Laura Jovanović: Reforma osnovnog muzičkog obrazovanja olakšava školovanje učenicima

13
Laura Jovanović

Laura Jovanović

Ove školske godine otpočela je reforma osnovnog muzičkog obrazovanja, po kojoj ono sada traje devet, umjesto dosadašnjih šest godina.

U kotorskoj Muzičkoj školi “Vida Matjan“ su spremni za reformu koja, po riječima direktorice ove škole Laure Jovanović, znači dobro došlu promjenu.

Na nju sada, kaže ona, treba da se naviknu i učenici i nastavni kadar.

Devetogodišnje muzičko obrazovanje je u stvari prošireni nekadašnji šestogodišnji   program, koji će rasteretiti učenike jer su nastavni programi bili dosta opširni i obimni, kazala je Jovanovićeva za Skala radio.

Ovo, tim prije što pored Muzičke, djeca pohađaju obaveznu Osnovnu školu, pa će im, zahvaljujući ovoj reformi ostati vremena da se posvete osnovnom i muzičkom obrazovanju.

Reforma je sastavljena iz tri etape.

“Prvi nastavni plan devetogodišnjeg muzičkog obrazovanja znači da prvi razred predstavlja takozvanu muzičku početnicu, što je nekada bio pripremni razred. U muzičkoj početnici djeca ne dobijaju ni jedan instrument, ali imaju mogućnost da se tokom čitave godine upoznaju sa svim instrumentima koje posjeduje Muzička škola i da sami odaberu koji od njih će željeti da sviraju. Takođe se upoznaju i sa osnovama solfeđa i horskim pjevanjem, kamernom muzikom i orkestrom. Nova reforma učeniku omogućava da odabere hoće li da ide na hor, orkestar ili kamerno  muziciranje”, objašnjava direktorica Jovanović.

“U većini se učenici, kako pokazuje dosadašnja praksa, odlučuju za hor. Postoji zatim šestogodišnji plan muzičkog obrazovanja, od prvog do šestog razreda i to samo za pojedine instrumente koje učenici mogu da upišu. To su: fagot, udaraljke, tambura i mandolina, pored solfeđa i grupnog muziciranja. Reforma donosi i trogodišne muzičko obrazovanje namijenjeno onoj djeci koja žele sa 11 ili 12 godina da upišu Muzičku školu a prerasli su muzičku početnicu. Njima se dozvoljava da tri godine pohađaju Muzičku školu i da za to vrijeme odaberu i uče violinu, kontrabas, orgulje ili solo pjevanje”, navodi ona.

Ove godinu u Osnovnu Muzičku škole “Vida Matjan“ je upisano 490 učenika, i to oko 350 u matičnoj školi i područnim odjeljenjima 139, što je porast u odnosu na prethodne dvije godine.

Srednja škola takođe bilježi rast upisom od 38 učenika, a prvi razred ove škole upisalo je čak 11 učenika, podsjetila je Jovanovićeva.

13 KOMENTARI

 1. Laura samo napred . Tvojoj energiji i mladosti ne mogu stati na put ovi đelozni. Pitaj bivšu u koju je partiju koja joj pomaže da je na svim poljima i sa svima dobro.

  • Draga Muzikantice, nisam đelozna. Tu riječ pišu da bi izbjegli kontraargumente. Ja sam razočarana majka jer moje dijete nema pravo na rad. Sve se namiješta uz pripadnost nekoj partiji.
   Želim da “energična i mlada” Jovanovićka ide naprijed ako je u nečemu sposobna, ali bez partijske knjižice. Sva vrata bi joj bila zatvorena i sposobnoj, a da li ona to je negdje drugo, ja to ne znam, Ovom mjestu svakako nije dorasla. No, nije sama pa se manje vidi i komentira.

 2. …no brezmalo tredeset godina-gospođo antinotalistkinjice!..Samo za vas,da znate,nisam vam ja odavle-niti do danas glasova za kaspine i grobare sa Dedinja i Banksije dvori Zagreba…Srećom po mene..e pored sebe imam-jopet sebe-a ne tuđa “skoništa”-odakle nam se vi i slični vama-cjelodnevno javljate-projevropejskom kulturom XXI stoljeća…?

   • ..iz čije se to gu.ice javljaš?…Bre,zaudaraš vonjom vlasnika te mrčenice-tvoje izvorne postojbine…?!Ima vas ima-u dovoljnim količinama..koji se vrtite okolo naokolo DrPiSveto i šinjora Đuke…sve što nije za nebesa svezano-evo brezmalo trideset ljeta-koje zobljete vi obadali bovi i onagari…PIONI-ri kasapina i grobara sa Dedinja i Banskije dvori Zagreba…!!!

  • Izgleda, Jole, da je i tebi, kao meni, tovar prdnuo na uho. Šta se ti razumiješ u solfeđo i muzičku umjetnost!
   Pusti damu da iznese svoje mišljenje.
   Što se tiče vremenskog pridjeva “trenutačno”, neko tu upotrebljava “sekundarno”. –Opalo joj je šamar, a ona mu SEKUNDARNO uzvratila…
   Ima li što pod karolu sa ponte?

 3. Običavam ljudima koje ne poznam obraćati se na “vi”. Stvorenje-prostak koje pušta neartikulirane tonove i vrijeđa bez potpore činjenica i “ti” ne zaslužuje!
  Moje dijete je na Zagrebačkom sveučilištu pet godina vrijedno radilo. Ima diplomu za klavir u klasi profesora Gašparovića. ŠOSMO u Kotoru je samo formalno ustanova za obuku djece na muzičkom polju. Davno nekada to nije bilo tako!Kotor u svemu ima potonuće na koje nas Skala svakodnevno upozorava. Zbog toga i izbora muzike je i slušam! Lijep pozdrav Skali

 4. ..ali brez nota-teorije..To vi je draga “Peraštanka”..izvinite a oprostite-nivo vašega “muzikalno-antinotalnog guslanja vas obrazovanice-uličarke romosviračice”-na jednu žicu…na uvce…senca sluha za lijepu ujetnost..koja je podalje od vas..ne bliže nego sunce od zemlje..?

 5. Štovana gospođice, ja bih Vam preporučila što manje eksponiranja. Razlog tome jeste, što Vi ne biste bili na tome mjestu da nemate partijsku knjižicu koju imate. Drugi razlog je što slušate bez pogovora Bajicu. Treći razlog je što niste profesor na instrumentu. Vi ste jedna od onih koja je išla linijom manjeg otpora. Neusporedivo je lakše bilo svršiti srednju muzičku školu za smjer solfeđo, prije dvadesetak godina kada ste je upisali, nego tadašnju Gimnaziju. Vi ste tipičan primjer neregularnog upošljavanja. Nemojte zbog onih koji nemaju partijske knjižice, profesori su u klasi vanrednih mentora i nemaju posao!
  Lijep pozdrav Skali koja nam daje uvid na svim poljima naše općine koja je trenutačno u živom blatu.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].