Kvintet Stretto u režiji KC „Nikola Đurković“ svirao bez publike

18

Koncert klavirskog kvinteta Stretto u koncertvoj dvorani kotorske Muzičke škole „Vida Matjan“ – crkvi Svetog Duha održan je u srijedu 6. februara ove godine.

Interesantno je da je organizator koncerta Kulturni centar „Nikola Đurković“, ali ne u svom prostoru.

Tamo, kako saznajemo, uslova za održavanje ovakvih i sličnih manifestacija nema. Centar je zapušten. Krov prokišnjava na više mjesta. Velika dvorana je gotovo neupotrebljiva. U biblioteci se knjige pokrivaju najlonom. O tome menadžment ne vodi računa i ne preduzima ništa. Ni resorni sekretarijat u čijoj je to nadležnosti.

VD direktorice kotorskog Kulturnog centra, koja tamo stoluje momo zakona i Statuta ustanove, zahvaljujući isključivo činjenici što je vjenčana kuma predsjednika opštine Vladimira Jokića, želi da pokaže Kotoranima i svojim partijskim kolegama da ima neograničenu vlast i da može da radi što joj se prohtije. Zbog toga se dešavaju koncerti na zatvorenom i otvorenom i neke druge manifestacije koje prirodno pripadaju ustanovama koje imamo u gradu i koje imaju dugu tradiciju. Ali, zbog toga i prisustvo malog broja posjetilaca na predstavama koje služe za ličnu promociju.

Ovoj od prije neku veče prisustvovalo je nešto više od prsta na jednoj ruci. Vidi se to na fotografiji koja je objavljena na fejsbuku a poslata Skali da da objavi kako bi je vidjeli i oni koji ne koriste društvene mreže.

Poenta priče nije što je jedna iz kvinteta kćer jednog od visokih funkcionera Demokrata Velizara Kaluđerovića, mada se može i tako razumjeti. Nije prvi put da ovaj sastav dobrih umjetnika, ali jasno je ne zbog toga, gostuje u našem gradu. Vd direktorice mimo zakona samo ispunjava zadatu normu. Jasno je svima da je ništa drugo ne interesuje. Ni nju ni Savjet kojim ona upravlja i za koji je glasno kazala da je ne interesuje što oni misle. Većinski, razumije se.

Pitanje je zašto se i dalje dozvoljava da nesposobno rukovodstvo kreira kulturnu politiku grada? Zašto konačno neko ne reaguje i zaustavi poharu u kulturi koja traje skoro dvije godine? Ostalo je valjda kotorskog duha i one lijepe lirske note i duhovnosti u još po nekom u ovom raštimovanom vladajućem koalicionom orkestru sa oštećenim dirkama i pokidanim žicama? A možda ipak i nije?

Nije nam drago, zbog umjetnika koji su nam u goste došli s dobrom namjerom da svoj muzički kvalitet podijele sa nama, da ih Koncertna dvorana Muzičke škole dočeka prazna. Umjesto da crveni organizator Kulturni centar „Nikola Đurković“, stidi se i crveni Kotor. I treba kad je dozvolio da ga ovako čereče.

Zaboraviće se sramota brzo. Baš kao što su se zaboravljale brojne koje su stizale sa ove adrese u minule dvije godine.

Valjda će neko pitati vd koliko je platila koncert novcem građana Kotor? Koliko je karata prodato, a znamo da je jedna ulaznica koštala 5 eura. Da li je prodata jedna ili nijedna karta? Ko će da odgovara za još jedan fijasko u režiji kotorskog Kulturnog centra? Vjerujemo da neće niko, jer nije ni do sad za mnogo krupnije propuste.

* * *

A evo kako je kotorski Lokalni javni emiter objavio vijest o gostovanju kvinteta STRETTO

Vidi se orkestar ali ne i prazna dvorana

KLAVIRSKI KVINTET “STRETTO” NASTUPIO U KOTORU

http://www.radiokotor.info/radio/index.php/78-lokalne-vijesti/23668-klavirski-kvintet-stretto-nastupio-u-kotoru

Koncert klavirskog kvinteta STRETTO, u organizaciji kotorskog Kulturnog centra “Nikola Đurković” održan je sinoć u crkvi Svetog Duha, koncertnoj dvorani kotorske muzičke škole „Vida Matjan.”

Ljubitelji klasične muzike uživali su u u maestralnom izvođenju Dvoržakovog Kvinteta za klavir i gudače u A Duru, Op. 81, kojim su pijanistkinja Milena Nikočevic, violinistkinje Eleonora Nikolić i Milena Vuković, violistkinja Mirjana Jovanović i violončelista Lazar Bubanja očarali publiku,

Izvođenje Dvoržakove kompozicije bilo je u rangu nastupa virtuoza na najeminentnijim evropskim scenama.

Klavirski Kvintet u A duru, jedno je od najtežih i najodgovornijih djela ovog žanra,
u kome su se veličanstveno ukrstili kvartetski instrumenati sa klavirom i među sobom.

Aplauzi nakon izvođenja svake kompozicije najbolje govore o uspješnoj interakciji izvođača i publike.

Klavirski kvintet “Stretto”, oformljen je 2017. godine.

