Lakše, pope, kud si namjerio

45

Piše: Aleksandar Radoman

Taman kad čovjek pomisli da nakon što je temeljno popljuvao sve zamislive manjine u Crnoj Gori, nakon što je ponizio i onu nesretnu većinu, poredeći je s volovima i raspolutivši je između dva popisa, nakon što je državu i vlast označio najpogrdnijim riječima, uz koje ono „izdajnici“ još zvuči kao eufemizam, nakon što se zagnao da Evropi održi bukvicu o moralu, velim taman kad insan pomisli – ne može dalje od toga, pop Risto Ćirov Radović se postara da pomjeri granice neukusa.

Otvoreno pismo crnogorskom premijeru toliko grca od obmana, mržnje i podmetačina, da bi ga trebalo štampati kao apendiks Borhesovoj Univerzalnoj istoriji beščašća!?
Kako bi toliko slijepe mržnje na jednom mjestu bilo nemoguće prokomentarisati u cjelini, pozabaviću se tek „faktima“ kojima barata pop Risto.

Na samome početku, da ne trepne, istovari Risto Ćirov kao gotovu istinu da je crkvu na Rumiji podigao „Sveti Jovan Vladimir“ u 10. vijeku (ili početkom 11. vijeka), a da su je srušili Turci 1571. godine, kad i Prečistu Krajinsku, Svač, Ulcinj, Bar… Na stranu ostavimo što u 10. i početkom 11. vijeka kako je to vidno iz dva primarna istorijska izvora – domaćega Popa Dukljanina i vizantijskoga Jovana Skilice – nije postojao nikakav Jovan Vladimir, već dukljanski vladar čije je ime samo Vladimir, pa razmotrimo postoji li ijedan jedini relevantni istorijski izvor ili materijalni trag crkve na Rumiji do Ristova vakta!?

Odgovor je jasan – ne postoji! Pa ako Risto i njegovi ris(o)tonoidi ne vjeruju istorijskim izvorima prvoga reda ni arheološkoj nauci, ajde da ih onda uputimo na jedan „vidljiviji“ izvor. Baš te turobne 1571. godine, kad je Bar iz mletačkih ruku predat Osmanlijama, nastala je mletačka karta grada Bara i okoline i na toj karti, avaj, nema nikakve crkve na Rumiji!?

E pa sad, crkvu na Rumiji ne pominje niko od 10. do druge polovine 19. vijeka, ne ucrtavaju je ni pedantni mletački kartografi, ali pop Risto zna da je ona bila tamo i da su je srušili – a ko bi drugi nego Turci!? A da je popu Ristu bilo do istine, mogao je lako sklopiti hronologiju rušenja na ovim prostorima, i kad bi se odmakao od 10. vijeka naovamo, prvi bi rušitelj Svača, Bara i Ulcinja kojeg bi zazreo bio onaj tip što je u crkvenome kalendaru SPC u Crnoj Gori pocrvenio, Stefan Nemanja, narečeni Sveti Simeon Mirotočivi!

Mirotočivi, razumije se, nije pocrvenio od stida, već u uvjerenju da je rušenje ove države podvig dostojan jednoga sveca! I ne bi pop Risto u potragu za tim faktom morao ići dalje od Simeonova žitija, čiji je autor njegov sin Stefan Prvovenčani, a u kojemu je o Nemanjinu pohodu ognjem i mačem na Duklju zabilježeno ovo: „Gradove poobara i poruši i preobrati slavu njihovu u obraz zapustenija“!

Jedino što je u Ristovu pismu tačno to je da su mošti Svetoga Vladimira iz Prečiste Krajinske odnešene u Albaniju početkom 13. vijeka, no Risto nekako zaboravlja da spomene ko je u to vrijeme vladao Zetom i zašto su svečeve mošti uopšte odnijete iz Prečiste Krajinske. Odgovor je opet jednostavan, a saopštila ga je niko drugi do srpska istoriografija – da bi omogućili širenje kulta svog utemeljitelja, Stefana Nemanje, Nemanjići su iz Zete naprosto eksportovali Svetoga Vladimira, trudeći se svim silama da zatru njegov kult. No ni to im nije pomoglo da ucijepe u narodnu svijest Svetoga Simeona, za kojega u Crnoj Gori nije mario niko, sve do zemana popa Rista, koji danas tvrdi da je taj vajni svetac rođen u Podgorici u 12. vijeku u osmanskoj tvrđavi iz 15. vijeka!?

