Liječenje psihijatrijskih bolesnika u zajednici, a ne u bolnici

6
sa prof. Peeterom Tyrerom

Nada Matković

Nada Matković

Socijalni radnici iz Crne Gore su polovinom februara posjetili Veliku Britaniju u saradnji Centra za promociju mentalnog zdravlja kotorske Psihijatrijske bolnice i Imperijal koledža iz Londona.

Tokom boravka u Ujedinjenom kraljevstvu, socijalni radnici su se upoznali sa organizacijom psihijatrijske službe u toj državi i tom prilikom su posjetili više psihijatrijskih ustanova, čiji je akcenat rada zasnovan na principima komunalne psihijatrije, odnosno psihijatrije u zajednici.

Akcenat ovakvog rada je što kraća hospitalizacija, to jest što kraći boravak pacijenata u bolnici, kao i jačanje snaga i kapaciteta pacijenata za život u zajednici, kazala je za Skala radio prenoseći utiske Nada Matković, socijalna radnica.

“U njihovim bolnicama broj bolesničkih kreveta je maksimalno redukovan i ne postoje velike psihijatrije poput naše Psihijatrijske bolnice u Dobroti, a pacijenti se primaju samo i isključivo u situaciji kada ih nije moguće tretirati u zajednici. U skladu sa tim, specijalna bolnica u Dobroti u saradnji sa Centrom za mentalno zdravlje iz Kotora je formirala tim za kućne posjete mentalno oboljelim licima gdje im na licu mjesta sagledava i pruža adekvatnu pomoć, a sve u cilju izbjegavanja eventualnog bolničkog liječenja”, kazala je Matkovićeva.

Ova prva posjeta Velikoj Britaniji je početak saradnje sa njihovim renomiranim ustanovom, a druga posjeta je planirana polovinom 2015. godine.

U bolnici u Londonu postoji odjeljenje koje ima samo 12 kreveta i prima pacijente koji su u akutnom psihotičkom stanju koje nije moguće tretirati nekim drugim oblicima i servisima u psihijatriji u zajednici.

Naša država, kazala je Matkovićeva će ići tim putem deinstitucionalizacije psihijatrijske bolnice, pa je s tim u vezi u kotorskoj Psihijatrijskoj bolnici otvorena i dnevna bolnica sa težištem na pružanju pomoći pacijentima u zajednici.

Psihijatrijska bolnica St. Charles
Nada Matković

6 KOMENTARI

  1. ..nema pomoći-to vam je poridična crta(gen) da se oko vas “štampaju”-vaši preci-moj mili sa Sveti Vračeva ! Kojem ja ne zamijeram-što bleji-jer bolest je svačija-pa i vaša porodična bolest -koja se jedino može se liječiti -ali uz prontnu intervenciju veterinara! Ali zamijeram moderatoru-koji pušta na otvorenoj sceni-ponižavanje onih kojima je neophodna pomoć i društva i porodice!
    E moj Sveti Vračevi-nereče zalud Car Junaka-za tebe i sličnima tebi/i vašoj obitelji:”đe se jednom čojek koti đe ga bilo nikad nije-pričuvaj je dobo njega prađedovsku pašu narav krije”!

  2. Mislimo da bi bilo delotvorno da drug Jole Drinjak predaje predvojniičku obuku psihijatrijskim bolesnicima jedan puta nedeljno i to na latinskom jeziku.
    Bilo bi korisno za obe strane, a i za integraciju Crne Gore u NATO!

  3. Ne mote mi o kucnomu lijecenju no svi u red za Dobrotu pa bi stigli na red ko prvi zausme mjesto a bilo bi nas iz citave Crne Gore a i sire, kraja se ne bi vidjelo eto ti ideja za bolesnicki turizam kada nam ovaj slabo ide dolazili bi iz svijeh krajeva kolio nas je brez pameti nesretnih.

  4. A jasno brte boga mi-da su naučnici mislili na zajednicu-sjednice skupština od opštine do federacije? Tamo se vrlo uspješno liječe-ne bolesni nego brezobr…koji vode računa samo o svojoj sjedalici..na kojoj se “edukuju”? Što je davno ,prije nekoliko desetina godina-potvrdio svojom “teorijom” pokonji Anto Čiča iz Mula-kada su ga neki furešti pitali na kotorsku pjacu:”jel te ,da li znate đe je kuća od ludnice? Šjor Anto gi je samo pogledao-“oservao” i odgovrio:” Šor,ovo sve što vidite okolo naokolo,vi je ludnica-a uprav vi je u Dorbotu na Sveti Matija?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]