Lajčak: Upozorenja iz Brisela da se ozbiljno shvate

3
Miroslav Lajčak

Upozorenja koja stižu iz Brisela ovih dana su dobronamjerna, ali treba da se ozbiljno shvate, jer od toga u kojoj mjeri Crna Gora poštuje upozorenja iz Brisela, zavisi njen put u Evropsku uniju, kazao je specijalni predstavnik Evropske unije Miroslav Lajčak.

Istakao je da je za napredak saradnje predsjednika i Vlade, neophodna saradnja opozicije i partija na vlasti.

Lajčak za TVCG kaže da je dvomjesečna kohabitacija novo iskustvo za Crnu Goru.

“Evropska unija prati situaciju u Crnoj Gori i važno je da svi politički akteri poštuju vladavinu prava, demokratske principe i da zajedno pronađu održiva rješenja za aktuelna pitanja. To treba da se dešava u institucijama koje su za to formirane i u atmosferi uzajamnog poštovanja”, kazao je on.

Smatra da u parlamentu treba da se traže rješenja koja vode zemlju u napredak.

“Ako Crna Gora želi da postigne napredak u saradnji predsjednika i Vlade, saradnja opozicije i partija iz vlasti će biti neophodna, posebno kada je riječ o evropskim integracijama, jer to je nešto što je bitno za dobro građana Crne Gore. Zato je ključno da obje strane ulože napore kako bi sistem funkcionisao i kako bi bilo jasno da se zemlja vodi u pravcu Evropske unije”, kazao je Lajčak.

Govoreći o setu tužilačkih zakona čije usvajanje je za sada odgođeno, podsjetio je da je Crna Gora lider u regionu i jedina zemlja koja je otvorila sva poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom.

“Raduje me da je nova Vlada stavila integraciju u Uniju kao svoj prioritet. Sada je bitno da se ono što je u dokumentima pretvori u konkretne korake. Zato je bitno da se zakoni donose u javnoj i konstruktivnoj raspravi i saradnji sa EU i EK i ako je potrebno sa Venecijanskom komisijom. Jako je bitno da istaknem da reforma pravosuđa napreduje,a ne nazaduje i da se postojeći mehanizmi nadograđuju i usavršavaju. Upozorenja koja stižu iz Brisela ovih dana su dobronamjerna, ali treba da se ozbiljno shvate, jer od toga u kojoj mjeri Crna Gora poštuje upozorenja iz Brisela, zavisi njen put u EU“, kazao je Lajčak.

Kada je riječ o pandemiji virusa korona, naglasio je da je Evropska unija doživjela zemlje Zapadnog Balkana kao svoj prioriet.

“Upravo danas Evropska komisija je potpisala ugovor o nabavci još 500 miliona vakcina i ja sam siguran da će dio tih vakcina dati i Crnoj Gori. To je drugi ugovor sa kompanijom Moderna. Ja vjerujem da će taj proces krenuti što prije”, kazao je Lajčak.

On je kazao da pandemija nije usporila dijalog između Beograda i Prištine.

“U aprilu prošle godine dijalog je bio zaustavljen gotovo za dvije godine, ali mi smo uspjeli da ga vratimo na kolosjek. Uspjeli smo da se da se dogovorimo sa obje strane da se potpiše jedan pravno obavezujući sporazum koji će odgovoriti na sva pitanja. Postigli smo dogovor oko prvih tekstova o tom procesu, tako da kovid situacija nije bila prepreka za dijalog. Očekujemo nastavak nakon formiranja vlade na Kosovu”, kazao je Lajčak.

Istakao je da ne očekuju da će sve ostati isto u tom dijalogu jer Kosovo dobija novu Vladu i premijera.

3 KOMENTARI

 1. Ma što ovaj sve napriča iz klaustofobičnog Brisela, kade ga ovizi ne bendaju?
  Ni abera odole ka njima nema, prije
  će se oni rasprcat, kà Austrougari, nego da će iko uljeći njima, normalni im ne vjeruju puno, a evo i ovi novi taktiziraju !
  Astra zenka nije dovoljno dobra, Sputnjika malo ima, kinezi su na čekanju, a ova nastupajuća “sezona” se ni ne pominje!
  Kašičicari sade dijele vakcine kao šipke ,
  a ošpedali puni, a pari se da će i ćimiteriji
  biti aktuelniji !
  U Petkoviće se ne piska ?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].