No vratimo se analizi Ristova pisma premijeru. Neđe pri njegovu kraju pop Risto objašnjava da do vrha Rumije puta nema, da je zbog toga crkva prenijeta helikopterom, jadikuje kako bi put valjalo izgraditi jer su mu noseći kamenje do vrha stradala dva konja i sl.

Poslije ovoga lamenta nad Rumijom, valjalo bi se zapitati vjeruje li pop Risto da su građani Crne Gore nalik tim sirotim konjima kad im tovari priču da je neko u 10. vijeku na vrhu Rumije sagradio crkvu onđe đe čak ni pop Risto deset vjekova kasnije sa svim materijalnim i tehničkim snagama nije mogao dospjeti bez vojnoga helikoptera!? Kuđ se đede stara crkva, koju prije druge polovine 19. vijeka niko niđe nije ni vidio ni pomenuo, teško je reći!?

No ako pripadate feli ris(o)tonoida suspenzija vlastitoga mišljenja stvar je fabričkog podešavanja, a bespogovorno slijeđenje popa Rista sveta dužnost! No u toj priči, prilika je, nepostojanje crkve na vrhu Rumije najmanje je važno. Važno je utvrditi da su i nju koja nikad nije postojala porušili Turci!?

Oni isti Turci za čijega je vakta i čijim je sredstvima podignut Pivski manastir i oni isti Turci koji prilikom predaje Bara 1571. godine, bar koliko je poznato, nijesu rušili ni crkve u Baru, a kamoli na Rumiji!? Katedralna crkva Sv. Đorđa, recimo, nije srušena već pretvorena u džamiju, a stradala je od udara groma tek poslije oslobađanja Bara i to 1881. godine, nakon što su oslobodioci u nju smjestili barut.

No kad već Turaka nema ni za lijeka niđe na vidiku, pop Risto pronalazi rezervne krvnike, a kako pri ruci nema više nijednoga čestitoga komuniste, a ko bi mogao biti dežurni krivac do – crnogorske manjine! I zato pop Risto toliko prostora u svojoj poslanici mržnje posvećuje Mehmedu Bardiju. U pristojnoj pravnoj državi, na Ristov vrišteći govor mržnje u kojem jedan u Crnoj Gori autohton narod naziva „poarbanašenim“, neko bi iz tužilaštva reagovao podizanjem tužbe za širenje nacionalne mržnje. Ipak, nijesu se naši tužiloci osvrtali ni kada je pop Risto pripadnike islama nazivao lažnim ljudima, a Crnogorce volovima, već, naprotiv, i to proglašavali bogougodnom beśedom.

Još se u svojoj poslanici pop Risto čudi što kome smeta crkva koja spaja ljude, blagoglagoljivo promovišući pomirenje pod njegovim skutom i podśeća na iznošenje kamena na vrh Rumije kao na tradiciju. Negira pritom da je ta tradicija kulturno dobro i po svaku je cijenu želi prikazati ne onim što ona uistinu jeste, simbol crnogorskoga vjerskoga sklada, već nekakvim privatnim ritualom njegove bratije, kojoj, glasovi s Fanara to navješćuju, u najskorije vrijeme prijeti otpadništvo od pravoslavlja!

Postavljanjem skalamerije na vrh Rumije, zna to dobro pop Risto, nije samo uništen kult stariji od hrišćanstva, već i zaboden prst u oko onome što se u podrumijskom kraju zvalo skladnim suživotom različitih vjera. Jer to iznošenje kamena na vrh Rumije i ona gomila koja se na vrhu nalazila prije desanta, a u kojoj su neki u drugoj polovini 19. vijeka prepoznali ostatke nepostojeće crkve, nijesu ništa drugo do prethrišćanski kult – tumul, mogila, i ritual koji je praktikovan mnogo prije Vladimira, a takvih je bilo ne samo na Rumiji, na koji se zapravo Vladimirov kult nadgradio!

