Laušević: Maske su bezbjedne za djecu

0

 

Maske su bezbjedne za djecu i to su potvrdile i Svjetska zdravstvena organizacija, Američka pedijatrijska organizacija i svi relevantni subjekti, poručio je danas profesor Dragan Laušević iz Insituta za javno zdravlje Crne Gore.

Kako je precizirao, Svjetska zdravstvena organizacija kaže da djeca od pet do 11 godina mogu da nose maske uvijek kada postoje epidemološke potrebe. Takođe, Američka pedijatrijska akademija kaže da sva djeca preko dvije godine mogu bezbjedno da nose maske ukoliko ih naučimo.

Kako je dodao, nenošenje maske je “junačenje na tuđi račun”, a svi imamo obavezu da štitimo jedni druge.

“Maskama u školama moramo da zaštitimo djecu, ali i njihove porodice, te nastavnike od kojih dobar dio ima hronične bolesti. Ako se razbole u većem broju, i čitav sistem će biti u problemu – neće imati ko da drži nastavu. Da ne govorim o tome da je kod nas na snazi naredba o nošenju maski za sva lica preko sedam godina, što znači da smo svi, uključujući djecu, i bez Ministarstva prosvjete pod snagom naredbi.

Mudro je stoga preduzeti sve da ne dovedemo u situaciju prosvjetne vlasti da otvaraju i zatvaraju škole, jer onda stvarate nesigurnost i kod samih sebe, odnosno kod samih roditelja. Dodatno, ako bismo nas desetak koji smo u istoj prostoriji, saznali da sam ja inficiran, a pritom svi nosimo masku i držimo distancu –  vjerovatno ne bi morali u izolaciju, a ako ne nosimo masku – morali bismo“, rekao je Laušević.

On je istakao i da kad god razgovara sa nekim insistira da nose maske.

“Naime, sada znamo da se ovaj virus može prenositi i u fazi inkubacije. Dakle, i dva dana na primjer prije pojave bilo kakvih simptoma, ja sam jako infektivan za vas, a vi ćete mi vjerovatno, u neznanju, prići na nebezbjednu distancu. Zato uvijek poručujem: ovaj virus se ne dobija, već se uzima. Jer, ako se ja zaštitim i pritom insistiram da se štiti onaj koji komunicira sa mnom, smanjujem vjerovatnoću zaraze na minimum“, rekao je on.

Kako je dodao, u ovoj situaciji nam je od ključne važnosti ono što bismo mi u Crnoj Gori nazvali čojstvom.

Ako imate junaka koji nema čojstvo, teško je živjeti sa njim jer se junači na vaš račun. To znači da, ako ja sad skinem masku, ja se junačim na vaš račun jer su vama, iako nosite masku, izložene oči. Moja maska zato štiti vas, a vaša maska štiti mene“, kazao je on.

Laušević je kao ilustrativan naveo i eksperiment u kome su naučnici stavili jedan do drugog dva kaveza sa glodarima. U jednom su bili bolesni, a u drugom zdravi. Kada je samo kavez sa zdravim bio prekriven, zarazilo se oko 70 procenata glodara iz tog kaveza uprkos prekrivanju. Slično se dogodilo i kad je prekriven samo kavez sa bolesnim glodarima. Ako su pak prekrivena oba kaveza, minimalan broj glodara među zdravima se zarazio.

On poručuje da se, u situaciji strogog poštovanja pomenutih mjera, mnoge od njih mogu relaksirati, ali i obratno, u zavisnosti od ponašanja i nivoa odgovornosti svih građana.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]