Licemjerstvu stati nogom za vrat

16

Slavko Mandić

Licemjerstvu stati nogom za vrat, dovesti ga s poznaniju prava, neće kod nas bar u ovom vijeku.
Ispade da veliki dio Crne Gore pojma nema ko je prvakinja NVO scene, čime se bavi, okle joj novac da radi to što radi, ko su joj „iskreni“ prijatelji i s kojim razlogom podržavaju njenu vanpartijsku djelatnost.
Nikad čuli ni za zoo sex aferu koja je potresala malenu Crnu Goru i prijetila opasno da se uvuče u njene mukom stečene temelje nezavisnosti i iznutra drma naručenim decibelima po potrebi.
Istina je da se mnogi prvi put susrijeću sa tim pojmom pa nije ni čudo što su pomoć tražili od googla koji im je otvorio oči ali u isto vrijeme zatvorio usta da što slučajno ne progovore, kako se ne bi zamjerili organizovanom nevladinom sektoru, dvojcu ili najviše trojcu koji pronalazi štetočine u društvenom sektoru i potom njih koristi kao nepresušni izvor finansiranja. U zamjenu za ćutanje, to je najmanje što mogu. A oni koji na to ne pristaju, i pri tom nemaju krivicu, budu predmet žestokih medijskih nasrtaja kroz unaprijed formulisane napadačke specifikume NVO trusta.
Zanimljivo je kako i ko ustaje u odbranu riječi i (ne)djela onih od koji se samo traži da ustanu argumentovano protiv svih koji ih navodno, raznim špekulacijama i montažama neprimjerenim slobodoumnom svijetu žele ukloniti sa društvene scene. To su po pravilu oni koji na svaki način žele da smijene vlast koristeći sav raspoloživi arsenal poznatih propagandnih doktrina i logistiku ne malog broja onih čiji je posao da sa našom zemljom grade dobre odnose nastojeći  da ih unapređuju u zajedničkom interesu, propagirajući sličnosti ali i drugačije stilove života i rada koji mogu biti od koristi.
Vrhunac licemjerstva je napad na premijera što je odgovorio na naručeno pitanje koje mu je postavio novinar tabloida, s namjerom da ga dovede u mat poziciju, da ga predstavi u svijetlu napadača na nježno i blaženo stvorenje od čije nevinosti vam oči zasuze pri pogledu nedavno objavljene fotografije. A kad je premijer odgovorio i kazao da konačno to pitanje mora da se ispita i ustanovi istina kojoj ne doprinosi ni medijska zajednica u najvećem dijelu, nastao je muk. Ne onaj Muk, već onaj drugi koji ne dozvoljava, valjda usljed stresa da glas izađe vani.
Više je pitanja koja se mogu postaviti predstavnicima svih segmenata društva. Prvo i osnovno je kako je moguće da skoro baš niko ne pokazuje ni minimum želje da se priča koja je poprimila obrise afere, dovede do kraja i da se konačno ustanovi istina a krivci kazne shodno pravdi i zakonima ove države? Zašto o aferi ćute mediji koji su priču na video klipovima dobili dvije godine u natrag? Zašto ćuti Vrhovni državni tužilac ? Zašto ne progovori civilni sektor?
Neko je kriv. Ona ili oni. Navodna izvršiteljka ili podmukli podmetači gnusnog djela. Crnogorski „moralisti“ se zgražavaju. Ne navodnim djelom, nego činjenicom da se neko usudio da o tome progovori. To je, vele oni atak na lik i djelo, na slobodu javne ličnosti. Ugrožena su prava i sve je ugroženo do te mjere da se mora na ulične proteste. A tamo će, kako grlato zavriši  jedan od potrošenih političara da padne ova vlast koja je od naroda napravila sirotinju i pretvorila ga u jad i bijedu.
Potrošeni političar punih džepova, na žalost edukuje mlade ljude. Kako ne ustane protiv toga da radi više poslova odjednom za više plata?
Vraćamo se na početak priče. Voditeljica NVO skalamerije prijeti premijeru, pomognuta dijelom medija i kolegama iz sektora za obračune.
Đe su nezavisni mediji da pitaju nju i državnog tužioca ko je na snimcima koji su proizveli aferu u malenoj Crnoj Gori? Zašto ćute? Razlog svakako postoji. Možda upravo u licemjerju koje nam dozvoljava da pišemo jedno, govorimo drugo a treće radimo. Nije naša izmišljotina ali se kod nas odlično primila.

Ovaj osvrt unapijed tvrdim primiće se sa obaveznom konstatcijom „hrabrih i nezavisnih“ uz pitanje koliko me platio premijer da radim za njega i njegovu partiju čije članove u slučaju istraživanja poslovanja npr. Luke Kotor  usput,  osim ovog medija jedva se još po koji  usudi prozvati.
Prozivam i pozivaću samo na istinu.