I koliko god se trudio da sebi dâ lik kakve glasovite istorijske ličnosti, Petra I, recimo, nema u crnogorskoj istoriji ni literaturi sličnijega lika popu Ristu no što je ona baba iz Gorskoga vijenca! Doprtila, baš kao i on, odnekud da unese zlu krv među Crnogorce, tu babu literarni junaci Njegoševa spjeva lako razobličuju, za razliku od današnjih neliterarnih Crnogoraca koji su protraćili tri decenije, a nijesu se spomenuli misije popa Rista, no mu još i masovno seire!?

Vrhunac Ristove beśede ostavljen je za sami kraj kad poručuje da bi surogat crkva na Rumiji da je kojim slučajem đe u, inače omraženoj, Zapadnoj Evropi, bila prvorazredna turistička atrakcija do koje bi trebalo i uspinjaču sprovesti!

I još veli da mu je do obraza!? U toj sve umornijoj Zapadnoj Evropi, tipovi poput popa Rista našli bi mjesta u najboljem slučaju u kakvom reality show-u, đe bi onima niščim duhom vazdan mogli propovijedati svoju neizlječivu mržnju!

No umjesto osvijetljene pozornice na kojoj može isijavati svoj duhovni čemer, a da svjetina gladna skandala to doživi kao još jednu jeftinu tačku, pop Risto već skoro tri decenije postepeno Crnu Goru transformiše u taj svoj reality show.

Za završni čin te farse trebalo bi mu zaista pomoći da od Rumije napravi atrakciju primjerenu njemu i njegovoj pastvi. No za tu atrakciju ne treba mu do Rumije nikakav put – već mjedeno guvno!

Antena M

45 KOMENTARI

 1. Jole, svi nasi su u Partizanima bili.
  Najvise u Bokeljsku brigadu,
  komesrka je Bila Marija Rizoniko,
  udata Grgurevic !
  Bile su i dvije Moskovice, istog imena.
  Znas li kojeg ?

   • …istina je da je Prva Bokeška Udarna Brigada formirana na Zupce-Trebinje u selo Konjsko 6.oktobra 1944 godine-i to isključivo od Bokelja i Crnogoraca sabranih od Kufina do Herceg Novoga/Deblog brda/…Ali lažeš da je sastavljna bila od Hercegovaca!!! Hercegovci su prije 1944 imali svoju čuvenu Udarnu X.Hercegovačku Brigadu-komandanta i osnivača.. Narodnog Heroja Vlada Šegrta,,koja je …samo za tebe radi tvoje edukacije..-OSLOBODILA prvo dio pograničnih crnogorskih Banjana-Bileću-Trebinje-Dubrovačku regiju- i na ultimu oslobodila pola Boke na Šimundan.1944 godine-tačnije do Turskoga rta-na Verige!!!

  • …a komandant Bokeške Brigade..Božo Jovanović iz Nikšića-Narodni Heroj Titove Jugoslavije…a za Mariju provjeri pa ispeci u koju je brigadu bila i komesarski se borila…

    • ..u koju je brigadu-četu bila-jer su tamo na Kosovo i u Makedoniju bile dvije brigade-jedna je Bokeška-a drga…?..u kojima je bilo puno Bokelja…Danu poitaj BUDJONI-do tebe je u naravi” osamareno pojahalo”-partija na vlasti-pod upravom “emirata-kominterne”…sa pjace svetoga Tripuna…?

  • i zakučili 30% boračke penzije -/po svjedocima za dobar objed-kaštradine/…kao ti-vi na m/b “Peluzica-1”..bivša zubara Doma zdravlja..nazdravlje ti-vama i bože podrži ..tiražni Basso-BAZDen… “reka mi jedan čoek”?!!!

 2. ..bracani-činbenici “srbi-krvati i slovenci”.uzdanice “kršćansko krstađke divlje jevrope- 1916/1918 do dana danjega-od trošku Crnogorskog Naroda”-tačnije CRNOGORORACA…kontajući u krvave račune i potnju “bunu kršćana”-u crnogorsku ABlejalicu-za spas srpstva i kosova”..ko to ne vidi-kami mu u pamet i očnji vid ..

 3. Радомане и скалићи остаће црква на Румији а вратићемо и Његошеву капелу на Ловћен и Језерски врх! Рачунајте са овим!

