Lazović: Današnje stanje sa koronavirusom daleko od dobrog

4
Medenica – Lazović

Šef kriznog medicinskog štaba Ranko Lazović danas je na konferenciji za medije kazao da je današnja situacija sa koronaviorusom rezultat ponašanja par neodgovornih pojedinaca koji su napravili grešku “koja nas je koštala koliko nas je koštala”.

Prvi klaster se desio na sjeveru, u Rožajama.

“To je u blizini Titina, Novog Pazara i tu je bilo mnogo kumovskih, rodbinskih i drugih veza. Iz Rožaja  se onda to prelilo na Berane i tako smo dobili klaster na sjeveru. Rodbinsko-kumovske posjete. Jedan pacijent u prosjeku napravi 90 kontakata”, istakao je Lazović.

Drugi klaster je, kako je dodao, famozna utakmica u Srbiji, na koju su neodgovorni pojedinci otišli.

“Tu se stvorio klaster Podgorice i primorja. Današnje stanje daleko od dobrog”, napomenuo je Lazović uz upozorenje da u lokalima sjedi za istim stolom više ljudi bez maski i bez poštovanja distance.

On je kazao da se u crnogorskim bolnicama nalaze 54 pacijenta.

“U Kliničkom centru je 18 hospitalizovanih. Na Intenzivnoj klinici nalazi se jedan pacijent, na respiratoru je i u teškom  stanju. U Baru je hospitalizovano sedam pacijenata, dva u Nikšiću, i u Beranama 24, gdje su tri u jedinici intnezivne njege.  Još dva pacijenarta su u transportu iz Berana u Podgoricu, i jedan iz Danilovgrada”, jasan je Lazović.

Prosjek oboljelih je 43, a hospitalizovanih 53 godine.

Imamo devet oboljelih zdravstvenih radnika. U samoizolaciji 86 zdravstvenih radnika.

Zaboravite na vjerska i politička okupljanja

On je poslao jasnu poruku – zaboraviti vjerska, politička i sva druga okupljanja u ovom trenutku. Država može da odluči  da kao i prvi put donese odluku o zatvaranju.

“Ali, šta onda. Onda bismo morali ponovo da otvorimo granicu. Ponovo bismo imali importaciju virusa”, objasnio je Lazović.

Zdravstveni sistem je stabilan.

“Nadam se da će nam građani pomoći”, jasan je Lazović.

Imaju dovoljno testova

Načelnica Odjeljenja za epidemiologiju zaraznih bolesti u Institutu za javno zdravlje (IJZ) Sanja Medenica  kaže da su epidemiolozi na terenu.

Ona je poručila da Crna Gora imo adekvatan broj testova i PCR aparata.

“Imamo široko uzorkovanje i testiranje. Vrši se svakodnevno dovoljan broj testova”, pojasnila je ona.

Trenutno 400 kreveta

U Crnoj Gori trenutno ima oko 400 kreveta za bolnički prijem pacijenata.

Bijelo Polje je i dalje čista bolnica, bez covid pacijenata.

U IJZ zabrinuti

Medenica je danas napomenula da su oni u toj instituciji veoma zabrinuti.

”Građani da se pazi, da nose maske. Oni kojima je izrečena mjera izolacije to da poštuju, kao i da se poštuje distanca. To je jedini način da se zaštitimo”, upozorila je ona.

Napomenula je da se sve preporuke za turiste, kao i pravila, mogu naći na sajtu IJZ.

M.D. 

CdM

4 KOMENTARI

 1. Jordanizovani Drinjaku, kuš kuśo,
  presadi sebi magareću glavu, pa njači ki Luštičko magare, da te čuje Herceg Novi i Topla – tebi je hladna !
  Ostavi ćukose s mirom, da te ne podašijaju ona dva šetača kroz italihanski park, a papagajski narativ je
  samo Tvoj, sa originalnom, ovog puta ne pomenutom A – blejalicom,
  jerbo si prešao na Njakalicu !
  Njak, njak , njakile, Jole nanjakani!
  Njihi, njihi njihalo jedno raśedlano !
  Stavi masku na turin ili ABHO masku!

  • ..SLOMITE ZRCALO! MOŽDA DA U ISTOME UGLEDATE GOSPODINA KOJI VAS JE “ŠTAMPAO”?.KAKO JE TO NJEGOŠ LIJEPOM STILSKOM FIGUROM OBRADIO..UGOĐAJE VAMA I VAŠOJ OBITELJI..”MAJMUN SEBE GLEDA U ZRCALO”?..

 2. DOKTORE..PRONTNO-UDALJITE OD MEDIŽINE..OVE”STRUČNJAKE-VARDARČINE” IZ SKUPŠTINE CRNE GORE-KOJI TRUU NAROD ŽEŠĆE NO OVA KORONA ! PRONTNO-UVEDITE ZABRAN SAOBRAĆAJA MEĐU OPŠTINAMA U CRNOJ GORI-KAO I PREKOGRANIČNI PROMET..ODAKLE NAM JE-UZ “POMOĆ ARIJE…STRUJANJA VAZDUHA “-UVEZENA (JOPET!)KORONA!!! AKO NEKO MISLI DA TO NEĆE SPASITI NAROD OD POGROMA-ONDA JA NJEMU-NJIMA PREPORUČUJEM-PRESAĐIVANJE-NJEGOVE-NJIHOVE GLAVE.?! .MOŽDA NAJPRIJE PAPAGAJA ILI ĆUK-OSA!!!
  I NA KRAJU..DRAGI DOKTORE-DOKTORI…PREDLOŽITE “SERDARIMA”-DA PRONTNO OTKAŽU~~~/NEĆE SVIJET PROPANUTI-DAPAČE -OZDRAVIĆE/~~~ IZBORE ZAKAZANE ZA 3O. KOLOVOZA-ŠUMSKIH I DRUGIH POLJOPRIVREDNIH PROIZVODA-U NADLEŽNOSTI ZALUTALIH “AGRONOMA-U RABOTE MEDIŽINE”?..JER MEDIŽINA NIJE “AGRONOMIJA” NEGO MNOGO SUPTILNIJA NAUKA..KOJA JEDINA LIJEČI “PACIJENTE..”LUD-LUDI …ZBUNJENOGA..”-KOJIH IMA MNOGO…MNOGO VIŠE- NEGO ZARAŽENIH KORONA VIRUSOM…

  • GOSPON Klodovik VEOMA SAM VAM ZAHVALAN-ŠTO STE ME SVESRDNO PODUPRLI I OLAKŠALI MI-PREDSTAVLJANJE ” MJERA-KOJE SAM PREDSTAVIO”-U DIJELU KOJI SE ODNOSI NA VAŠE BIĆE-VAŠE LIJEČENJE-PO SISTEMU “LUD-LUDI…ZBUNJENOGA”(USKLAĐENO SA NOVIM ZAKONIKOM-O ISTOPOLNIM BRAKOVIMA..!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je skala@t-com.me.