Slavko Mandić

16 KOMENTARI

 1. Ponoviću veoma kratko pa ako prođe Vašu cenzoru.
  Licemjerstvo je i kada se namjerno brkaju PRIORITETI.
  Licemjerstvo je i brisati kometare koji Vam ne odgovaraju,
  dok svakodnevno pa i danas Vaš “filter” propušta niz uvredljivih komentara.
  Ispravan Vam je postupak nadziranja slobode izražavanja
  taman koliko je ispravan i nezavisan Vaš partijski kanalisan angažman u medijima.
  Srdačan pozdrav s Golog otoka

 2. Jeste li sinoć na TV Vijesti kod Petra Komnenića slušali i gledali onoga Markovića meštra od “novina”-koji je nešto pričao-ali ga nisam dobro razumijo-jer je pričao istinu-uobičajnu za one koji su “persone non grate” prislušnih instrumentalizovanih obavještajnih organa vlasti? Ajmo te o tome da divanimao-a ne o tome del neko nekoga liže ili ne liže,pa taman bilo pašče-ljubavnica ili maca…? Svi vole lizacieeee…?

 3. Gospodo….”Rama ad portas(?)….”ostavite se konduktera ,a pazite se od “demokrackih autobusa”-raznih ino vlasnika, koji u mihohodu gaze i prevoze ovaj narod evo više od dvije decenije..nota bene u antasistickoj državi Crnoj Gori-kojoj se Đilas nije rodio-a cetnički ustasa Sekule Drljevic nije joj umro…? Zapisa Boro Krivokapic,dati i dalje vrsni crnogorski novinar-i objavi s’pocetka oktobra 2011 godine u svom stilu i maniru pod naslovom “CRNA GORA STALNO PITA KAD ĆE ĐIDO MJESTO TITA”na Portal Analitiku u povodu 70.godisnjice Epohalnog ustanka naroda Crne Gore 13.jula.1941 i stote godisnjice(1911) od rodjenja Milovana Đilasa najveceg Crnogorca XX stoljeca…Zato ,dobro se pazite Amerike i Engleske ,te dvije jedine zemlje na izmanipulisanom svijetu koje su proleterske u svakom pogledu i na svakoj stopi nase vaseljenske okgruglice tzv.zemljine kugle…Jer nista vise nije l a ž niti istorijski iskrivljeno-oliti nedokazivo -od juce 14.maja.2015 godine-kada su Amerika i Engleska konacno “odahnule” i dobile satisfakciju-da medalje koje su urucivali “provjerenim antifasistima” sa brdovitog Balkana nisu bile uzaludne-d a p a c e..Nama potomcima ostaje da u mimohodu odleprsamo -sa dubokim naklonom i postovanjem do Blajburga i Zidanog mosta-zarad potomstva ,ka i ono 18.dana septembra mjeseca 1988 u izglanjelom Nikšiću..đe se služila lenja p i t a.”oćemo gusle i Ruse”…trazili su mitingatori “-danasnji suvlasnici ovoga naroda ni tako blizu ni tako daleko od(?)…”za Kosovo Kumanovo-za Maricu Bregalnicu”-mašala do u Jevropu antifašističku do g r l a-a li samo gle(a)d(u)ajući s’glave mitingatora..? Vanje,vanjice okoćene na vakat-jer da nije vas narod bi se poodavno digao na “ustanak”-mrtav gladan opijen slavom trpećeg droba-trbuha,kojem samo fale Vanje,vanjice…ruralne spremacice nase revidirane povijesti….

 4. U pravu si Slavko, ali tvome licemjerstvu i poltronstvu nema kraja. Zato si toliko i tako dogurao. Vajni novinar i branilac morala. Tekstovi koji su za svaku osudu, puni floskula i kritika. Osvrni se malo i sagledaj cinjenice

   • Niloni nosi od najlona čarape i sakriva se ispod plastike i beži od istine a nemoral ikukavičluk su mu u srži. Čitam ove gadosti i zaključujem da vama mnogima u Kotoru nešto fali i strah me je. Imam divnih prijatelja, nisam odavde ali želeo sam da se nastanim za uvek u Boki u Stolivu ali ste jako neiskreni, među sobom, svakoga od svojih ko imalo napreduje ili nešto zna više od vas odmah stavljate na stub srama i osuđujete. Upitajte se svakoga jutra kada se probudite da li ste ijole barem malko danas bolji nego juče. Radite na sebi i na dobrobiti za sve nas a ne ljubomora, neiskrenost i iza žaluzina. Pozdrav svima kojih ima dobrih od Ratka iz Stoliva.

 5. Ja sxam za to da se se sve ispita. Ali ako je neko namjestio ovu priču onda bih mu dao 20 godina teške robije. Za sve laži. Novinari treba posebno da budu pod lupom javnosti. I NVO i njihovo finansiranje. Svašta se tu radi.

 6. Društvo je licemjerno. Svi znaju da je gospođiva radila nešto ali neće da kažu. Čak i zgražavaju se kad Informer oita. O tome treba pisati kao i o svemu drugom.

 7. Poručio joj je MIlo i svaka mu čast.Onda mudruje intelektualna družina a svi u političke svrhe -kao to se najmanje očekuje od premijera. To je ispod nivoa. Ni d od demokratije,itd .Baš je bastadur ma i i ti Slavko.
  Neka ti pljunu pod prozor te m…nje .

 8. Kritika je vazda dobra stvar samo se ne smije kritikovati Ćalovićka nidao Bog jer se Amerika na noge diže.

 9. Slavko svaka čast mnogi tako misle ali neće ne prpa od vanjice i njenih boraca za prava životinja.

  • Brat bratu i seja sestri moj Miki nadao se ili nenadao ti ces svrsit u Dobrotu na lijecenje cini mi se od djelostine koliko se ko kome nada i sto ce dobit i zavirujes u tudj spag. Bruko…

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]