 4. Tražio zlotvor da se uništavaju srpski gradovi i stanovništvo. Nikad ne zatraži da “Liberatori” i B-17 istresu svoj smrtonosni tovar na Zagreb. Od 1941. do 1945., jedne bombe Anglo-Ameri ne ispustiše nad Zagrebom. A znali su da je tu OSINJAK i komandantura zla. Nešto su tukli Zadar i Šibenik, po vlastitoj procjeni, bez Jožinih zahtjeva, tek toliko da im se ne pribaci za diskriminaciju.
  A tzv. “IV ofanziva” i Bitka na Neretvi, koju su nam mistifikovali i glorifikovali kao “humanu bitku za ranjenike”, bila je izdajnička podvala. Tu su Koča, Đilas i Velebit potpisali s Njemcima dogovor o nenapadanju. Štaviše dogovorili su se da će Titovi partizani, skupa sa Njemcima, spriječiti američku invaziju na dalmatinsku obalu. Tada je ta opcija bila sasvim izvjesna, a Joža je to shvatio kao smrtnu opasnost za njegovu prevagu u građanskom ratu protiv legalne Dražine vojske koja nije priznala okupaciju 17. aprila 1941.
  Rušenje mosta na Neretvi nije izvršeno da se zavaraju Njemci, nego četnici. To je bila zamisao i plan Arsa Jovanovića, a pripisivali su je Joži kao genijalno strateško-taktičko vojno djelo. Plan je uspio, jer su noću iznenadili opuštene četnike na lijevoj obali Neretve i nanijeli im značajne gubitke.
  To je za one koji ne znaju, ili neće da znaju “ko je sarađivao sa okupatorom”.

  • Izmisljala i prekrajaci istorije sanjaju
   neko njihovo doba, malo morgen!
   Lazistipaoci igraju lutkarske igre
   jedni s drugima, Tita i partizane, na celu sa KOMUNISTIMA , ne pobjedise,
   a ne mogu ni odjen, jer im MI kazemo
   da lazu i obmanjuju, sto su i njihovi krvavi preci, funjarski palili cijele regione i sela, klali i ubijali sve redom, pa i sopstveni narod, pa i tada u
   ime agresivnog svetosavlja!
   Odjen takvi skotovi, u bojovnim planinama Crne Gore, slavom, cascu i junastvom ovjencanom, nemaju sto da traze!
   Gubitnici , grbaljske cetnicke funjare,
   fukare Pavla Djurisica , sa potomstvom
   i trabantima, zele rusiti Crnu Goru.
   “Odstupit” ce kao i preci im, sto prije,
   bolje za njih.
   Popovski NERASTI kolo vode i mute
   narod, blasfemicari i raskolnici su oni.
   Nece moci u Nasoj Crnoj Gori gibanicari!

  • Sveti” Joanikije Lipovac (1890. – 1945.)
   Za vrijeme Drugog svjetskog rata mitropolit Joanikije upravljao je Crnogorsko-primorskom eparhijom. Tijekom rata bio je suradnik talijanskih fašista, a komunisti su ga likvidirali bez suđenja u Jul 1945. godine, nakon što su ga uhvatili u pokušaju bijega prema Austriji.
   Joanikije Lipovac je bio iskreni suradnik okupatora, mogao se u vrijeme vrijeme rata ne ulagivati fašistima, ništa mu se ne bi dogodilo. Ovaj kvisling, okupatorov sluga i kad se sagledaju sve činjenice – ni po čemu svetac, isključivi je i glavni krivac za katastrofu sveštenstva u Crnoj Gori tokom Drugog svjetskog rata i znatno je pospješio bratoubilački rat koji je bjesnio od 1941. do 1945. godine.
   Kako pišu svi istoričari, za vrijeme bratoubilačkog rata, dok se krv u potocima lila Crnom Gorom, Lipovac je pozivao na borbu protiv partizana i komunista, a za situaciju okrivljavao Židove – navodi autor.- Joanikije diže zdravicu okupatorskom fašističkom zločincu Pirciju Biroliju u vrijeme kad je on, zajedno sa četnicima, organizirao zatvore i logore za porobljene Crnogorce, u kojima je zatvarano, strijeljano, mučeno i deportirano u okupatorske logore preko 50 hiljada ‘Joanikijevih vjernika’ samo zato što su se borili za slobodu. Joanikije ide sa banketa na banket i drži zdravice sotonama koje ubijaju, masakriraju i deportiraju ‘njegove vjernike’.
   U Julu 1943. godine talijanskog okupatora zamjenjuje njemački okupator, kojem se četnici i Joanikije također dodvoravaju. Joanikije u posebnoj poslanici čestita vojnicima njemačkog Reicha novu 1944. godinu slijedećim riječima: ‘Vojnicima velikog njemačkog Rajha: Naročitu mi čast čini da mogu najslavnijoj vojsci svijeta iz svih vremena čestitati Novu godinu u ime svoje vlade i svoga naroda – navodi se u knjizi ‘Mrtvi ne zbore’ Branka Filipovića.

