Lekić: Đukanović nije mogao da raspusti Skupštinu na osnovu Ustava, Adžić: Ukaz ne objavljivati u Službenom listu do mišljenja US

4

Lider Demosa Miodrag Lekić kazao je da su prijevremeni izbori tema prvog reda, ali ocijenio da predsjednik Crne Gore Milo Đukanović nije na osnovu Ustava i člana 92 mogao danas da raspusti Skupštinu Crne Gore.

Lekić je rekao da smo zreli za izbore, pogotovo nakon neuspejlog formiranja 44. Vlade, ali da je drugo pitanje je li predsjednik to mogao da izvede.

– U nadležnostima predsjednika nigdje ne piše da on raspušta parlament. U članu 92 piše da se Skupština raspušta ako ne izabere vladu u roku od 90 dana od kad predsjednik preloži mandatara, ali on nije predložio mandatara – rekao je Lekić.

Smatra da će ovim povodom biti raznih pravnih kontroverzi i rasprava.

– Ovo je odluka koja je izbornog karkatera, mislim da to radi u očaju i težnji da obezbijedti imunitet i sve stavlja u pogon. On nije mogao na osnovu Ustava i člana 92 da to uradi. Na osnovu Zakona o predsjedniku koji je on negirao a koji smo mi usvojili on je to mogao da uradi – ocijenio je Lekić.

Da je bilo elementarne koordinacije, Lekić smatra da bi se haotična situacija zaobišla.

– Koordinacija u sistemu kohabitacije. Đukanović prednjači u tome da vidi kome će šta da podvali. Mislim da je ovaj zakon bio odbrana Ustava. Ono što je bitno i što bi kako tako usmjerilo ovakvu situaciju ka rješenju jeste aktivnost Ustavnog suda. Ustavni sud kao vrh nije samo da tumači normu. Ne mogu da shvatim da u ovom trenutku da se urgentno ne aktuelizuje to pitanje. Kad smo donosili izmjene Zakona o predsjedniku rekli smo hajde da izaberemo sudije i odložićemo primjenu zakona da bi imali potpunu legitimnost – rekao je Lekić.

Rekao je da i pobjednici od 30. avgusta 2020. godine takođe nose odgovornost za današnje stanje.

– Đukanović se vodi parolom “što gore to bolje”. On nije predsjednik koji ima opšti interes. Ispostavilo se i da je Ustav sa više praznina, ali i da je cijela institucionalna fasada države lažna. Znamo da je kontrolisano i sudstvo – naveo je Lekić.

On je odgovarajući na pitanje novinara potvrdio da je bilo trenutaka i kad se parlamentarna većina ponašala vašarski.

Ukazao je na to da ta parlamentarna većina nije imala svoju vladu.

– Njena vlada nije bila 42. a ni 43. vlada. Ona nije vlada parlamentarne većine nego više DPS-a i SDP-a. Jedna pašteta kojoj je rok istekao brzo i izbacuje neprijatan miris – rekao je Lekić.

“Očajnički potez”

Odgovarajući na pitanje da li su se na današnji dan stekli ustavni i zakonski uslovi za predsjednik Crne Gore ukazom raspusti parlament, ministar unutrašnjih poslova u tehnićkom mandatu Filip Adžić je kazao da se za to nijesu stekli uslovi.

– Ovo je jedan očajnićki pokušaj gubitnika koji je svjestan da ne postpji ni tračak nade da može pobijediti na predstojećim predsjedničkim izborima – poručio je Adžić gostujući u emisiji “Načisto” na Televiziji Vijesti.

Adžić je rekao da ne mogu uticati na brzinu djelovanja Ustavnog suda.

– Ukoliko se ispostavi da je Đukanović prekršio Ustav stiču se uslovi da i on bude razriješen s funkcije. Vjerujem da će mnogo prije voljom građana biti smijenjen sa funkcije nego odlukom Ustavnog suda – rekao je Adžić.

Ocijenio je da današnji ukaz Đukanovića ne bi trebalo objavljivati u Službenom listu do mišljenja Ustavnog suda.

– Ne bih da prejudiciram naredne poteze – dodao je Adžić.

Rekao je da “svi znamo da Đukanović nije predložio mandatara”.

– Da predsjednik raspušta Skupštinu ukazom predstavlja pravni manevar koji će svaki iole ozbiljan pravnik osporiti – rekao je Adžić.

Rekao je da se poziva na izjavu nekadašnjeg predsjednika Ustavnog suda Dragoljuba Draškovića koji smatra da ustavne nadležnosti predsjednika nije moguće primijeniti na aktuelnu pravno-političku situaciju.

– I ranije sam rekao da izmjene Zakona o predsjedniku nijesu najsrećnije rješenje. Te izmjene su tada donešene zbog Đukanovića koji opstruira procese u Crnoj Gori i tada smo se u dobrom dijelu slagali da bi taj zakonski akt trebalo da provjeri Ustavni sud – rekao je Adžić.

Odgovarajući na pitanje da li se osjeća odgovornim jer Đukanović danas “igra na ovu kartu” poslanik Demokrata Dragan Krapović je rekao da se ne osjeća odgovornim.

– Rok počinje da teče momentom davanja mandata. Ni zakon ni Ustav ne daju za pravo Đukanoviću da obmanjuje javnost – rekao je Krapović.

Rekao je da je u ovoj državi sve bilo po mjeri jedne partije.

– Naravno da je Đukanović to obilato koristio – rekao je Krapović.

Pravnik Pokreta “Evropa sad” Filip Ivanović je kazao da su u tom pokretu zagovarali da većina skrati mandat skupštini ali da se to nije desilo

– Vijdečemo pravno obrazloženje ovoga ali mi smo za izbore spremni – poručio je on.

Poslanik Demokrata Dragan Krapović ocijenio je da Đukanović nema trenutno legitimitet za raspuštanje Skupštine.

– Sa raspiranim izborima koji će biti za nekoliko dana postavlja se pitanje legitimiteta. S ustavno-pravnog aspekta nema sumnji da Đukanović nije imao pravo na ovaj potez jer u članu na koji se on poziva piše da samo predsjednik raspušta Skupštinu – rekao je Krapović.

On je rekao da se, ako je pojedinačni akt, ne može osporiti pred sudom.

– Predsjednik je pribjegao onome što radi sve vrijeme – sijanju magle i kršenju Ustava. Ovako se ponašao i u prvom mandatu i dok je bio premijer. Vijdećemo koja će biti sudbina ovog akta i koje će sve posljedice proizvesti – rekao je Krapović.

4 KOMENTARI

  1. Otkad konobari postadose strucnjaci za tumacenje prava. Aristotel: ako si glup, bolje da cutis, ako si pametan glupo je da cutis”. KRAPovic bolje da primjeni ovaj prvi dio .

    • Da nije u nesvijest ili na kakvom četničkom respiratoru,pitam za babu ona nema net pa da joj javim kaze da je cula na radijo da je “raspustenica”sada na proucavanju ustava 🤣🤣🤣

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]