Lažna državna revizorka zaposlena kao generalna direktorica kod Vesne Bratić

1
Slavica Drašković

Nakon odluke ministarke prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesne Bratić da za kontrolu budžetske jedinice angažuje osobe koje nijesu zaposlene u Državnoj revizorskoj instiuciji DRI, a predstavljaju se kao državni revizori, jednu od njih Vlada postavlja ni manje ni više nego na čelo Direktorata za unutrašnju reviziju i nadzor rada državne uprave u resoru Bratić.

Vlada Crne Gore je, na predlog Bratić, imenovala Slavicu Drašković za vršiteljku dužnosti generalne direktorice Direktorata za unutrašnju reviziju i nadzor rada državne uprave u Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta.

U obrazloženju odluke, Bratić je navela da je članom 61 Zakona o državnim službenicima i namještenicima propisano da se u slučaju prestanka mandata starješini organa uprave ili licu koje vrši poslove visokog rukovodnog kadra može odrediti vršilac dužnosti do imenovanja, odnosno postavljenja u skladu sa zakonom, a najduže do šest mjeseci.

Sa Slavicom Drašković su, kako je Pobjeda ranije pisala, Ministarstvo prosvjete i Ministarstvo zdravlja sklopili ugovore na poslovima kontrole budžetskih jedinica, predstavljajući je kao državnog revizora, uprkos tome što ona nije zaposlena u Državnoj revizorskoj instituciji.

Drašković je sama priznala da nije državna revizorka i to u mejlu upućenom Fondu PIO u kojem ih moli da njene nadležnosti „ne poistovjećuju sa poslovima DRI“.

Ona je položila revizorski ispit 21. januara ove godine, a licencu joj je izdala NVO Institut internih revizora. To što je položila taj ispit ne čini je državnom revizorkom, jer bi za to trebalo da bude zaposlena u DRI, a na osnovu javnog konkursa.

Drašković nije ni unutrašnja revizorka, u skladu sa važećim propisima o sistemu unutrašnjih finansijskih kontrola u javnom sektoru, jer da bi to bila morala bi biti zaposlena kao unutrašnji revizor u nekoj od državnih institucija. Zatim, ona ne može biti ni komercijalni revizor, u skladu sa Zakonom o reviziji, jer nema licencu Ministarstva finansija. Dakle, Drašković nije revizorka po važećim zakonima koji uređuju tu djelatnost u državi Crnoj Gori.

Nju su, ipak, angažovale ministarke zdravlja i prosvjete, kulture, nauke i sporta Jelena Borovinić-Bojović i Vesna Bratić, a svaka joj za te usluge plaća po hiljadu eura mjesečno.

– Od osnivanja Državne revizorske institucije 2004. ovakav slučaj nijesmo imali – kratko su Pobjedi komentarisali činjenicu da se Slavica Drašković predstavlja kao državna revizorka.

U saopštenju koje su objavili na svom sajtu Senat DRI je naveo da je više državnih organa i institucija, među kojima Univerzitet i Fond zdravstva, prijavilo da se određeni broj lica, koja nijesu izabrana u zvanje državnog revizora u skladu sa zakonom, legitimiše kao državni revizor i zahtijeva dokumentaciju radi sprovođenja revizije, te da potpisuje zapisnike i vrši druge radnje sa potpisom državnog revizora.

– Zakonom o DRI je propisano da poslove revizije može obavljati isključivo državni revizor zaposlen na osnovu javnog oglasa u ovoj instituciji. Za ovaj posao može biti izabrano lice koje ima visoku stručnu spremu, najmanje pet godina radnog iskustva u struci i položen ispit za državnog revizora. Lica koja su položila državni revizorski ispit, a nijesu svojstvo državnog revizora stekla shodno članu 45 Zakona o DRI nemaju pravo vršiti bilo koju radnju iz nadležnosti DRI, niti se potpisivati kao državni revizori, posebno ne na bazi zaključenih komercijalnih ugovora za pružanje usluga trećim licima – naveli su ranije iz DRI i ukazali da su svi subjekti revizije dužni da, od lica koje se predstavlja kao revizor, traže pisano punomoćje potpisano i ovjereno od strane DRI.

Za slučaj da ovo punomoćje ne posjeduju, iz DRI pozivaju da ih o tome obavijeste.

Ekspertkinja u dva resora

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić-Bojović je 8. februara potpisala ugovor o pružanju ekspertsko konsultantskih usluga sa Slavicom Drašković, koji važi od 8. januara, a može trajati najduže 120 radnih dana.

Tim ugovorom Drašković ima obavezu da usluge obavlja profesionalno i samostalno i da odmah po zahtjevu naručioca (ministarke Borovinić-Bojović) pristupi otklanjanju uočenih nedostataka i propusta u obavljanju poslova. Za to joj je ugovorena mjesečna naknada od hiljadu eura.

Ministarka je Drašković dala i ovlašćenje da može da pristupi kompletnoj dokumentaciji Ministarstva zdravlja, Instituta za ljekove i medicinska sredstva, ZU Apoteke CG Montefarm i Fondu za zdravstveno osiguranje.

Uz to, ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić, koja je takođe angažovala Slavicu Drašković da izvrši reviziju poslovanja resora kojim rukovodi, dotičnu osobu u službenim dopisima tituliše državnom revizorkom.

Ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić je 4. januara angažovala kao revizorku Slavicu Drašković i potpisala ovlašćenje da može da ima pristup kompletnoj dokumentaciji koja je u posjedu Ministarstva, u cilju „ispunjenja obaveza iz Ugovora o pružanju ekspertsko-konsultantskih usluga“.

Što se tiče kvalifikacija Slavice Drašković, ona je, kako je objavljeno na njenom profilu na Linkedinu, završila Pomorski fakultet i vodi se u registru NVO Institut internih revizora.

SDT pokrenulo izviđaj

Pobjeda je ranije objavila da je Specijalno državno tužilaštvo SDP pokrenulo izviđaj protiv ministarske prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesne Bratić zbog sumnje da je oštetila državni budžet za više od 15.000 eura. Ona je taj novac izdvojila za angažovanje eksperata i konsultanata koji vrše reviziju u njenom resoru, a koji nisu licencirana niti zapošljeni u Državnoj revizorskoj instituciji (DRI), što bi bila obaveza.

Prema saznanjima Pobjede, osim što su provjeravali poslovnu dokumentaciju, eksperti i konsultanti Vesne Bratić su vršeći pritisak došli i do dosijea zaposlenih.

aktuelno

1 KOMENTAR

  1. TO JE SUDBINA CRNE GORE…-BOLUJE OD “corona-LAŽNIJE CAREVA “šćepan mali”…A TEKE NA KONAVLE I DUBROVNIK-SVE ČETNIK DO ČETNIKA-PREDVOĐENI MINISTROM VOINIM-ČETNIKOM…SAD “PRIMA RIBELO PARTILIČANOM”-VOĐOM”NAMETNUTOG RATA-ZA LIKVIDACIJU USTAŠA”-NA KONAVLE I DUBRONIK.KOJEG SE NIKO OD VAS -SADA NE”SJEĆA”-DVOL(P)IĆNJAKA?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]