   “Sveti” Milorad ‘Maca’ Vukojičić (1917. – 1945.)
   U Maju 2005. na saboru u manastiru Žitomislić SPC je kanonizirala nekoliko užasnih zločinaca iz Drugog svjetskog rata među kojima se po zlu ističu Milorad ‘Maca’ Vukojičić i Slobodan Šiljak, popovi Srpske crkve, koje je 1945. osudio i strijeljao Vojni sud komande u Beranama pod optužbom da su sudjelovali u teškim zločinima nad stanovništvom u Pljevljima 1943. i 1944. godine.
   Posebno su bili okrutni prema suprugama partizana. Na ovu crkvenu odluku reagovale su porodice poklanih ali im je odgovoreno kako je ‘to unutrašnja stvar Crkve’. Crnogorska televizija snimila je dokumentarac u kojem pljevaljski svjedoci pričaju o užasnim ‘Macinim’ zločinima.

  • Docekao bi Risto sa Bokeljom svaku bagru, pa i Ruse sa Srbijancima, kao
   okupatorima, sto najavljuje srbijanska zuta stampa!
   Neprijarelji jednom, za navijek
   neprijatelji CRNE GORE !
   U pritaji su i stara, “nova” braca !

 5. Juče su konačno stvari došle na svoje mjesto.
  Zvanična Crna Gora se odrekla Njegoša a proslaviće Broza!
  Tako i treba,jos jedan dokaz da ovakva drzava nema kontinuitet sa onom tradicionalnom Crnom Gorom!
  Jos samo da vrate ime Titograd po masovnom ubici koji je trazio 1944 bombardovanje Podgorice u kome je izginulo 600 civila i samo 17 njemackih vojnika a poruseno 80% infrastrukture i time ce se zaokruziti naum da se Crna Gora istrgne iz tradicionalnih korjena i presadi onamo gdje nije nikad bila.
  Živjeli!

  • Koji si ti umobolni kompleks a ne Bokelj.
   Ima i takvih splacina kao ti i to stoji.
   Mozes biti Bokelj-otpadnik

  • Tito masovni ubica jeli rogonjo? Đe su ti bila ta dva mućka da to laješ dok je bio živ? Ne smiješ ni sad nego iza ćoška. Proklete laži prokletih gubavaca!

   • Što je sporno?
    Je li iskoristio napad Njemacke na kraljevinu Jugoslaviju i izazvao bratoubilacki gradjanski rat samo sa jednim iskljucivim ciljem-dolaska na vlast??
    Da nije Broz digao ustanak u Crnoj Gori??
    To nije bilo moguce jer samo 20 dana prije ustanka boljsevici su imali pakt sa Hitlerom.Je li ovo cinjenica?
    Ko se krvavo obracunavao sa neistomisljenicima iz partizanskih redova?Sto je bilo sa vidjenim partizanima iz Pive,bracom Tadic?Po cijem naredjenju su ubijeni?
    Ko je podmetnuo dokaze protiv Ljuba Ćupića?Isti boljsevici!
    Sto su radili posle ‘45?Lijeve greske,Goli otok,progon neistomisljenika?!
    Ko je trazio bombardovanje Podgorice od strane Saveznika 1944-ubijeno 600 civila,80% srusene infrastrukture,samo 17 njemackih vojnika stradalo?!Je li to bio neki vojni cilj?
    Sad mu vi potomci crvenih zločinaca podizete spomenik u Titogradu?!?
    U isto vrijeme ćerate Njegoša?
    Uostalom,to ste vi!
    Čega se pametan stidi,budala(i fukara) se ponosi!
    To da je bio masovni ubica i zločinac potvrdjuje 12.mjestom na listi 20 najvecih zlocinaca 20. vijeka koju su izdali Zapadni izvori.
    Što se mene tiče,evo vam ga,tamo vama!
    Vama je dao naciju pa ga slavite!

