Laković-Drašković: Crnoj Gori prijeti klauzula balansa

0

Ukoliko crnogorske vlasti usvoje prijedloge izmjena Zakona o tužilaštvu i Zakona o Specijalnom tužilaštvu vrlo vjerovatno će Evropska komisija početi da razgovara o formalnom aktiviranju klauzule balansa, upozorila je doskorašnja pregovaračica za poglavlja 23 i 24 i bivša pomoćnica ministra pravde Marijana Laković-Drašković.

Klauzula balansa značila bi zaustavljanje pregovora o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji, a Laković-Drašković takvu mogućnost naslućuje zbog sadržaja saopštenja šefice Delegacije EU u Podgorici Oane Kristine Pope, koja je prije nekoliko dana upozorila na mogućnost nazadovanja naše zemlje u pravosuđu.

“Predloženim izmjenama zakona o državnom tužilastvu evidentno je da je dovedena u pitanje Ustavom garantovana samostalnost tog organa, koja je upravo važećim zakonom obezbijeđena kroz sastav Tužilačkog savjeta”, objašnjava Laković-Drašković za Pobjedu.

Prijedlog zakona o tužilaštvu za organizovani kriminal i korupciju, kojim će biti srušen Zakon o Specijalnom tužilaštvu, iako mimo promjene imena ove institucije nema značajnijih izmjena, može dovesti do nesagledivih posljedica, ukazuje ona.

Stupanjem novog zakona na snagu, kaže Laković-Drašković, glavnom specijalnom i ostalim tužiocima prestaje madat, a to znači da će ovo tužilaštvo na neko vrijeme stati sa radom.

Istog scenarija pribojava se i član Tužilačkog savjeta iz reda uglednih pravnika prof. dr Velimir Rakočević.

“Apsurdno zvuči, ali se nameće zaključak da od rješenja koje predviđa da odmah po usvajanju zakona specijalni tužioci i članovi Tužilačkog savjeta prestaju sa radom najviše koristi će imati nosioci kriminalnih aktivnosti iz prostog razloga što će do izbora tužilaca za organizovani kriminal i korupciju imati više nego dovoljno vremena da pojačaju kriminalnu aktivnost, da se konsoliduju, uklone tragove i slično”, naglašava on.

Očigledno, smatra Rakočević, cilj ovih promjena nije poboljšanje normativne osnove za efikasniji krivični postupak, “već vrlo jasna namjera da se što prije uklone svi oni koji nijesu po volji nove većine”.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].