Ličnost, karakter, stav i petice

4
Ksenija Ivanović i Balša Drašković

Ksenija i Balša

Čitav svijet je tvoj kada imaš 18 godina.

S one starne duge su maturanti, koji ovih dana napuštaju srednju školu i raskošnom mladošću otvaraju vrata velikog života.

Gosti Skala radija su predstavnici kotorske Gimnazije, Ksenija Ivanović i Balša Drašković, uspješni učenici jedne sjajne generacije.

Oni nijesu “štreberi“, složili smo se na početku razgovora, iako su sa peticama na ti, ali su, osim redovnih školskih obaveza i kontinuiranog učenja kroz gimnazijsko školovanje uspjeli i da se ostvare na drugim vannastavnim poljima.

Kseniju je zanimala debata kojom se, uz pomoć svoje omiljene profesorice Olivere Radanović počela baviti u debatnom klubu Gimnazije, Balšu pak sportske aktivnosti i sve do čega je mogao stići svojom znatiželjom i istraživačkim nervom.

Ksenija će srednju školu pamtiti upravo po tome što je u njoj mogla da uči i savladava još neka znanja osim knjiškog pa je, zahvaljujući uspjesima debatnog kluba tri puta bila u Strazburu, dva put  u Savjetu Evrope, a treći put na jednoj smotri Evropskog parlamenta.

To su neprocjenjiva iskustva koja otvaraju puteve, pa Ksenija, kako nam je ispričala planira da ostane u tome i ovoga ljeta se sprema na put za Estoniju i Poljsku.

Njena interesovanja su podržavali profesori i da nije bilo njihovog razumijevanja ne bi bilo ni njezinih uspjeha, naglašava naša gošća.

Balša je iz Grahova došao u Kotor, vođen, kako je kazao atmosferom i načinom rada u kotorskoj Gimnaziji.

Za njegovo školovanje u ovoj Gimnaziji presudan je bio razgovor sa direktorom škole, od koga je čuo da škola ima dosta uspješnih projekata, da drži visok nivo i da se uvažava mišljenje i stav učenika.

Da jednostavno možeš u kotorskoj Gimnaziji biti ličnost.

Školovanje nema poentu ukoliko je učenik samo broj u dnevniku, kazao je Balša.

Učenika ne treba pamtiti samo po ocjenama, već po njegovom karakteru, interesovanjima, odnosu prema drugovima i profesorima.

Balša nije želio samo da se usko posveti učenju, jer to vodi ka “štreberstvu“ već i da se formira kao ličnost, da izlazi, da se bavi sportom i ostalim aktivnostima izvan nastave.

Prve dvije godine bile su teške, jer je trebalo savladati novu sredinu, profesore, predmetnu nastavu a treća i četvrta godina su protekle kao pjesma za ovog sjajnog maturanta koji sa malo nostalgije napušta srednjoškolske klupe.

Nakon ispita zrelosti koji polažu ovih dana, Ksenija se priprema za Ekonomski fakultet u Beogradu, za smjer međunarodna trgovina koji će joj, nada se otvoriti nove puteve u svijet.

Balša se još dvoumi, jer su mu svi predmeti u Srednjoj školi dobro išli ali, u savkom slučaju, kako nam je na kraju razgovora kazao, siguran je da će ostati u našoj državi i na neki način pokušati da sebe i svoje znanje uloži u državu Crnu Goru.

Kseniji i Balši poželjeli smo svu sreću na daljim putevima kroz veliki život  koji ima svoje izazove, da im odole i ostvare sve svoje planove.

4 KOMENTARI

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]