    • Nego kako nego da ga slavimo!
     NEKA JE VIJEČNA SLAVA I HVALA NAJVEĆEM SINU BRACKIH NARODA JUGOSLAVIJE! JEDNOM I JEDINOM NEPONOVLJIVOM TITU!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
     Nema te STARI da satreš gadove!

   • Pa sam priznajes da je tito bio ubica svakoga ko bi riječ rekao protiv njega bez sudjenja….e kratke li si pameti kao da si ti iz Perića

  • Ne trljaj Bokelj , sledbenjice Pavla Djurisica, krvavok pasijeg sina.
   Popovi su uvijek lopovi, Tvoju tradiciju,
   busija-senja, trojki, Apisa i crne ruke,
   ostavi doma jezerovcu i cirasu!
   Sve ratove izgubise Tvoji puleni
   zlocinacki potrcki karadjordjevica!

     • ..u koje su ti Partizanske brigade bili preci od 1941 do 1945 godine…i đe su ti bili i u koje regimente od lipnja 1914 do prosinca.1918..sa “marendom-badnjacima” okolo Božića 1916 od Mojkovca do Lovćena…To pučane zanima..o tebi-potomče i o tvojm milim prcima…krvolocima sa Mojkovca i Vrha CRNOGRSKOG OLIMPA..kad ste po običajima-prozpadnog kršćanstva-krstašenjem oburdavali PRAVOSLANU HRIŠĆANSKU Najveću Crnogorsksku Svetinju Grob i Kapelu Njegoševu…O…O…vam J…za navijek-đe čuješ i đe ne čujete!!!

   • Sto se tice bombardovanja Podgorice, Bokelju, starom
    reakcionaru Cercilu, je na raspolaganju bila cijela ,”izbjeglicka” tj. pobjegla kraljevska
    vlada ,sa “kraljem” Petrom, koji su
    formirali njegovo uvjerenje o
    potrebi bombardovanja Podgorice,
    nauštrb saveznistvu, sa Titom!
    Po nekim saznanjima, sam “kralj”
    je predlagao bombardovanje !
    Tako bi i Ti Bokelju u svom
    rastrojstvu, sl. postupio, zar ne?
    Do srzi i krvi pokvaren, takav si Ti,
    zlotvor i neprijatelj narodni !

     • A ko Mi kaze, zini da ti reknem,
      dveri (zvijeri!)!
      Jedi gibanocu i popij brlju! Ne znas ni dje je cica !
      Piano, piano, postade ovo terra incognita, za lajavce!

     • Izdajnik si Bokelj, poput Milana Stojadinovica.
      Znali su Englezi zasto su ga interirali, na Mauricijus !
      Znao je on, kako je to kada su cerali Crnogorce u Gaetu.
      Mogao bi , mozda i Ti probati,
      oli “kuco” ?

     • Bokelju, rastanak se primakao.
      Jel’ Ti zao, “druga” svoga?
      Titovog?

    • Za KRALJA nema dokaza ali imamo izjave Klintona i Blera na BBC ko je tražio 1999g.borbadovanja i crtao mete…

     • Ima dokaza koliko hoces Ljutane.Stojadinovic je sa Pavelicem cakulao u Buenos Airesu, iako je ucestvovao u ubistvu kralja Aleksandra(ciganina
      po hrv. izvorima).

  • Није се Црна Гора одрекла Његоша него се Владика Раде одрекао Монтенегра!

  • Bokelj , ovdje se jos zivi u Titovom
   vremenu, tako zivi ogromna Vecina!
   Ti si nenarodni elemenat, sigurno
   NECEMO sa takvima poput Tebe,
   agresivni goropadnice svetosavski!
   Ti i Milos = spletkarosi !

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]