdušnog pritiska će i naredna dva dana definisati vremenske prilike u našem regionu.

Ne očekuje se ni jačanje vjetra, pa će i dalje biti uslova za temperaturne inverzije što će pak uslovljavati povećanu koncentraciju zagađujućih materija odnosno PM čestica u najnižim djelovima kotlina sjverne i centralne Crne Gore.

cdm

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]