Lazović: Nijedan pacijent nije priključen na respirator, imamo ih 88, stižu još 62

0
Ranko Lazović

Crnogorski zdravstveni sistem u ovom trenutku raspolaže sa 88 respiratora, a nijedan pacijent koji je pozitivan na Kovid-19 nije priključen na njih, saopštio je za Dan rukovodilac Kriznog operativnog medicinskog štaba, doktor Ranko Lazović.

On je naveo da će do kraja sedmice broj respiratora biti povećan na 150, te da ih neće faliti i građani ne treba da brinu.

Lazović ističe da je zdravstveni sektor u potpunosti funkcionalan, ali da se priprema i za najgori scenario, do kojeg, kako se svi nadamo, neće ni doći.

“Jako je važno da u ovom trenutku nemamo nijednog pacijenta koji je na respiratorima i nadamo se da će tako i ostati. Problema sa aparatima za disanje neće biti i činimo sve da cjelokupan sistem bude operativan i spreman na sve, kao što je to sada u ovom trenutku”, izjavio je Lazović.

On je naveo da je jedan broj ljekara i medicinskog osoblja u samoizolaciji zbog rizika, ali da zdravstveni sistem Crne Gore funkcioniše u potpunosti.

“Sve zdravstvene ustanove su potpuno funkcionalne i ne oskudijevaju ni kadrovski, ni tehnički. Da ja znam nemamo novih doktora u izolaciji, osim u Baru, ali to je riješeno slanjem osoblja iz Podgorice i Ulcinja. Ljekara neće faliti, mi smo povukli specijalizante u Crnu Goru. Oni su nakon dolaska 14 dana u samoizolaciji i čuvaju se za „rezervu” jer zašto bi ih ubacivali u sistem ako imamo specijaliste. Sve sam uredio po principu u vojsci, tako da su nam specijalizanti rezervni sastav, jer ne znamo šta nam se sjutra može desiti. Jedan broj medicinskog osoblja jeste u izolaciji, ali je to nadomješteno”, rekao je Lazović.

Epidemiolog Senad Begić iz Instituta za javno zdravlje ukazao je da su naučnici više fokusirani na oboljele nego na oporavljene, pa još nije pouzdano jasno da li će oni koji se oporavljaju od virusa Kovid-19 ili su se opravili biti imuni na ponovnu infekciju.

Pojasnio je da se zna da oporavljene osobe još dugo vremena nakon oporavka mogu da izlučuju virus.

Begić je za Al Džaziru kazao da je Institut poslednjih dana testirao gotovo trećinu svih pacijenata obrađenih u poslednje dvije sedmice.

Poručio je da je pridržavanje svih propisanih mjera apsolutni imperativ, da je povratna informacija i saradnja crnogorskih građana odlična, te da je u njihovim rukama glavni ključ rješenja ove situacije i pobjede nad virusom.

CdM

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].