Koncert u crkvi Svetog Duha bio je njihovo drugo gostovanje pred kotorskom publikom, a u okviru Muzičkog programa Kulturnog centra “Nikola Đurković”.

(JU Kulturni centar “Nikola Djurković” Kotor)

18 KOMENTARI

 1. Eto, pa neka daju 500.000 eura radio Kotoru iz budzeta. Jesu li to novinari? Da li ih je sramota nazvati same sebe novinarima? Jesu li ikad poslali ikoga da dođe slikat i vidjet dešavanje ili samo objave ono što im ispinuju mladi i talentovani iz kc? Sada neka zovu Mariju Burger da im dođe u goste i da opravda pare koje je bačila. Garant može nać neko logicno objašnjenje zasto nije bilo publike. Ma ne, bilo je, nego ne treba uvijek vjerovati sopstvenim očima. To se nama učinjelo zbog prelamanja svjetlosti da je u publici bilo 8 ljudi. Bilo je tu puno više. Jedno 5-6 stotina, dupke puna sala.

  • Još Nam fali i italijanština kaputaša,
   Jovana Martinovića, uz svo uvažavanje Njegovog životnog opusa.
   Nećemo udesno sa serenissimovcima i
   reakcionarima rotari kluba.
   Lukava lacmanština i trkeljanje
   kotorskijeg konzervativista, ne
   doprinosi suživotu i prosperitetu, uprkos Maskenbalštini i
   Karnevalštini, propalih i izkompleksiranih buržuja….

  • Nema potrebe, sve muzičke želje
   imano u EVERGREEN-u.
   Muzičku školu smo pasali, ali ne zovu više
   na interne časove, ka’ nekad!.
   Ne treba ići na kocerte umišljenih!
   Tj. izmišljenih mediokriteta i
   hvalisavaca.
   Plavi zubic ON, buffer + WI Fi!
   trala la la LA, baba se na-ple-sala !

 2. ..da bi se insanajvan privikao na preoobuvanje iz opanaka u salonske crevlje..U vremenu”Kvintet Sretto”-kad se zemlja “okreće”-i vrće točak istorije..u NATRAG..kroz povratak sašlih na zemlju sa obližnih stabala-nazad na ista-…ekološki čistih prašuma-njihovih staništa?

   • …kaj bi Njegoš rekel:majmun sebe gleda u ZRCALO!
    Vjeruj mi martin..nisam ti ja kriv što te osobeno ZRCALO nije nikad prevarilo…daoače!

    • ME.EDU stari i nepristojni, ostavi se vrjeđanja ljudi. Ne ide to uz tvoje godine.
     Reče mi jedan tvoj poznanik da godinama nisi plaćao ELEKTRIČNU ENERGIJU, jer si navidao sat po sopstvenoj želji. Poželjno bi bilo da izvadiš listing i da ga dostaviš uredniku, da bi se poštovani čitaoci našeg portala uvjerili u tvoju “nevinost” ili obrnuto.
     Nije od preše, možeš u narednih pet do šet dana.
     Vidiš Martine sa kakvim mi imamo posla i sa kime se dopisujemo.

     • Tip je svakako za razmatranje Moj grad!
      Ponavlja stalno djelove svojih lucidnih recenica.
      Da nije otrovnog jezika da imas neki drugi odnos. Ali malo koja otrovnica sikce kao on.

  • Jole oli Ti je jezik dugačak, kao rep o’ mačaka.
   Veži na njega konzerve , pa landaraj
   naokolo, kokolo- pirikolo.
   Imao si i Ti salon iza tapazz vrata, đe si
   slušao radijo Beograd, kaffe ku.varicu i
   kurira potrčkarala.
   Stojadina si vozio, a sada si ala piede.
   Dosadilo Ti je bilo, pa si i sam potrčkao
   knezu Vladanu, kojem si za zabavu služio, kao paž i kočijaš, a čaktarom Te vabio , ko go veče iz štale….
   Torbicu odavno ne nosiš, a ima si lijepe pisaće UNIS i Olimpiu, makinjete, sa
   ribbon-ima i “bomb”-onima u magacinu!
   Specijalne diverzantske komplete i
   šifrovnike, i jedini vojnu tel. liniju sa
   specijalnim telefonzinom, samo si Ti koristio!
   Sve to prije informazione tehnologije,
   dobro se drziš, nisi škadio, iako si
   dosadio ,svima , ka’ čiraš.
   Smanji doživljaje….

 3. Pet izvodjača i osam slušalaca. Da su svi od njih trinaest aplaudirali , ne bi se čulo do vrata dvorane. Ne ispitujuči virtuoznost izvodjača i samu kompoziciju, osjeća se jad kulturne scene Kotora. Ako su izvodjači podijelili dobit od silnih ulaznica , nisu mogli ni poštenu večeru pojesti, a kamoli platiti put i spavanje. Zato mi to sve plaćamo

 4. I ko je tu kriv? KC sto organizuje ili narod sto ne dolazi. Ima mnogo slucajeva gdje muzicka skola organizuje koncerte i onda tjeraju zaposlene da prisustvuju koncertu. I sto cemo sada?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je skala@t-com.me.