Lazaret i Kastelo otisci mediteranskog graditeljstva

0
Sa izložbe

Dušan Medin

sa otvaranja

U Galeriji solidarnosti, u kotorskoj palati Pima, od sinoć je multimedijalna priča o budvanskom Lazaretu i Kastelu, autora Dušana Medina, arheologa i master menadžera u kulturi i medijima.

Umjetnička djela arhitekata, arheologa, slikara, Slobodana Slovinića, Zorana Petrovića, Aleksandra Radojevića i Gorana Pajovića, objedinjena umjetničkim nervom i arheološkom radoznalošću Dušana Medina je svojevrsni projekat neprolaznih kulturnih vrijednosti ovih srednjovjekovnih zdanja.

Projekat je na neki način omaž Lazaretu i Kastelu kroz skice, akvarele, crteže, ulja na platnu, požutjele fotografije i eksponate iz restorana Kastelo kao što je stari meni i pjat iz 1971. godine.

Posebna vrijednost postavke je ta što su izložena djela iz privatnih kolekcija koja rijetko mogu da se vide, kazala je otvarajući izložbu Mileva Pejaković Vujošević, direktorica Pomorskog muzeja CG.

Ovo su vrijedni i važni istorijski otisci koji svjedoče o vremenu mediteranskog graditeljstva koji treba da dobiju pravu zaštitu i valorizaciju nepokretne kulturne baštine, podsjetila je Vujoševićeva.

“Kastelo i Lazaret su motivi koje areholog Medin sa medinskog krša u Petrovcu svakodnevo posmatra zato su i motiv i nadahnuće ove izložbe.
Motiv za ovu izložbu je od prije dvije godine kada je Medin pripremao svoj naučno stručni  rad o ova dva zdanja o kojima na žalost nije puno pisano”.

Istražujući građu, Medin je došao do podataka ko se prije njega bavio ovom temom čiji dio toga je večeras na izložbi u Kotoru, kazao je Dušan za Skala radio.

U današnjem vremenu agresivne gradnje koja prosto guta krajolike i zasjenjuje kulturno istorijska zdanja, pa budućim generacijama neće ostati slike i doživljaji graditeljskog nasljeđa i kulturne baštine ova izložba zaista opominje.

Na naše pitanje koje su poruke, Medin je odgovorio da dok neko gradi i urbanizuje ne pominjući sve što u negativnom smilsu to podrazumijeva počev od divlje gradnje pa na dalje, drugi se bave i na ovaj način gradisteljstvom, kulturnom baštinom i prostorom.

“Arheologija me naučila da ništa nije vječno, ni soliteri na stara zdanja koja su arheolozima posebno nadahnuće”, kazao je Medin, ali svjedoče o pozitivnim i onim drugim aspektima.

Prave vrijednosti traju i svejedoče o civilizacijskim slojevima, kazao je Medin.

Veče je akordima gitare otvorio  Robert Kondanari, učenik Muzičke škole “Vida Matjan“, a prikazana je i kraća 3D animacija modela Kastela i Lazareta iz 1965. godine, autora Gorana Pajovića.

Autore i goste pozdravili su u ime domaćina OJU Muzeji istoričarka umjetnosti Marija Mihaliček i direktor ove ustanove Andro Radulović.

više Budvana nego Kotorana
publika s pažnjom prati
akvarel
vjerni tumač Slobodan Slovinić, slikar

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]