Liberali traže zakonski spas za žirante

5
Andrija Pura Popović

Andrija Popović

Andrija Popović

“Ne učini dobro da te zlo ne nađe”, stara je narodna mudrost koja se u ovo naše vrijeme posebno odnosi na one ljude kojima je vjerujući u poštenje bilo ništa lakše nego biti nekome žirant.

Na žalost, pad morala i elementarne ljudskosti, doveo je do čestih slučajeva da se nakon potrebnog potpisa izgubio svaki trag onih koji su uzeli novac i prevarili drugoga.

Nerijetko i prijatelja, kuma, kolegu s posla, komšiju čak i rodbinu.

Čuvari zakona, oni koji su zaduženi da štite pravni poredak, a samim tim i građane, ćute pred činjenicom da su banke uglavnom zelenaši, da ih interesuje vraćanje kredita iako se iz dokumentacije jasno vidi da prilikom davanja kredita nijesu vodili računa o bankarskim pravilima i zakonom propisanim normama.

Dakle, njima je bilo dovoljno da im neko donese potpisani papir ili mjenicu i bez ikakve provjere su odobravali kredit.

Sudovi tu činjenicu ne uzimaju u obzir nego kažnjavaju one koji nemaju od čega da vraćaju tuđe kredite.

Stoga je Predsjedništvo Liberalne partije Crne Gore iniciralo Prijedlog Zakona o zaštiti dužnika koji bi identifikovao probleme građana koji imaju status dužnika.

Procjenjuje se da u Crnoj Gori ima oko 55.000 žiranata koji vraćaju tuđe dugove.

Andrija Popović, predsjednik LP Crne Gore je za Skala radio kazao da je Predsjedništvo ove partije donijelo odluku da u skupštinsku proceduru na proljećnom zasijedanju crnogorskog parlamenta, koje počinje 1. marta, preda Prijedlog zakona o zaštiti dužnika.

Prema njegovim riječima, posebno je žirantsko dužništvo postalo omča oko vrata mnogim ljudima i ugrožava veliki broj nevinih.

Prijedlogom zakona su predviđena dva velika osnova zaštite dužnika i to procesno formalni status dužnika i materijalno egzistencijalno stanje dužnika.

Procesno formalni osnovi zaštite bi obuhvatili čitav spektar obaveza koje bi povjerilac morao da obezbiojedi kao prethodni uslov za utuženje i izvršenje.

Ovo se, objašnjava Popović posebno mora precizirati u slučajevima žirantskog dužništva kod banaka, đe su česte zloupotrebe statusa žiranata.

U najvećem broju slučajeva sudovi su bez ikakve aktivne arbitražne uloge.

S druge strane, banke su procedure ugovaranja kredita i određivanje visine kamatne stope koje su u ogromnom broju slučajeva klasično zelenaške, radile pohlepno, aljkavo i bez valjanog upoznavanja korisnika sa bitnim odredbama ugovora o kreditu, kazao je Popović.

Zakon bi, prema njegovim riječima, morao precizno urediti procedure ugovaranja kredita uz aktivnu kontrolu nad ugovaranjem visine kamate i načina otplate.

Takođe bi se zakonske zaštite dužnika kretale oko materijalnog statusa dužnika, a predmet zakonske zaštite u ovom slučaju bila bi plata i elementarna imovina dužnika.

U tom smislu od izvršenja bi bili zaštićeni iznosi plate u visini od najmanje dvije trećine primanja, a na samo jednom stanu, pokućstvu i automobilu u vlasništvu dužnika ne bi moglo biti sprovedeno izvršenje.

Ovaj prijedlog zakona će se razraditi u narednih mjesec, a Liberali smatraju da će imati većinsku podršku u Skupštini CG vjerujući da ovaj problem, koji imaju brojni građani veoma ugrožava mnoge porodice u Crnoj Gori, zaključio je Popović.

5 KOMENTARI

 1. Udruzenje Debila pravi si reprezentativni primjerak udruzenja cije ime nosis. Liberalima svaka cast na predlogu, trebalo je mnogo ranije reagovat, ali eto bolje ikad no nikad, pitam se dje su ostale partije bile i zasto se ovo nije ranije pokrenulo ?

  • Mi iz UDruzenja Debila ocekujemo da o aktuelnom, kreditnom zaduzivanju stanovnika Crne Gore u SVAJCARSKIM FRANCIMA, iz usta Mapetovaca cujemo vec u skorijoj buducnosti, dakle ZA KOJU GODINU!
   Anice draga a gdje su bili Mapetovci da pricaju kada je bilo vrijeme? Sto su to dobri nasi Mapetovci radili da do toga ne dodje? Da li su i jedan put digli glas protivu toga?
   Mapetovci su cak i frazu “NAKNADNA PAMET” izkomedijali do bola. Svaka im cast.

 2. Nijesu ziranti no SVAJCARSKI FRANCI u pitanju! Liberalna, u narodu poznata kao Muppet Show, partija je komedija prve vrste. Oni cuju nesto na televiziji a to sto cuju pogresno cuju i eto komentara u ovakvom stilu. Muppetovci su genijalci.
  Mi debili se moramo smijati iako do smijeha nije.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]