Labudovim jezerom doplovila fešta od teatra za đecu

5
predaja ključeva u sigurne ruke

Sa otvaranja

Spektaklom u čaroliji baleta, ritma, muzike, svijetla vatrometa i na kraju kiše pod zvonicima katedrale Sv Tripuna tačno u 21 sat otvoren je 20. Kotorski festival pozorišta za djecu.

Uz univerzalne poruke pobjede dobra nad zlim u vatrometu energije, boja, kostima, scenskih efekata glumci na štulama, ali i balerine i baletani savremenog baletskog i glumačkog nerva ispričali su “Labudovo jezero” na jedan nov način jezikom koji svi razumiju.

Predstavom “Bilo jednom jedno… Labudovo jezero” teatra La Terra Nuova iz Peruđe, krenula je fešta za najmlađe u čijim su rukama ključevi starog Kotora, prvih deset julskih dana.

Tradicionalno, predajući ključeve Krstu Kustudiću učeniku petog razreda OŠ “Narodni heroj Savo Ilić” iz Dobrote, Marija Ćatović gradonačelnica Kotora kazala da je u protekle dvije decenije Kotorski festival stekao status najznačajnije pozorišne manifestacije  za djecu na ovim prostorima i dobio internacionalni karakter.

Festival je postao ne samo sastavni dio kulturne ponude grada, već i jedno od obilježja njegove prepoznatljivosti.

Kotor će sljedećih deset dana biti grad djece, a njegovi trgovi i pjacete  postaće razigrane scene za još jednu bajkovitu priču u kojoj će uživati djeca i mladi kao i svi ljubitelji pozorišnog života, kazala je Ćatovićeva.

Primajući ključeve, simpatični i vedri Krsto je u ime djece Kotora obećao gradonačelnici i svima odraslima da ne brinu ništa i da će đeca čuvati Kotor, kao što su ga svih dvadeset festivalskih godina čuvala,  da ga niko ne može napasti, ni s kopna, ni s mora, ni gusari, ni ajduci.

Krsto je pozvao djecu sa svih strana u prelijepi  Kotor.

Na svečanom otvaranju djevojčice i dječaci su pjesmom poručili da je “u Kotoru njihova fešta pa nek se pjeva nek se igra ko ne pjeva iz Kotora nije”.

Njihov junak, reditelj i direktor Fondacije Kotorski festival pozorišta za đecu Petar Pejaković pozdravio je najmlađe i brojnu publiku na trgu ispred Katedrale i sve skupa pozvao na festival bogatog programa uz 15 predstava u zvaničnoj konkurenciji sa preko 280 učesnika iz 18 zemalja sa tri kontinenta, uz brojne prateće programe i radionice za djecu i sa njima.

Kotorsko kulturno ljeto Kotor Art i ove godine počelo je Festivalom pozorišta za đecu.

Krsto Kustudić poručio gradonačelnici da je grad u sigurnim rukama
aplauzi nijesu prestajali
bez komentara
Fantazija
igre i ples
majstorije na štulama
maske pune mašte
predstava oduševila
razigrani italijanski ansambl
spektakl na pjaci od katedrale
svega je bilo na sceni
veče za uživanje
za aplauze
za pamćenje
aplauzi za kraj sjajne predstave

5 KOMENTARI

  1. Tako je to kada rade meštri od svoga zanata.Trebalo bi tako za sve fešte da ih organiziraju oni koji umiju i kojima je struka a ne po našemu običaju svi sve znamo i umijemo.A najviše lajati i ogovarati i ne činjeti ništa.

  2. Lijepo ih je viđeti vala na sve pjacete. Neka sada reču jeli Kotor mrtvi grad.Bože mi oprosti,a ne može se stat od konfužiona.

  3. Ako se po jutru dan poznaje onda će festival biti pravi. Bravo za sinoćnje otvaranje. Sve je bilo izvanredno.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]